Selesai | Program Karnival Hari Terbuka Pusat Internet 1 Malaysia


Hai engkorang. sorry agak lama senyap sunyi sebab busy sikit menguruskan program Karnival Hari Terbuka Pusat Internet 1 Malaysia. Karnival ni diadakan setiap tahun pada hujung tahun suku terakhir selalunya tapi tahun ni diawalkan atas sebab-sebab tertentu.

Disebabkan tempat aku jadi lokasi pertama dan disebabkan duit bajet program masuk sangaaaaat lewat ( 7 hari sebelum program) , perkara tu amat mengecewakan aku. Pada hal, kertas kerja program dah diarahkan submit pada bulan Julai dulu lagi dah. Walaubagaimanapun, aku tetap bersyukur kerana dipermudahkan segala urusan.

Banyak aktiviti yang telah dirancang dan alhamdulillah Allah pinjamkan DUA HARI yang sangat cantik cuacanya dari pagi hingga ke petang. Dapatlah komuniti hadir pada kedua-dua program tu. Kalau cuaca hujan entahlah macam mana agaknya.

Nanti aku kongsikan beberapa aktiviti yang agak menarik untuk diceritakan :)


Short Trip Part 2 : Kellie's Castle

Selesai je jelajah Taman Rekreasi Gunung Lang kami terus gerak ke destinasi seterusnya iaitu Kellie's Castle yang terletak di tepi jalan Simpang Pulai-Batu Gajah, Perak. 
Memandangkan waktu tu Raya Kedua Aidiladha dan Hari Sabtu jadi memang orang sangat ramai. Parking kereta pun penuh dalam kawasan tu. Kami terpaksa parking di kawasan tepi jalan besar tu je dan brader yang jaga parking tiket kat situ pesan tak boleh park lama-lama ye kat tepi jalan tu katanya. Yelah sebab engko tak dapat duit parking dari kami kan, tu pasal engko pesan cenggitu =P Disebabkan cuaca panas terik gila dan brader tu dah sound cenggitu tadi jadi kami tak berlama-lama pun kat Istana Kellie tu. Begambar sekeping dua untuk dibuat kenangan dan beli fridge magnet sebutir dua dan terus gerak balik je. Waktu tu jalan pun dah mula banyak kenderaan yang menghala balik ke Selatan tak kira kat highway ataupun jalan lama.
Sebenarnya Istana Kellie ni bangunan tak sempat siap disebabkan ownernya meninggal dunia semasa istana ni 'sedang dibina' dan selepas kematiannya bangunan istana terus dalam keadaan 'sedang dibina' tu jugak. Tempat ni juga sering menjadi lokasi untuk wedding photoshoot sebab keunikan bagunan tu sendiri. Ada juga kisah misteri kat sini sebab ada yang pernah ternampak sosok di salah satu sudut dalam istana tu.

SEJARAH KELLIE'S CASTLE

Rumah Istana Kellie atau Rumah Kellas telah dibina pada tahun 1910 oleh seorang peladang getah terkemuka Scotland bernama William Kellie Smith. Bangunan tiga tingkat dibina mengikut reka bentuk sebuah istana Moghul di bandar Agra, India. Tukang-tukang binaan bangunan tersebut dibawa khas dari Madras.
William Kellie Smith adalah dari sebuah kampung di Scotland yang dikenali sebagai Kellas. Pada tahun 1890, ketika berusia 20 tahun, Smith tiba sebelum Tanah Melayu membangun. Di Tanah Melayu, beliau bertemu dengan seorang pemilik tanah bernama Alma Baker, yang telah memenangi konsesi dari pemerintah negara untuk meneroka 360 hektar hutan di Perak. Dengan keuntungan besar yang dibuat daripada perniagaan bersama ("bisnes venture") dengan Alma Baker, Smith mula menanam pohon getah dan menceburi industri perlombongan timah. Sewaktu dengan itu, dia menjadi pemilik Perumahan Kinta Kellas dan Kinta Kellas Tin Dredging Company.
Kemudiannya beliau kembali ke rumah beliau untuk berkahwin dengan orang Scotland tercinta, Agnes, dan isterinya dibawa ke Tanah Melayu pada tahun 1903. Tahun berikutnya, pasangan ini diberkati dengan anak perempuan mereka yang bernama Helen. Selama bertahun-tahun selepas itu, Agnes berusaha untuk hamil, tapi gagal. William Smith terlalu mengharapkan seorang anak lelaki sebagai waris untuk mengambil alih kerajaan itu di Kepulauan Melayu. Setelah bertahun-tahun selepas itu, akhirnya Agnes telah melahirkan seorang anak lelaki bernama Anthony, pada tahun 1915. Kelahiran anaknya ialah peringkat awal bagi keuntungan yang lebih besar untuk William Smith. Bagi merayakan kelahiran Anthony, William Smith telah memutuskan untuk memperluas rumahnya. Smith memulai perancangan untuk cadangan istana besar yang dirancangkan untuk digelar sebagai Rumah Kellas (Kellas House), sempena rumahnya di Scotland.
Bangunan ini mempunyai 14 buah bilik, sebuah bilik bawah tanah dan terowong rahsia itu juga dilengkapi dengan lif yang pertama dibina Tanah Melayu. Di tingkat kedua pula akan dibina sebuah padang tenis berlantaikan simen.
Berita mengenai bangunan ini pernah disiarkan dalam akhbar London Financer pada 15 September 1911. Akhbar itu mengatakan Kellas House itu merupakan bangunan yang paling tersendiri di seluruh Timur Jauh, sama ada dari segi bentuk ataupun besarnya.
Bangunan ini tidak sempat disiapkan setelah Kellie Smith meninggal dunia di Pelabuhan Lisbon, Portugal untuk mengambil lif yang ditempah pada 11 Disember 1926. Bangunan yang kekal dalam keadaan 'sedang dibina' telah menjadi tarikan pengunjung ke Batu Gajah kerana keunikannya.

Sumber : Istana Kellie



Short Trip Part 1 : Gunung Lang Ipoh

Ada yang tanya aku :  "Ehhhh blog awak entry-entry tu memang semua akan ikut abjad untuk bulan tu ye? "

Jawapan aku : Haah iye memang gitu lah setakat ni. Sebenarnye entry bermula dengan abjad bulan tersebut bermula pada Februari 2013 dulu. Nanti aku story lain kali yang tu hehehe.

*****************************************

Macam mana Raya Aidiladha engkorang? Untuk aku kalini meriah jugak sebab giliran Akak Ipar beraya di sebelah kami (akak ipar orang Terengganu jadi bila giliran diorang beraya di sana maka rumah aku akan jadi sendu je sebab aku 4 beradik je. Tak ramai jadi bila Abang Long & Akak Ipar & Anak dia yang satu-satunya tu beraya kat Terengganu memang akan jadi tak best lah rumah aku :P)

Cerita pasal Gunung Lang di Ipoh ni sebenarnya short trip masa raya kedua Aidiladha baru-baru haritu. Lebih kepada menunaikan keinginan akak ipar aku sebab dah lama dia teringin nak jejak kaki ke Gunung Lang, Ipoh.

Gunung Lang ni diwartakan sebagai Taman Rekreasi pada tahun 2000. Terbahagi kepada dua seksyen sebenarnya sebab kena naik bot untuk ke kawasan Pulau seberang satu lagi.
Waktu operasi bot bermula seawal jam 8.00 pagi dan lebih baik kalau dapat sampai kat Gunung Lang ni pada awal pagi sebabnya kalau sampai dah tengah hari ditambah pulak cuaca panas terik gila memang akan spoilt mood habes. Dengan ketiak basah + bermacam-macam bau yang menusuk lobang hidung, masa tu memang jadi takde mood dah la engko nak beratur panjang tunggu turn nak naik bot tu.
Ditambah lagi ada spesis manusia yang suka potong barisan tanpa ada rasa bersalah langsung, lagi lah rasa macam nak bertumbuk je kat situ. Orang lain pun berdiri penuh sabar jugak ape tunggu turn masing-masing. Takde sivik betul orang cenggitu. Nasib baik staff penjaga pintu masuk tu alert jugak dengan komen orang lain yang dah lama beratur tunggu giliran kat situ.

Gunung Lang yang terbahagi kepada dua seksyen ni sebenarnya selalu jadi lokasi pilihan untuk wedding photoshoot. Masa kami sampai tu dalam jam 11.00 pagi lebih kurang tapi memang penuh lah manusia sana sini maklumlah cuti panjang bersambung-sambung kan. 
Pemandangan memang cantik kat semua sudut Gunung Lang ni. Kat bahagian pulau tu pulak ada sewaan basikal (semurah RM2.00 je untuk sebuah basikal kanak-kanak), ada rumah perak, ada tapak perkhemahan, ada rumah burung dan mini zoo. Selain tu,kita boleh jugak beli pallet makanan ikan untuk bagi ikan-ikan saiz mega dalam tasik tu makan. Besar-besar giler saiz ikan dalam tu. 
Tak rugi spend time kat tempat rekreasi cenggini sebabnya harga tiket pun masih mampu bayar (sebab masih under pengurusan Majlis Bandaraya Ipoh) kalau dah diswastakan memang tak dapatlah harga 2-3 ringgit cenggitu. Silap-silap 30-40 ringgit untuk satu kepala. Harga boleh tercekik lemang kate ko! hahaha


Pesanan khidmat masyarakat :

1)Untuk dapat puas habiskan pusing ke segenap ruang lokasi di Gunung Lang ni lebih baik datang awal pagi sebelum matahari naik sebab agak luas kawasannya.
2)Pakailah kasut bertutup / sport shoes supaya kaki tak sakit. Kalau engko nak jugak pakai heels pon boleh tapi untuk fotoshoot aje lah. Kalau nak jelajah setiap pelosok Gunung tu better pakai sport shoes.




Apa Rasa Biskut Gery Saluut Malkist?

Aduhh baru nak dapat mood menulis semula, internet pulak buat hal  T_____T   Sorryla ye lambat sikit balas jejak kengkawan. Korang mesti dah rasa dah kan?Apa rasa biskut Gery Saluut Malkist ni? Orang lain dah lama merasa benda ni. Aku je ketinggalan. Dah bulan empat haritu baru berpeluang dapat merasa tu pun nasib baik ada terjumpa di Mydin Gopeng,Perak. Murah pulak masa tu harganya RM3.20 je sebungkus. 

Masa tengah viral dulu ada online seller jual RM4.00-RM5.00 sebungkus. Biasalah barang tengah panas memang cenggitu. Aku ni masa tengah orang sibuk viralkan benda ni, aku pejam mata aje sebab kat kawasan Felda aku ni mana nak cari Mydin. Bila dah habis musim orang viral barulah aku jumpa maka barulah dapar merasa hehehe.

Pada aku, dua-dua flavor sedap jugak. Satu disalut 'french sweet cheese' dan satu lagi disalut coklat. Aku ni kira kategori suka cheese dan coklat jadi mestilah dua-dua aku rasa sedap je. Biskut Gery ni buatan Indonesia ada sijil halal daripada Majlis Ulama Indonesia dan telah diiktiraf oleh JAKIM Malaysia. Jadinya, boleh makan tanpa was-was hehehe



Ada Apa Di Melaka | Part 3

Ada Apa Di Melaka | Part 3
Menara Taming Sari, Duck Tours, Masjid Selat, Pahlawan Walk

Siang esoknya kami sambung lagi ronda-ronda Melaka. Disebabkan ada antara kami yang belum pernah naik Menara Taming Sari jadi kami decide untuk berlegar-legar kat kawasan Dataran Pahlawan.
Ref dan Sam tak join naik Menara Taming Sari sebab dah pernah naik dah tahun sebelum tu jadi diorang berlegar-legar cuci mata aje sementara tunggu kamiorang yang tak pernah naik ni. Duration naik Menara Berpusing tu lebih kurang 7 minit gitu aje la. Tak lama mana pon. 
Untuk harga tiket lebih murah boleh buat online reservation kat laman web Menara Taming Sari. Tapi itu pun depends pada promotion package yang diorang ada offer lah ye.
Lepas turun tu macam biasalah akan ada gambar kita yang dah siap edit. Aku malas nak beli mulanya tapi memandangkan lepas ni entah bila lagi boleh dapat nak berkumpul cenggini so aku pun pejam mata beli jugak gambar ni sekeping plus dapat fridge magnet sebijik.

Bila dah selamat turun dari Menara Taming Sari tu, mak buyung kata teringin nak naik Duck Tours (bot kuning yang boleh jalan atas darat dan masuk kat air laut ).
Sumber : Laman Web Melaka Duck Tours

sumber : Google Image

Masuk je dalam The Ducks (bot kuning tu), akan ada 1 driver dan 1 kapten (tour guide yang akan bercerita tentang sejarah negeri Melaka. Sambil The Duck tu bergerak lalu sekitar Dataran Pahlawan tu terus menuju ke arah laut dan akan turun kat laluan khas dia sebelah dengan Masjid Selat.
Bila dah kembali ke darat, kita bergambarlah satu dua das dulu sebelum memulakan misi mencari nasi sebab perut dah mula berkeroncong masa ni hehehe
Memandangkan turun je dari Duck Tours tu anak-anak semuanya dah mengadu lapar jadi kami tak buang masa terus je melistas ke seberang jalan (bertentangan dengan Bangunan Menara Taming Sari) untuk makan tengah hari. Manusia jangan tanyalah. Disebabkan 01 dan 02 April tu cuti hujung minggu jadi memang penuh dengan manusia. Anak-anak dah mula tunjuk aksi macam-macam sebab lapar tapi meja masih penuh waktu tu.
Nasib baiklah ada 1 family yang dah hampir nak selesai makan dan diorang bagi anak-anak ni tumpang duduk hilangkan penat dulu di kerusi tempat meja diorang makan tu. Sementara family tu habeskan makanan yang berbaki, kami dah order siap-siap dah. Bila clear je meja apa lagi memang tak kasi chance. Masing-masing terus tunduk suap nasi tak pandang kiri kanan dah. 
Selesai je isi perut kami sambung jelajah masuk ke dalam kedai-kedai cenderahati dalam Pahlawan Walk (bertentangan je dengan kawasan Menara Taming Sari dan Dataran Pahlawan). Masuk dalam ni memang lagi sekali rambang mata. Segala macam cenderahati ada. Dari keychain, fridge magnet sampailah ke tshirt, cencaluk, kerepek-kerepek dan dodol. Aku beli kerepek untuk makan dalam perjalanan balik dan tambah lagi fridge magnet untuk kengkawan yang kena tinggal tak dapat join short trip kalini.

Selesailah Part Ketiga Melaka :
5)Menara Taming Sari [√]
6)Melaka Duck Tours [√]
7)Masjid Selat [√]
8)Pahlawan Walk [√]

Tamatlah sudah short trip untuk kalini. Untuk next trip katanya plan nak jelajah Kuantan, Pahang pulak tapi tak decide tarikh lagi bila nak perginye sebab dua mak buyung bakal dapat baby on September. Kena tunggu mak buyung habis pantang dulu kot hehehe