Mentekedarah cengkerang ke apa?

Hai engkorang semua.

Mei pun dah nak ke penghujung. Sebenarnya entri ni tersimpan dalam draft semenjak 13 Mei haritu. Kononnya bercadang nak pulish sempena perubahan baru tapi apakan daya, kita merancang tapi Allah lebih baik.





Ini lebih kepada #FamilyProject bilamana adik-beradik pakat balik berkumpul di hujung minggu. Dalam family aku, kalau bab dapur ni anchornya adalah Akak Ipar aku. Dia sangat berkaliber dalam bersilat di dapur.

Dah lama planning nak buat sesi makan cengkerang ataupun 'shell out' ataupun western dulang ni tapi disebabkan kekangan masa asyik tertunda. Jadi haritu sebelum puasa, alang-alang terkena pulak hari birthday aku jadi abang long aku teruslah ajak buat makan-makan ni.

Puas hati buat masak sendiri kat rumah sebab kos beli bahan-bahan semua tu baru lebih kurang RM50.00-RM60.00 je dapat makan 5 hingga 6 orang kalau dibandingkan makan di kedai baru 2 pax saja pun kadang tu dah RM50.00 kan ? 


*Selamat Berpuasa semua !
*Terima kasih semua singgah sini.
*On my way balas jejak engkorang :)



April dah nak habis

Hai semua. Lamanya rasa tak update. Aku rindu semua kengkawan blog yang rajin singgah baca pastu tinggalkan komen. Aku rindu masa-masa dulu yang aku dapat terjah blog kengkawan. Baca macam-macam cerita.

Sekarang ni semenjak dua tiga menjak ni waktu yang aku ada untuk update blog dan untuk terjah blog kengkawan semakin takde. 


Sedar-sedar je April pun dah nak habis. 
Banyak yang jadi sepanjang Febuari-Mac-April.
Aku nak bercerita pun tak tahu nak mula dari mana.

Aku rindu semua T____T




Fuhhhh Februari dah ka?

Fuhhhhh masuk februari dah ka? Apadia punya busy sampai takdan nak melawat kengkawan dah la ni? Sorrylah semua yang dah singgah sini dan aku masih takdan singgah balas jejak. Sibuk lebih pada menteri pulak dah rasa ni. Haisshh~ tak boleh jadi ni.

Takpa satgi aku balas jejak semuaaaaa yang dah mai singgah sini. Ni #ProjekDapur aku dengan anak sedara aku masa dia ada balik kampung sempena cuti hujung minggu baru ni. Dia lama dah pantun kat aku mintak tolong buatkan menatang bulat-bulat ni. 

Masalahnya - dia duduk kat Shah Alam sana dengan mama papa dia. Aku pulak duduk di kampung dengan mak ayah aku. Jadinya aku kata kalau ada dia balik kampung baru lah boleh nak buat menatang bulat-bulat ni.

Bila dia balik cuti baru ni, apa lagi memang tak kasih chance dah. Menatang bulat-bulat ni aku panggil Crunchy Cheesy Potato Ball hahaha tudia punya panjang nama. Bahan-bahan dia mudah ja. Kalau sesapa nak try, google je ada belambak resepi. Kalau yang ni resepi versi aku :

RESEPI CHRUNCHY CHEESY POTATO BALL

BAHAN-BAHAN :

  •  5 biji kentang
  •  1 cawan tepung gandum
  • setengah cawan minyak masak
  •  mozzarella / cheddar cheese  
*(Tips: Kalau suka efek ‘tarik’ macam pizza boleh guna mozzarella. Kalau suka ‘melting’ meleleh-leleh boleh gunakan cheddar.)
  • breadcrumb
  • 2 bji telur

CARA-CARA : 
  • Rebuskan kentang sehingga lembut/empuk & lenyekkan.
  • Letakkan sedikit lada sulah & garam.
  • Masukkan secawan tepung gandum & adun sebati.
  • Uli hingga menjadi doh (lepas siap rehatkan 5 minit)
  • Bentukkan adunan jadi bulat-bulat (letakkan hirisan cheese ke dalamnya)
  • Celupkan bebola ke dalam telur yang dipukul dengan campuran lada sulah sikit.
  • Golekkan atas serbuk roti & gorengkan.

*TIPS : 
Kalau nak tambah sedap, tarukla hirisan sosej ke, jejari ketam ke, meatball ke. Atau ape benda binatang lah yang tekak kita rasa nak duk dalam tu =P

Januari nak hujung dah woi !


Hai semua. Terima kasih sudi mai singgah. Salam perkenalan semua yang baru singgah sini. Salam hujung januari pada yang dah lama tengok tak dak berubah. 

Januari 2018 bermula agak bagus buat aku dengan rakan sekerja aku yang ketiga sudah bertemu jodohnya. 

Ya rakan sekerja aku sudah bertukar ganti seramai TIGA orang. Kini adalah rakan yang KEEMPAT iaitu Miza. 

Yang pertama dulu Ida (terpaksa berhenti kerja disebabkan bersalin pra-matang)
Yang kedua dulu Aini (terpaksa berpindah ke lokasi lain)
Yang ketiga dulu Zati (terpaksa bertukar kerja atas tuntutan suami)
Yang keempat sekarang ni Miza (dipinjamkan sementara waktu)

Situasi kerja aku makin mencabar minda dan kadang-kadang mencabar keimanan juga.
Aku rindu waktu-waktu aku yang banyak.
Yang dapat aku jelajah semua rumah-rumah engkorang.
Moga hari esok lebih baik dari sekarang.
Aku rindu engkorang !


Dia Tu Adik Hang | Part II


Masa tahun 2014 dulu aku dah pernah kongsikan kisah Dia Tu Adik Hang | Part I . Kisah si Abang John yang tersepit dek kerana si Ayah macam melebihkan sangat Adik Abang John tu. Pada hal bukannya penting mana sangat pun. Lebih pada kehendak je bukan keperluan.

Dan sebenarnya lepas dari kisah Part 1 tu, ada je beberapa lagi kisah agak sedih yang Abang John perlu hadap dan korbankan disebabkan perlu menjaga hati si Ayah tu.

Untuk tahun 2017 ni pulak, dah hujung-hujung tahun ni, dengan nak kena standby keperluan sekolah anak apa semua tiba-tiba aku dikejutkan dengan beberapa whatsapp dari Abang John menyatakan yang si Adik dia tu buat hal lagi.

Kalau dulu si Adik nak sangat-sangat beli superbike yang harganya bukan sekecik anak (dah la nak beli superbike harga mahal pastu nak guna nama si Abang John). 

Siapa yang tak berat hati? Guna nama orang lain ni, tak kisahlah nak beli motor ke kereta ke, sebenarnya ia satu tindakan yang amat takde sivik. 

Si Adik tu beli superbike gunakan nama Abang John (tanpa rela hati, Abang John terpaksa akur semata-mata nak jaga hati si Ayah di kampung). Pada hal kalau sabar tunggulah diri sendiri tu ada paysheet gaji sendiri nanti belilah apa pun. Kepala gajah pun kalau nak beli, orang tak marah asalkan guna nama sendiri. Tapi jenis tak sabar sebab masa dia nak beli superbike tu dia dalam status pelatih lagi dan belum ada penyata gaji, tu yang gelabah nak guna sangat Abang John tu.

Dah la banyak kali payment sangkut, sampaikan AEON credit deduct duit dalam akaun Abang John dulu disebabkan guna nama & akaun dia. si Adik buat rilek je tunggu gaji dia masuk (7-8 hari kemudian tu baru gaji dia masuk) . Dah lah tak reti nak mesej minta maaf ke ape ke. TAKDE LANGSUNG.

Kalau kata nak datang ziarah melawat Abang John lagi lah takde. 

Awal bulan Disember 2017 ni pulak, si Adik ada bagitahu Abang John nanti nak minta tolong Abang John pergi Mahkamah sebab si Adik kena saman disebabkan kesalahan tak pasang side mirror kat superbike dia yang beli guna nama Abang John tu. 

Bila Abang John cerita je benda tu kat aku, tiba-tiba rasa panassss je hati ni. Tak cukup-cukup lagi ke si Adik tu menyusahkan Abang John selama ni ? Tu nak kena naik court ape segala tu nanti duit lagi tu. Pastu kang kalo si Adik tu tak cukup duit ke ape ke, dah tentu si Abang John lah kena tolong lagi??? Alamak aih manusia jenis ape kau ni dik! 

Masa Abang John susah, satu ape pon si Adik tak ambik tawu.
Bila time dia susah, sana sini pijak kepala orang nak mintak tolong. 
Hadoi ! Apa jenis manusialah.