cara buat resume..lai..lai..lai~



Photobucket


ramai yang selamat konvo baru-baru ni kan? tahniah korang-korang.. setle jugak penat lelah bertungkus lumus selama 3 , 4 tahun pulun study.. elaun PAMA pun bukan semua dapat.. jenuh la jimat duit PTPTipu nak bagi cukup sampai abeh semester.. maklumla, anak yang baik lagi berhemah tinggi semestinya takkan menyusahkan ibu, ayah, mak, bapak di kampung.. dah setle konvo, jubah pun dah pulang balik.. sesi fotoshoot pun dah abeh.. nak mengANGGUR dulu ke? atau nak terus je cari kerja? dah besarkan? sendiri fikir.. kalo takat tiga puluh hari nak rilek dulu, mungkin mak ayah tak kisahla.. tapi kalau sampai tiga empat bulan, tiap hari kau perabeh boreh je kejenye, percayalah memang ada chance kau bakal di halau keluar =P


mungkin ada macam-macam alasan untuk para graduan untuk bertafakur sejenak di rumah.. rilek arr kan? watpe nak rushing? esok-esok boleh cari kje.. ha esok. kot ada lagi la ESOK tu kan.. dan kalau kau jenis memang pengONLINE TEGAR punya orang, apa kata buat resume siap-siap, search mana ada jawatan kosong, attach resume plus segala sijil yang tebai macam tesis tu. untung-untung, job tu yang mai cari kau nanti.. rezeki sapa tahu kan? yoshh~ ;)




ini contoh resume.. SATU page saje.. memang saving.. kalau big boss company tengok, insyaallah dia tanpa segan silu terus amek kerja dengan dia.. konfem dia rasa korang ni sorang pencinta alam sekitar + save the planet + go green + paperless = terbaek untuk company!
*ok ada penipuan sikit di situ wuuuu~ =P





Photobucket



nota kecil : tak perlu belajar tinggi pun untuk menjawat jawatan tinggi... tapi untuk terus berada pada tempat tinggi, kena pastikan ILMU sentiasa di hati ;)

48 Lovenote(S):

  1. hhooooo yeaahhh!
    huu...sy sebelom konvo smp dh abis konvo dok cri koje x dpt2 ni
    huuuu
    sob2...huu..betol2...resume mimi wat pon lbh krg cm ni
    sgt bagus kannnn!
    heeeee..i like dis entriiii =]

    ReplyDelete
  2. resume yg menarik, everything dalam satu page
    izin copy untuk simpanan boleh ke?

    ReplyDelete
  3. kat uum ni,bru nak konvo..huuu

    nota besar:ala2 iklan resume ni.. haha..

    ReplyDelete
  4. best laa resume style ni.. paperless ^^

    ReplyDelete
  5. suke resume lain dr lain..de link x ?

    ReplyDelete
  6. satu page lagi profeesional..

    good entry.

    have a good day.

    ReplyDelete
  7. @khairul akmal bin azman:alamak LINK die cik ana x simpan la plak..sbbnye dpt ni pun dr mmber YM :P

    ReplyDelete
  8. setuju..tp sy x konvo lg..hehe..yg penting ilmu yg kita ada tu perlu di ikhlaskan dlm hati :)

    ReplyDelete
  9. saya dah ada resume dari dulu...

    ReplyDelete
  10. memang terbaik. cepat2, blaja dari ana camne nak buat resume.

    MOHD NASER.com

    ReplyDelete
  11. thanks share format resume ni !!! :)
    nk bagi betul la lps ni hehe

    ReplyDelete
  12. Sy pon wat resume 1 page je.. Da TERbiase mse blajar, lec ajar mcm gitu.. Hehe

    ReplyDelete
  13. nak jemput join contest Ninie....
    Sudi2 la kalo ada masa yer...hihiks

    "Contest: Di Mana Ninie?"

    http://thebeautyofsplendid.blogspot.com/2011/09/contest-di-mana-ninie.html

    ReplyDelete
  14. o..kalaw de cth nye..send kat kerol nye email aw

    ReplyDelete
  15. kalo resume mcm ni trus dpt kerja. hahaha

    ReplyDelete
  16. terbaik!! resume unik dari yang lain;))

    ReplyDelete
  17. hahaha.. terbaekk! kompem dpt keje.. ngee

    ReplyDelete
  18. hati hati.. jgn sesekali pasang niat..esok2 la baru cari kerja..

    btw, ini entry sngt bagus..

    ReplyDelete
  19. chin dah konvo bebrapa tahun lepas.. aiyark nmpk sgt tua.. kekeke~

    ReplyDelete
  20. resume terbaik 1 page ke 2 page? :)

    ReplyDelete
  21. baru stpm kak , tapi bley bookmark la entry nieyh , hekhek

    ReplyDelete
  22. lepas belajar je trus saya cari kerja..xde pon rehat dlm diary hidup sy...

    ReplyDelete
  23. lamanye tak update resume...tengoklah 5 tahun lagi kot alif baru update. ni pun baru je tahun pertama kat IPTA..huhuuh... thanks for the gud sharing...

    ReplyDelete
  24. ouh.. ada msa 2 tahun setengah lagi akn msok alam pekerjaan. heheh

    ReplyDelete
  25. cik ana...bab yang status single or married tu kan,apa kekuatan dia?describe sikit...

    ReplyDelete
  26. betol2.. ilmu tu penting !

    ReplyDelete
  27. hoho..baru je ari tuh update resume:)hehe

    hari isnin nih..ada interview..wish me luck ye cik ana:)hehehe[tetiba je kna???]hahha

    ReplyDelete
  28. belajar sehingga ke liang lahad :)

    dill.

    ReplyDelete
  29. contoh resume yg bagus ni.
    hehe, thanks anamizu (:

    ReplyDelete
  30. entri yg berinfo dan berguna :)

    ReplyDelete
  31. tawakal je lepas interbiew..:)

    hmm xmerasa naik pentas lg sbb wktu grad dip dlu ada final exam.. sobs..

    ReplyDelete
  32. betul tu.....ilmu ne kita leh blaja d mana2 ja...;)

    ReplyDelete
  33. betul betul betul.... :) so blaja la sungguh2 .. nantie kuar terus jadi pengawai gred 41 .. :)

    ReplyDelete
  34. oh amcam ni eh rupa dia.. ohsem dowh..

    ReplyDelete
  35. sgt bergune, kaklimah p0n tgah cari keje ni ^_^

    ReplyDelete
  36. weee..menarik resume, satu page je..nak kena edit balik ni buat back up :)

    belajar tak tinggi xpe, yg penting rezeki yg dicari tu halal..

    ReplyDelete
  37. resume tu nampak best!! saya memang tngah nak carik keje nih. sementara tunggu nak sambung U..tak taulah nak cari keje sementara or tetap..dilemma.. ;0

    ReplyDelete
  38. bagus2... semangat kerja..

    ReplyDelete
  39. waa... cool la resume camtu..

    ReplyDelete
  40. smart ah resume tu hehee :)

    betul2 ..sokong ayat tak yah belajar tinggi2 untuk jawatan tinggi.. yg penting ilmu tetap tertinggi di hati ..gitu kan hehe

    ReplyDelete
  41. comel la resume nih...senang 1 page je..hee

    ReplyDelete

 
© Copyright | All Right Reserved by Anamizu