cara buat resume..lai..lai..lai~

9:26 PM 48 Comments A+ a-



Photobucket


ramai yang selamat konvo baru-baru ni kan? tahniah korang-korang.. setle jugak penat lelah bertungkus lumus selama 3 , 4 tahun pulun study.. elaun PAMA pun bukan semua dapat.. jenuh la jimat duit PTPTipu nak bagi cukup sampai abeh semester.. maklumla, anak yang baik lagi berhemah tinggi semestinya takkan menyusahkan ibu, ayah, mak, bapak di kampung.. dah setle konvo, jubah pun dah pulang balik.. sesi fotoshoot pun dah abeh.. nak mengANGGUR dulu ke? atau nak terus je cari kerja? dah besarkan? sendiri fikir.. kalo takat tiga puluh hari nak rilek dulu, mungkin mak ayah tak kisahla.. tapi kalau sampai tiga empat bulan, tiap hari kau perabeh boreh je kejenye, percayalah memang ada chance kau bakal di halau keluar =P


mungkin ada macam-macam alasan untuk para graduan untuk bertafakur sejenak di rumah.. rilek arr kan? watpe nak rushing? esok-esok boleh cari kje.. ha esok. kot ada lagi la ESOK tu kan.. dan kalau kau jenis memang pengONLINE TEGAR punya orang, apa kata buat resume siap-siap, search mana ada jawatan kosong, attach resume plus segala sijil yang tebai macam tesis tu. untung-untung, job tu yang mai cari kau nanti.. rezeki sapa tahu kan? yoshh~ ;)




ini contoh resume.. SATU page saje.. memang saving.. kalau big boss company tengok, insyaallah dia tanpa segan silu terus amek kerja dengan dia.. konfem dia rasa korang ni sorang pencinta alam sekitar + save the planet + go green + paperless = terbaek untuk company!
*ok ada penipuan sikit di situ wuuuu~ =P





Photobucket



nota kecil : tak perlu belajar tinggi pun untuk menjawat jawatan tinggi... tapi untuk terus berada pada tempat tinggi, kena pastikan ILMU sentiasa di hati ;)

48 Lovenote(S)

Write Lovenote(S)
renjerkabloi
AUTHOR
September 29, 2011 delete

sentiasa ilmu di hati ^_^

Reply
avatar
aimie amalina
AUTHOR
September 29, 2011 delete

hhooooo yeaahhh!
huu...sy sebelom konvo smp dh abis konvo dok cri koje x dpt2 ni
huuuu
sob2...huu..betol2...resume mimi wat pon lbh krg cm ni
sgt bagus kannnn!
heeeee..i like dis entriiii =]

Reply
avatar
dihadiha
AUTHOR
September 29, 2011 delete

resume yg menarik, everything dalam satu page
izin copy untuk simpanan boleh ke?

Reply
avatar
September 29, 2011 delete

kat uum ni,bru nak konvo..huuu

nota besar:ala2 iklan resume ni.. haha..

Reply
avatar
September 29, 2011 delete

best laa resume style ni.. paperless ^^

Reply
avatar
September 29, 2011 delete

suke resume lain dr lain..de link x ?

Reply
avatar
September 29, 2011 delete

satu page lagi profeesional..

good entry.

have a good day.

Reply
avatar
anamizu
AUTHOR
September 29, 2011 delete

@khairul akmal bin azman:alamak LINK die cik ana x simpan la plak..sbbnye dpt ni pun dr mmber YM :P

Reply
avatar
::budak::
AUTHOR
September 29, 2011 delete

setuju..tp sy x konvo lg..hehe..yg penting ilmu yg kita ada tu perlu di ikhlaskan dlm hati :)

Reply
avatar
September 29, 2011 delete

saya dah ada resume dari dulu...

Reply
avatar
NasZ
AUTHOR
September 30, 2011 delete

memang terbaik. cepat2, blaja dari ana camne nak buat resume.

MOHD NASER.com

Reply
avatar
September 30, 2011 delete

thanks share format resume ni !!! :)
nk bagi betul la lps ni hehe

Reply
avatar
Sha
AUTHOR
September 30, 2011 delete

yang terbaik :)

Reply
avatar
September 30, 2011 delete

Sy pon wat resume 1 page je.. Da TERbiase mse blajar, lec ajar mcm gitu.. Hehe

Reply
avatar
Ninie
AUTHOR
September 30, 2011 delete

nak jemput join contest Ninie....
Sudi2 la kalo ada masa yer...hihiks

"Contest: Di Mana Ninie?"

http://thebeautyofsplendid.blogspot.com/2011/09/contest-di-mana-ninie.html

Reply
avatar
September 30, 2011 delete

o..kalaw de cth nye..send kat kerol nye email aw

Reply
avatar
September 30, 2011 delete

kalo resume mcm ni trus dpt kerja. hahaha

Reply
avatar
coklatberapi
AUTHOR
September 30, 2011 delete

terbaik!! resume unik dari yang lain;))

Reply
avatar
monster kecik
AUTHOR
September 30, 2011 delete

hahaha.. terbaekk! kompem dpt keje.. ngee

Reply
avatar
ABU
AUTHOR
September 30, 2011 delete

hati hati.. jgn sesekali pasang niat..esok2 la baru cari kerja..

btw, ini entry sngt bagus..

Reply
avatar
ch!natsu
AUTHOR
September 30, 2011 delete

chin dah konvo bebrapa tahun lepas.. aiyark nmpk sgt tua.. kekeke~

Reply
avatar
ean
AUTHOR
September 30, 2011 delete

resume terbaik 1 page ke 2 page? :)

Reply
avatar
Fara E's
AUTHOR
September 30, 2011 delete

baru stpm kak , tapi bley bookmark la entry nieyh , hekhek

Reply
avatar
merahitujambu
AUTHOR
September 30, 2011 delete

lepas belajar je trus saya cari kerja..xde pon rehat dlm diary hidup sy...

Reply
avatar
alif ismail
AUTHOR
September 30, 2011 delete

lamanye tak update resume...tengoklah 5 tahun lagi kot alif baru update. ni pun baru je tahun pertama kat IPTA..huhuuh... thanks for the gud sharing...

Reply
avatar
Mohd Izzar
AUTHOR
September 30, 2011 delete

ouh.. ada msa 2 tahun setengah lagi akn msok alam pekerjaan. heheh

Reply
avatar
meaw
AUTHOR
September 30, 2011 delete

cik ana...bab yang status single or married tu kan,apa kekuatan dia?describe sikit...

Reply
avatar
teha
AUTHOR
September 30, 2011 delete

betol2.. ilmu tu penting !

Reply
avatar
yayath
AUTHOR
September 30, 2011 delete

hoho..baru je ari tuh update resume:)hehe

hari isnin nih..ada interview..wish me luck ye cik ana:)hehehe[tetiba je kna???]hahha

Reply
avatar
dill
AUTHOR
September 30, 2011 delete

belajar sehingga ke liang lahad :)

dill.

Reply
avatar
September 30, 2011 delete

contoh resume yg bagus ni.
hehe, thanks anamizu (:

Reply
avatar
Cik Zety
AUTHOR
September 30, 2011 delete

entri yg berinfo dan berguna :)

Reply
avatar
Run Away
AUTHOR
September 30, 2011 delete

best...thanks...;d

Reply
avatar
Saiazuan
AUTHOR
October 01, 2011 delete

tawakal je lepas interbiew..:)

hmm xmerasa naik pentas lg sbb wktu grad dip dlu ada final exam.. sobs..

Reply
avatar
October 01, 2011 delete

betul tu.....ilmu ne kita leh blaja d mana2 ja...;)

Reply
avatar
syahirooAhmad
AUTHOR
October 01, 2011 delete

betul betul betul.... :) so blaja la sungguh2 .. nantie kuar terus jadi pengawai gred 41 .. :)

Reply
avatar
October 01, 2011 delete

oh amcam ni eh rupa dia.. ohsem dowh..

Reply
avatar
October 01, 2011 delete

sgt bergune, kaklimah p0n tgah cari keje ni ^_^

Reply
avatar
October 01, 2011 delete

*anif ada tag cik ana.hehe

Reply
avatar
Wanie
AUTHOR
October 01, 2011 delete

weee..menarik resume, satu page je..nak kena edit balik ni buat back up :)

belajar tak tinggi xpe, yg penting rezeki yg dicari tu halal..

Reply
avatar
AUTHOR
October 01, 2011 delete

resume tu nampak best!! saya memang tngah nak carik keje nih. sementara tunggu nak sambung U..tak taulah nak cari keje sementara or tetap..dilemma.. ;0

Reply
avatar
Iwanski
AUTHOR
October 01, 2011 delete

bagus2... semangat kerja..

Reply
avatar
delarocha
AUTHOR
October 01, 2011 delete

waa... cool la resume camtu..

Reply
avatar
alif haris
AUTHOR
October 01, 2011 delete

smart ah resume tu hehee :)

betul2 ..sokong ayat tak yah belajar tinggi2 untuk jawatan tinggi.. yg penting ilmu tetap tertinggi di hati ..gitu kan hehe

Reply
avatar
Tengku Puteri
AUTHOR
October 02, 2011 delete

comel la resume nih...senang 1 page je..hee

Reply
avatar