apabila besi lock steering terkunci...

10:40 PM 49 Comments A+ a-

Ahad (8 Julai) guwa dengan mak, abah, adik, abg long + akak ipar + anak sedara guwa pergi kenduri anak kepada sepupu guwa kat Felda Chini 3, Pahang.. guwa dengan mak abah guwa dah gerak awal dari Felda Besout ni mase Jumaat.. pastu kamiorang transit dulu kat Putra Heights (rumah abg long guwa).. awal pagi 8 Julai tu baru kamiorang gerak pegi Pahang.. 

Malam sebelum tu, kamiorang p la shopping barang sikit.. balik je dari shopping tu, kamiorang semua terus la angkut barang masuk umah.. abah guwa paling last masuk rumah.. rupenye abah guwa p pasang besi lock steering malam tu.. pagi besoknye lepas setel je mane yang wajib, kamiorang pon siap-siap la nak masuk kereta.. akak ipar guwa naik kete abg guwa la dengan anak die sekali.. guwa dengan mak dengan adik guwa naik kete guwa la.. pastu abah guwa pon godek la nak bukak kunci lock steering tu.. 

pusing sini.. pusing sana.. ketukk ketaakk.. ketukkk ketaaakk.. takmo tebukak jugak.. jenuh dah keluar segale peluh jantan betina.. takmo gak tebukak menatang tu.. 

selama ni guwa bukak memang ok je.. kene time abah guwa gune, takmo lak tebukak.. abg long guwa tengok je abah guwa yang macam terseksa berpeluh camtu, die pon segera la datang.. dengan muke konfidennye abglong guwa pulak nak try bukak lock steering tu.. 

ketukkk ketakkkk ketukkk jugak bunyinye... tapi hampeh. takde perubahan jugak.. abglong guwa dah mule menunjukkan muke tak puas hati. yelah, selalunye konfem dah bleh terbukak. ini dah kire mencabar keimanan beliau.. pastu abglong guwa pon bagi arahan kat akak ipar guwa untuk amek WD40 sebagai satu alternatif.. spray sane sikit.. sini sikit.. takde effect pape pon.. jenuh gak try. takmo terbukak jugak.. 

usaha abg long guwa masih diteruskan.. disusuli dengan bebelan dan ceramah percuma dari abah guwa :

ABAH GUWA : ni la sebab dia abah tak suka nak guwa kunci steering ni semua.. menyusah hidup betoi la bila jadi camni.. yang ni ajaq dia, cabut stearing tu pastu potong je guna gergaji besi lock tu.. jangan dah nak guna seumur hidup.. tah camne la boleh gatal tangan plak semalam abah p pasang.. selama ni abah takde rase pon nak pasang.. 

guwa dan yang lain hanya mampu diam.. tak salahkan abah guwa la.. besi tu yang taknak terbukak.. sebelum ni ok je elok.. kesian pulak guwa tengok abg long guwa godek bende tu. nak harap guwa lagi la guwa tak tau nak buat cane.. last-last, abg long guwa suggest untuk menggunakan sekuat mungkin tenaga yang ada nak patahkan besi lock steering tu.. guwa redhakan je la.. asalkan jangan patahkan steering kete guwa cukupla.. 
pinjam gugel.. masa kejadian tak ingat dah nak amek gambar =P

pastu abg long guwa pon berpadu tenaga dengan akak ipar guwa.. berpegang pada kata-kata "bersatu teguh".. disertai dengan allahuakbar !! hiyaaaakkkkk ! 

prakkk !  patah dua besi lock steering tu.. perhh dahsat jugak gabungan tenaga abg long + akak ipar guwa ni rupenye.. kehkehkeh--  tak kukuh mane la sebenarnye bende tu.. sipbek la abg long guwa berkeras nak patahkan je.. kalo tidak, tak jadi pegi la kenduri ke Chini 3 tu.. 

setel je sesi patah mematah besi lock steering tu, kamiorang pon terusla pegi ke Pahang.. kesimpulannye yang guwa nak bagi kat sini.. apabila besi lock steering terkunci, ada 2 pilihan :

1- cabut steering dan potong besi lock tu gune gergaji besi
(amek masa agak lama.. dan kemungkinan terpaksa batalkan program / aktiviti yang dah di plan)

2- usaha sekuat mungkin untuk patahkan besi tu 
(amek masa sikit.. ada peluang lebih utk teruskan dgn segala aktiviti / program yg dah di plan)

besi tu pon asalnye memang abg long guwa yang bagi.. sebab die rase die taknak dah gune besi tu.. lagi pulak die kata sebab keta guwa baru lagi.. so better gune la alat tu.. tapi guwa memang takkan gune dah besi tu.. kalo guwa beli pon, nawaitu untuk mempertahankan diri je la besi tu.. fuhhhh ~



49 Lovenote(S)

Write Lovenote(S)
Akmal Hadi
AUTHOR
July 09, 2012 delete

perghh..power2...

Reply
avatar
syAzAnA
AUTHOR
July 09, 2012 delete

syaz tak pernah pakai. kalau pakai pun, kalau rasa tak selamat. nasib baik boleh bukak.

Reply
avatar
Boni JLL3
AUTHOR
July 09, 2012 delete

pergh.. boleh patahkan ye??? tak lah kebal sangat benda ni ye

Reply
avatar
lilypelangi
AUTHOR
July 09, 2012 delete

nice arr.. tp aku tak pernah pon pkai benda alah nie :p

Reply
avatar
widiea azira
AUTHOR
July 10, 2012 delete

bende ni kalo dh silap sikit mmg kena pnggil makanik la jwbnye.. abg ipar pun penah kena sekali

Reply
avatar
dhiera
AUTHOR
July 10, 2012 delete

boleh patah kan? pergh... kereta saya pun pakai lock macam tu jugak. kalau tunang yang drive kereta tu memang confirm2 dia pasang lock tu. saya malas! hehe. selalu lock stereng yang pusing sampai terlock tu je~

Reply
avatar
July 10, 2012 delete

salut! hebat tangan dia..hehe

Reply
avatar
NAL
AUTHOR
July 10, 2012 delete

woah..dahsyat2..takkan boleh patah?

Reply
avatar
cendol
AUTHOR
July 10, 2012 delete

ayooo dasat lahh..terlebih safety nih..hihi

Reply
avatar
profmie
AUTHOR
July 10, 2012 delete

lorh..xsush kew nk bka smula..memg safety ni..

Reply
avatar
July 10, 2012 delete

waaa.. kuatnye..
dahsyat jugak mende nih kalau da ter'lock' terus an..

Reply
avatar
siti kektus
AUTHOR
July 10, 2012 delete

gabungan yg mantap nih. nasib baik dapat patahkan. kalau tak. aigoo aigoo. :D


kite mmg tak pernah guna lah alat ni. lagi lah tak tau. :D

Reply
avatar
wan niahix
AUTHOR
July 10, 2012 delete

perggghhhh... gila la... jahat punye lock... p lempaq longkang je la bnda tu ck ana... hehe...

"keep smiling"
^_^

-Wan Niahix-

Reply
avatar
July 10, 2012 delete

dni lom penah guna besi tu :D

Reply
avatar
LiNda
AUTHOR
July 10, 2012 delete

dasatnye leh patahkan lock stering tu...huhu. bestnye gi kenduri sampai ke felda chini tu, dlu linda n family penah duk dekat felda chini 2..best..:)

Reply
avatar
July 10, 2012 delete

kuat nyer depa...

Reply
avatar
Phat
AUTHOR
July 10, 2012 delete

kunci stereng tu bila bengong kita yg susah..bila kunci x leh buka <---pengalaman sendiri wakakaka

Reply
avatar
July 10, 2012 delete

fuhh..hebat diorang :)

Reply
avatar
LidiaSuraya
AUTHOR
July 10, 2012 delete

i penah kena waktu lepas chek out hotel..
mintak laaa bantuan them utk drill pemegang kunci tu
dah laa standardsteel tue
huhuhu

Reply
avatar
fairus
AUTHOR
July 10, 2012 delete

ADA KELEMAHAN JUGA MENDA ALAH TU ERK..

Reply
avatar
July 10, 2012 delete

x kunci kena curik lagi horror T_T

Reply
avatar
syafiqakarim
AUTHOR
July 10, 2012 delete

dasat kots patahkan.
tak penah pakai tu

Reply
avatar
teratak hati
AUTHOR
July 10, 2012 delete

Camane blh jadi camtu..huhu..nsig baik blh patahkn besi tu..

Reply
avatar
Nurul Akmal
AUTHOR
July 10, 2012 delete

Kuat sungguh.. Tapi bahaya jugak bila difikir balik.. :)

Reply
avatar
aReLaN
AUTHOR
July 10, 2012 delete

hohohoh..manthap la.nasib baik tak pernah jadi kat diri sendiri.kalau tak memang banjir la keluar sume peluh jantan.

Reply
avatar
zaxx
AUTHOR
July 10, 2012 delete

hebat...abg long..kakak..bersatu..bergabung!! (nyanyi lagu adam n stacy mengegar dunia...;P) hhehehe...

Reply
avatar
miss Fyqa
AUTHOR
July 10, 2012 delete

hebakk la. :) power.

Reply
avatar
Edy Fee
AUTHOR
July 11, 2012 delete

patah steering maknenye tolak ke bengkel la kete tu.ahhaha nasib baik buleh bukak yer

Reply
avatar
dhiashahida
AUTHOR
July 11, 2012 delete

wah kak ana hasil gabungan yg hebat...:)

boleh mematahkan benda alah tu..

pasni kak ana simpan kat bonet jer...hehee

Reply
avatar
Azham Vsvc
AUTHOR
July 11, 2012 delete

kalau I kat situasi u...I pun panik.....walaupun I lelaki hahaa.....

Reply
avatar
ABU
AUTHOR
July 11, 2012 delete

kan dah kena cuci telinga olh abng sendiri.. mmg kunci mcm tu selalu je da kes lock tak nak buka.. guna kunci lain je la.. nak yg mahal kot hahahaha

Reply
avatar
Muttallif
AUTHOR
July 11, 2012 delete

ohhh...baru saya tahu yang benda tu boleh fail....menyusahkan tu...

Reply
avatar
merahitujambu
AUTHOR
July 12, 2012 delete

permah terjadi dekat sy..masa tu blk keje..terpaksa tepon en tunang.tepon abah dtg..ketuk punya ketuk baru terbukak..poloh2 jugak laaa

Reply
avatar
Hanie Dew
AUTHOR
July 12, 2012 delete

mcm mana boel tak bleh bukak.bende ni ade kunci ke.mmg dasat besi boleh patah dua.. (o.O)

Reply
avatar
Kazen
AUTHOR
July 13, 2012 delete

sy pun ada steering locker camtu...alhamdulillah ok guna. Maybe something wrong yg jd gitu tu

Reply
avatar
Aku Mad
AUTHOR
July 13, 2012 delete

takyah guna benda tu .. dahla mudah dipatahkan , tak selamat guna benda tu ..

Reply
avatar
July 14, 2012 delete

perrghhhh dasat2...kira x kualiti sangt lah besi tu

Reply
avatar
July 14, 2012 delete

ini betei-betei power . kuasa abg long.hehe

Reply
avatar
LaLa mhdnor
AUTHOR
July 14, 2012 delete

hebat la abg n kak ipar awak tu, hehe.

nasib baik dapat buka, boleh pergi kenduri kan :)

Reply
avatar
July 15, 2012 delete

tagteam terbaikk ^^

Reply
avatar
Cinta Misteri
AUTHOR
July 15, 2012 delete

haduiyaiiiii....safety pown kengkadang haru jugak. seb baik ada matgiver bersama mrsgiver

Reply
avatar
Syazana Zainn
AUTHOR
July 17, 2012 delete

huarghhh kuat giler abg dgn kak ipar cik ana tu..hihi

p/s: syaze tak pernah guna lock ni, sbb pemalas nak bubuh, bukak bagai.hihi

Reply
avatar
Limin
AUTHOR
July 17, 2012 delete

kesiannye.. aku sllu nmpk binatang tuh bubuh kat steering,, tapi tak tau mcam mne nak gune.. sbb aku pun x reti lgi bwa kenderaan.. so aku tak ambik tau apa2 pasal kreta.. hehehe.. xD

Reply
avatar
Semut Senyum
AUTHOR
July 17, 2012 delete

mak oiii..bahaya jugak kalah tak leh bukak ek....

Reply
avatar
kiwi
AUTHOR
July 18, 2012 delete

kawan kiwi suka guna benda ni..nak kena gtau dia ni benda ni boleh patahkan ..hehe

Reply
avatar
Suhami Ahmad
AUTHOR
July 18, 2012 delete

dulu atok pernah tertinggal konci dalam keto...maso tu jugak keto auto lock...terus mulut berbuih kaki kejang

Reply
avatar
Yousof
AUTHOR
July 18, 2012 delete

Tak pernah pakai besi tu lagi.. Biasa lock macam tu je..

Bosan jugak kalau kena macam tu ek.. Tapi benda tu boleh dipatahkan macam tu je.. kenapa macam rapuh sangat ek?

Tak mustahil orang nak curi kereta dah terer bab² macam ni kan..

Reply
avatar
confdeb
AUTHOR
July 22, 2012 delete

kunci x betul tu, tu susah buka..

Reply
avatar
tiga lalat
AUTHOR
January 20, 2017 delete

teringat pedal lock kat honda city kete lama wak tu, anak lanang lupa nak bukak., start enjin jalan je dh xleh brek., menghentam dinding parking .. huhu2 kopak riban2..,

Reply
avatar