cubeecraft.com | weeee~

cuti sekolah dah start.. IT center tempat guwa dengan cik ida kerje memang mendapat kunjungan tanpa henti lah.. terutama adik-adik yang tengah bahagia cuti-cuti malaysia skang nih.. guwa dengan cik ida baru sampai diorang dah penuh kerumun depan pintu.. mentang-mentangla cik ida memang tengah darah manis, adik-adik tu pon pakat kerumun mengalahkan semut hurung gula.. sipbek la guwa punye darah tak berape nak manis hahaha

memandangkan harini guwa dengan cik ida kerja berdua, so tak kisah sangatla kalo kena serang hebat pon dengan budak-budak yang datang.. cik ida handle bahagian luar.. guwa handle bahagian dalam kelas training.. so everything is under control..hehe

sabtu tadi cik ida dah mula introduce pasal cubeecraft dot com kat adik-adik yang datang.. cubeecraft ni sebenarnye "papercraft toys" yang tak memerlukan gam UHU atau gam GAJAH mahupun gam kanji yang duaploh sen ittew.. cuma perlu pergi ke laman sesawang cubeecraft atau terus saje ke tempat memilih templatenye dan hanya perlu PRINT... GUNTING... TUANG.. CAMPOR.. eh.. eh silap..silap..hahaha terpengaruh iklan downy ecosoft pack plak dah..hahaha


Download ----- Print ----- Gunting ----- Lipat

TADAAAAAAA ! 



buat benda ni memanglah agak rumit.. bukan sebab ape.. memerlukan ketelitian dan kesabaran yang agak tinggi.. adik-adik tu decide nak buat doremon.. last-last, guwa yang tolong gunting bagi betol-betol sharp.. kalo tidak, mase kite lipat, die taknak masuk betol.. pastu die taknak bercantum.. asyik nak pop-up je.. disebabkan guwa kesian dah tengok adik-adik tu asyik mengeluh : 

"ala kak ana... die taknak masuk la.. asyik terbukak balik je.. penat dah buat ha" <---guwa bukan buleh bile budak-budak kecik mengeluh manje ceni.. cepatttt je cair hati ni nak tolong.. last-last, guwa lah yang gunting, guwa la yang tolong lipat.. guwa jugakla yang tolong cantumkan semua..hahahaha



tryla berCUBEECRAFT =P

bertunang dan kahwin | Sah !

maka sah la sudah 3 orang member guwa masa form six dulu menjadi isteri dan suami orang.. dan 2 lagi member guwa menjadi tunangan orang..  cuti sekolah  dah bermula maka bermula lah jugak majlis kenduri kendara di sana sini.. 

27 Mei 2012 guwa terima undangan lebih dari 5 majlis kenduri.. 3 daripadanya majlis perkahwinan dan 1 lagi majlis bertunang.. semuanya kawan guwa masa form six dulu.. 3 majlis tu berlangsung di sekitar Felda Trolak.. tapi guwa tak dapat nak hadir ketiga-tiga majlis tu memandangkan guwa terpaksa fokus pada 1 majlis bertunang member guwa yang sorang ni - Rohaya.. si Rohaya ni member guwa dari tingkatan satu lagi dah.. dan..dan.... rumah kami tak jauh mane.. jadi, amatlah tidak molek kiranya guwa meninggalkan majlis dia.. tambahan pulak guwa ni memang orang penting dalam majlis dia nih.. so kalo guwa takde memang takdela orang yang  akan huru-hara kan majlis dia.. hahahaha

majlis pertunangan rohaya pada sebelah petang selepas zohor..dan sekali lagi guwa tekankan di sini bahawasanya bukan guwa yang menjadi tunangan orang.. ROHAYA yang telah sah menjadi tunang kepada HAFIZ.. guwa masih single ye tuan² dan puan².. kehkehkeh

HAFIZ + ROHAYA

macam biase : sesi huru harakan pelamin..hahaha

oleh sebab guwa terlampau penting dalam majlis si rohaya ni, maka guwa terpaksalah menerima qada' dan qadar bahawasanya guwa takde rezeki untuk pergi ke majlis 3 lagi member guwa tu.. tapi alhamdulillah, ada 3 orang lagi member guwa yang lain yang dapat pegi terjah ketiga-tiga majlis kenduri diorang tu.. Oyin + Linda + Nana dapat terjah tiga² majlis member kamiorang tu.. 

 Eroz(Ziana)  + Suami 

Man +Isteri (Kiki)

Wanie (cari gambar dengan hasben belom ada lagi kat fesbuk) kehkehkeh

pastu pulak,  awal pagi 28 Mei 2012 lepas solat subuh, guwa terima 1 SMS dari sorang member guwa : ADEN (member masa form six merangkap member sekerja 1team) jemput untuk datang rumah die makan tengah hari ada majlis makan-makan sikit katenye.. guwa dengan partner yang lain memang pantang dapat jemputan makan-makan nih.. kalo takde pape aral, konfem kamiorang terjah punye! sebab kami orang agak majlis makan-makan tu bukan majlis makan-makan biase.. walaupon Aden tak bagi tawu dalam SMS tu tapi instinct kamiorang kuat mengatekan bahawasanye beliau akan bertunang on that day! so dengan konfidennye partner guwa (cik ida) memberanikan diri untuk mintak izin kat boss nak pegi.. and boss approved ! horeyy! 

Aden +  Shahrol


berape bijik kereta tah rombongan dari pihak Shahrol yang konvoi dari Terengganu.. lupe pulak guwa nak kire.. semua siap ada bunga riben merah lagi taw kat arieal kereta masing-masing..hehe.. Ni pon kalo ikotkan ada 1 lagi majlis kenduri kawen.. kakak kepada besfren guwa kawen.. tapi sebab guwa nak attend majlis Aden ni, so terpakselah guwa cancle nak ke majlis tu.. maaf Ref, guwa tak dapat nak hadir di majlis pernikahan kekandamu..wuwuwu~ takpe, guwa janji akan pastikan guwa ada masa lu nikah nanti..kehkehkeh 


Tahniah untuk Eroz + untuk Man + untuk Wanie + untuk Rohaya + untuk Aden 



*gambar semua guwa rembat dari fesbuk kawan-kawan guwa =P
*countdown for 9 June- wedding cik ida ^____^

bau ketiak? putihkan ketiak?

banyak respon dari kawan-kawan blogger kat entry badan berbau sebelum ni.. contohnye macam kak diana, cik sengeh dan fara arisha cakap, kadang-kadang orang yang badan berbau ni dorang tak sedar pon badan dorang berbau sebab dorang dah imune dengan bau tu.. kita yang terpaksa berkongsi keharuman bau badan dia tu pulak yang azab kan?? dia memang konfem rilek je la.. 

dan tetibe guwa jadi rajin pulak nak search pasal bau badan dan bau ketiak nih.. pastu terjumpa la blog petuanenek.com pasal cara nak kembalikan ketiak yang putih berseri.. hahaha

"ketiak yang hitam atau gelap biasanya disebabkan penggunaan pencukur bulu ketiak yang kerap dan masalah banyak berpeluh dan kurang mandi dengan sebaik-baiknya" 

sumber : blog petuanenek



cara-cara untuk mengembalikan ketiak yang putih berseri :

1. ambil secubit (menggunakan 3 jari) kapur makan, kemudian campurkan dengan sedikit air perahan limau nipis, dan sapukan ke bahagian ketiak yang hitam tersebut. Seeloknya semasa mandi. Dengan membasahkan bahagian ketiak dahulu. Kemudian gosok ketiak,seeloknya gosokkan ketiak anda dengan kepala lutut
*part kepala lutut ni guwa baru tahu ! 





Dengan cara ini, ketiak anda akan cepat bersih dan saki baki daki akan tanggal dengan mudah. Anda akan merasa sedikit pedih/panas, namun tidak sampai memudaratkan kesihatan kulit anda. Amalkan sekerap mungkin iaitu 2 kali seminggu semasa mandi. Sehingga ia putih seperti sediakala.

Kapur makan ini bukan sahaja akan memutihkan bahagian ketiak, namun ia juga mampu menghilangkan bau badan dan lebih mudah menanggalkan bulu ketiak iaitu dengan hanya menariknya dengan tangan. InsyaAllah.

2. Cuci ketiak anda dengan parutan lemon dan timun selama 15-20 minit sehari. Setelah itu basuh bersih dengan menggunakan air suam.

3. Gunakan TAWAS bercampur air suam sedikit, kemudian gosokkan ketiak dengan menggunakan span ataupun kapas.



pasni kalo ade tragedi terpaksa menghidu haruman sebegitu, guwa rase nak printkan pastu terus bagi cara-cara ni.. siap boh dalam envelop.. boley kot camtu kan? kan?kan??? =P

senyum itu sedekah..iye memang

ha ah guwa tahu je SENYUM tu sedekah..
sedekah paling murah..
guwa tahu je perlu sentiasa SENYUM bila berdepan dengan manusia..
guwa tahu je SENYUM tu boleh sejukkan hati orang yang tengok..

iye guwa tahu..
guwa tahu tu semua..


kalo duduk depan guwa,
bau harum semerbak KETIAK lu..
melambai-lambai menggeletek bulu hidung guwa..
guwa yang pada mula memang nak sangat SENYUM..
tetibe rase nak muntah..

guwa tak pernah mintak lu beli perfume memahal..
guwa tak pernah mintak lu tuang 1 botol minyak wangi..
bah kan guwa tak pernah mintak pape pon dari lu..

ape yang guwa nak mintak cume SATU je..
plisss la be alert sikitttt je pasal bau badan..
SIKITTTTTTTTTTTT je..
tak banyak..

pastu konfem guwa mampu SENYUUUUUUUUUUM je..
macam gini ---------------------


adelah sangat terseksa zahir dan batin pabila terpaksa menghidu oksigen yang dicemari bau badan yang sangat gahhhhh baunya =.='



jiwa lara kini bahagia

memang jiwa sangat lara.. maunye tak.. 3 tahun kot dah bersama.. sana sini guwa angkut.. makan same.. tido pon same! tak pernah berpisah langsung.. dari zaman guwa study.. sampailah guwa dah kenal erti kerje.. guwa takkan pernah tinggalkan dia.. lantakla orang nak cakap ape. asalkan guwa bahagia..

tapi jodoh guwa dengan dia tak lama mane.. end of november 2011 dia pergi tinggalkan guwa.. salah guwa jugak.. malam tu guwa bawak dia tido same.. kebetulan pulak guwa penat gila hari tu.. so guwa pon tido tanpa peduli dah ape benda pon yang nak jadi.. 


bila guwa sedar besok paginye T______T

celik je bijik mata.. hancur luluh jiwa guwa.. retak seribu hatiku.. mane tak nye.. jadi gini ha.. abes punah segala aktiviti wajib guwa : blogging blogwalking segala.. start november tu memang serabut arrrr jiwa guwa! 

tapi guwa dah bleh lupekan kisah sedih tu smua.. biarlah yang pergi tetap pergi.. sesungguhnye dia takkan kembali lagi.. sobss..sobss..sobss T_____T



dan hari ini guwa dah berjaye dapatkan penggantinye! yeyyyyyyy!!
camera guwa tak canggih T___T



-bawah ni edisi dari google punye-


acer olympics edition notebooks


bayangkan guwa ikat perut dari bulan november aritu.. skang ni bulan mei.. ha kire sendiri arrr bape lame guwa amek mase untuk recover and  dapatkan pengganti jiwa lara guwa yang dulu tu.. ni pon kalo ikotkan saving guwa tak cukup lagi  meminang anak teruna ni.. tapi memandangkan guwa ada sorang abah yang pemurah dan sorang mak yang sangat pandai mem'provoke' abah guwa.. so akhirnya dengan bantuan mak dan abah guwa, dapat jugak guwa pinang anak teruna ni.. maka dengan rasminya sempena hari kebesaran guwa 13 mei aritu, mak dengan abah guwa telah bersetuju membantu guwa merealisasikan impian guwa.. terima kaseh mak abah! luv u oll lah!! 


alhamdulillah.. jiwa lara kini sudah mula berbunga..kehkehkeh
guwa akan balas dendam terjah blog lu orang smue..yihaaa!

kisah gambar profile facebook berwarna coklat

sebelum ni agak kecoh di fesbuk pasal penggunaan gambar profile berwarna coklat sebagai tanda sokongan terhadap mogok lapar tahanan penjara palastine.. tapi harini guwa baru tahu pasal benda ni..

Tinggalkan gambar² bentuk macam ni. Ini menunjukkan sesiapa yang menggunakan gambar ni dalam profilenya menunjukkan dia adalah tawanan zionis israel, kain penutup dimata memberi maksud kita tidak melihat apa² kekejaman zionis israel terhadap umat islam. tag perkataan yg tertulis adalah tulisan yahudi. maka, tukar secepat mungkin gambar2 ini. harap maklum.


guwa baru bace kat fesbuk sorang member guwa pasal ni.. pastu guwa terjah la terus ke page Oh ! Yes untuk tahu lebih lagi.. banyakla komen balas dari pelbagai pihak kat situ.. ramai yang tak setuju bila disamakan dengan israel semata-mata bila guna DP camni.. ate,teman pon idok le setuju nye.. kite gune DP ceni bukan tande kite sokong israel nu.. kite sokong yang tahanan palstine tu.. macam² hal betol kan??? ape² pon, terpulang pada nawaitu je sebenarnye kan?? kan?? kan?? kehkehkeh


credit : merahitujambu

*guwa masih gune DP kaler cokelat nih.. tapi guwa pinjam dudel yang MIJ buat..comel gilew ! 

kejutan terkejut

patutnye pukul 6 petang guwa dengan partner guwa cik ida dah balik.. tapi arini dah sampai 6.15 pon kami orang tak balik lagi.. sebabnye ada repot yang kami orang kena setelkan dan emelkan secepat mungkin.. hati dah memberontak jugak la bila jeling jam tengok² dah sampai pukul 6.25..perhh makin memberontak pulak jiwa guwa ni.. tapi guwa proceed gak..

pastu tetibe sorang lagi member kerje guwa sampai.. rihan dari site CBC Besout 5 datang singgah ofis kamiorang sebab dia tengok kamiorang belom balik lagi.. guwa memang senyum lebar la bila rihan sampai sebabnye guwa memang nak passing wedding card dari sorang mmber form six kamiorang dulu.. tak lame pastu sorang lagi member kerje guwa Sha dari site CBC Besout 1 pulak sampai.. 

guwa jeling jugak mane pulak perginye cik ida sebab tadi memule ade je duduk depan guwa.. tetibe terus hilang pulak.. last² tinggal guwa sorang je dalam ofis tu.. guwa layankan je lah hadap repot yang nak kene submit tu.. 




sekalinye tetibe----------------- jeng..jeng..jeng




rupe²nye diorang dah plan baekkkkk punye buat surprise party makan besar sempena befday guwa 13 mei aritu.. ya allah! sesungguhnye daku sangat terharu ! memule katenye diorang plan nak buat semua ni isnin aritu (14 mei) tapi mase tu guwa plak off day.. guwa teman mak dengan abah guwa pegi shopping ke teluk intan.. diorang plan kalo guwa balik sebelum petang, bleh la proceed nak surprise kan guwa mase tu.. tapi last² guwa tak balik jugak.. terpakselah diorang postpone bawak ke harini tadi..


macam² diorang prepare : sate + nasi impit + kuah kacang + mee rebus + kek + air sirap laici 


 semua ni renjer + cik ida + rihan + shue + anisz + Lyn + Sha yang prepare
befday gerl =P
team mate yang plan  baekkkkkk punye surprise :)


sesungguhnye guwa sangat terharu dan sangat berterima kasih.. terime kaseh untuk makan² ni.. terime kaseh sebab sanggup curi masa plan semua ni untuk buat majlis ceni.. terharu guwa T____T

terime kaseh Renjer Sungai
terime kaseh Rihan
terime kaseh Cik Ida
terime kaseh Lyn Omar
terime kaseh Shue 
terime kaseh Anisz
terime kaseh Sha


terime kaseh untuk semua yang wish kat fesbuk, kat fon.. terime kaseh =)
*semua gambar guwa rembat dari fesbuk anisz

cupcakes nasi impit kuah kacang

dah macam tajuk drama melayu plak guwa rase tajuk tu =P   mintak maaf sangat pada lu orang yang selalu TERsinggah  kat rumah guwa ni.. tapi guwa adalah sangat sangat sangat lambat membuat kunjungan balas ke rumah lu orang.. guwa bukan ape.. semenjak dua menjak nak dekat pilihan raya ni guwa kena rajin la turun padang.. jenguk rakyat jelata semua.. kena la rajin payung.. kalo tak karang takhta yang ade ni tak lama konfem jatuh tersungkur.. perhhhh ! lu ni ana kalo becakap menaip mengalahkan perdana menteri.. PM kite pon takde tabur janji camtu smua.. ciskek betol lu ! *perasan budak nih.. layankan aje lah =P

sebenarnye guwa nak share bende ni dengan lu orang.. TIGA BELAS mei aritu kan hari kebesaran guwa.. dan guwa sangat berterima kasih kat partner kerje guwa ( cik ida) sebab dengan suka hatinye beliau kasi guwa off day 2 hari sempena hari special tu.. terime kaseh cik ida ! luv u lah !! hehe

dan guwa jugak sangat bersyukur dilahirkan di bumi malaysia ni.. makan senang.. hidup selesa.. takde perang sana sini.. tambah pulak bila perut tengah berkeroncong lagu KERONCONG UNTUK ANA pastu tetibe ada pulak insan prihatin yang datang bawak makanan dan bagi dengan percuma kat kite yang tengah lapar ni kan? fuhhhhhh memang terasa bagai di syurga lah habaq hang! 




terima kaseh kak noriah untuk nasi impit + kuah kacang tu.. sedap arrrr ! tak cukup plak rase..hehe.. cupcakes chocolate moist tu pulak kak ida buat.. special katenye.... limited edition.. wahhhhhh gittew ! =P
memang terbaeklah ! terime kaseh akak !!! alhamdulillah.. beralas jugak perut guwa dengan cik ida  petang tu.. kehkehkeh


hari buruh datang lagi

1 mei cuti.alhamdulillah guwa antara insan yang tak perlu bekerja pada 1 mei..sangat bersyukur.dan guwa habeskan masa cuti 1 mei guwa dengan bersama insan-insan yang guwa sayang. MAK. ABAH. AIMAN. PIAN. ALONG. KAK SHA. RAFFAEL...

betol² guwa habeskan cuti guwa satu hari duduk rumah dan guwa isi sepenuhnye dengan segala aktiviti. dan rata² aktiviti yang guwa buat melibatkan makanan.sangat ohsem rasanya..yeahhh~



chocolate moist cupcakes utk pian tapau bawak balik hostel

 apam polkadot untuk majlis bertunang anak kawan mak

 coconut epal utk majlis bertunang anak kawan mak jugak
(bahan²nye: epal hijau + epal merah + tampuk kelapa)

bawang putih(gula kat dalamnye) , bawang merah(garam kat dalamnye)
cili(span hantaran+gula tarik kat dalamnye)
*ini pon untuk hantaran bertunang anak kawan mak


semuanye mak guwa deco sendiri.. guwa tolong menyibukkan diri aje..hahaha.. errr sebenarnye ade lagi satu aktiviti iaitu mengkupas pisang dan menjadikannye kerepek pisang versi masin dan manis.. tapi guwa bleh plak lupa nak amek gambar.. cisssskek sungguh! tapi guwa puas dapat habeskan sepenuhnye cuti satu hari ni dengan aktiviti MAKANannnnnn aje..kehkehkeh


 
© Copyright | All Right Reserved by Anamizu