apabila besi lock steering terkunci...

Ahad (8 Julai) guwa dengan mak, abah, adik, abg long + akak ipar + anak sedara guwa pergi kenduri anak kepada sepupu guwa kat Felda Chini 3, Pahang.. guwa dengan mak abah guwa dah gerak awal dari Felda Besout ni mase Jumaat.. pastu kamiorang transit dulu kat Putra Heights (rumah abg long guwa).. awal pagi 8 Julai tu baru kamiorang gerak pegi Pahang.. 

Malam sebelum tu, kamiorang p la shopping barang sikit.. balik je dari shopping tu, kamiorang semua terus la angkut barang masuk umah.. abah guwa paling last masuk rumah.. rupenye abah guwa p pasang besi lock steering malam tu.. pagi besoknye lepas setel je mane yang wajib, kamiorang pon siap-siap la nak masuk kereta.. akak ipar guwa naik kete abg guwa la dengan anak die sekali.. guwa dengan mak dengan adik guwa naik kete guwa la.. pastu abah guwa pon godek la nak bukak kunci lock steering tu.. 

pusing sini.. pusing sana.. ketukk ketaakk.. ketukkk ketaaakk.. takmo tebukak jugak.. jenuh dah keluar segale peluh jantan betina.. takmo gak tebukak menatang tu.. 

selama ni guwa bukak memang ok je.. kene time abah guwa gune, takmo lak tebukak.. abg long guwa tengok je abah guwa yang macam terseksa berpeluh camtu, die pon segera la datang.. dengan muke konfidennye abglong guwa pulak nak try bukak lock steering tu.. 

ketukkk ketakkkk ketukkk jugak bunyinye... tapi hampeh. takde perubahan jugak.. abglong guwa dah mule menunjukkan muke tak puas hati. yelah, selalunye konfem dah bleh terbukak. ini dah kire mencabar keimanan beliau.. pastu abglong guwa pon bagi arahan kat akak ipar guwa untuk amek WD40 sebagai satu alternatif.. spray sane sikit.. sini sikit.. takde effect pape pon.. jenuh gak try. takmo terbukak jugak.. 

usaha abg long guwa masih diteruskan.. disusuli dengan bebelan dan ceramah percuma dari abah guwa :

ABAH GUWA : ni la sebab dia abah tak suka nak guwa kunci steering ni semua.. menyusah hidup betoi la bila jadi camni.. yang ni ajaq dia, cabut stearing tu pastu potong je guna gergaji besi lock tu.. jangan dah nak guna seumur hidup.. tah camne la boleh gatal tangan plak semalam abah p pasang.. selama ni abah takde rase pon nak pasang.. 

guwa dan yang lain hanya mampu diam.. tak salahkan abah guwa la.. besi tu yang taknak terbukak.. sebelum ni ok je elok.. kesian pulak guwa tengok abg long guwa godek bende tu. nak harap guwa lagi la guwa tak tau nak buat cane.. last-last, abg long guwa suggest untuk menggunakan sekuat mungkin tenaga yang ada nak patahkan besi lock steering tu.. guwa redhakan je la.. asalkan jangan patahkan steering kete guwa cukupla.. 
pinjam gugel.. masa kejadian tak ingat dah nak amek gambar =P

pastu abg long guwa pon berpadu tenaga dengan akak ipar guwa.. berpegang pada kata-kata "bersatu teguh".. disertai dengan allahuakbar !! hiyaaaakkkkk ! 

prakkk !  patah dua besi lock steering tu.. perhh dahsat jugak gabungan tenaga abg long + akak ipar guwa ni rupenye.. kehkehkeh--  tak kukuh mane la sebenarnye bende tu.. sipbek la abg long guwa berkeras nak patahkan je.. kalo tidak, tak jadi pegi la kenduri ke Chini 3 tu.. 

setel je sesi patah mematah besi lock steering tu, kamiorang pon terusla pegi ke Pahang.. kesimpulannye yang guwa nak bagi kat sini.. apabila besi lock steering terkunci, ada 2 pilihan :

1- cabut steering dan potong besi lock tu gune gergaji besi
(amek masa agak lama.. dan kemungkinan terpaksa batalkan program / aktiviti yang dah di plan)

2- usaha sekuat mungkin untuk patahkan besi tu 
(amek masa sikit.. ada peluang lebih utk teruskan dgn segala aktiviti / program yg dah di plan)

besi tu pon asalnye memang abg long guwa yang bagi.. sebab die rase die taknak dah gune besi tu.. lagi pulak die kata sebab keta guwa baru lagi.. so better gune la alat tu.. tapi guwa memang takkan gune dah besi tu.. kalo guwa beli pon, nawaitu untuk mempertahankan diri je la besi tu.. fuhhhh ~



49 Lovenote(S):

  1. syaz tak pernah pakai. kalau pakai pun, kalau rasa tak selamat. nasib baik boleh bukak.

    ReplyDelete
  2. pergh.. boleh patahkan ye??? tak lah kebal sangat benda ni ye

    ReplyDelete
  3. nice arr.. tp aku tak pernah pon pkai benda alah nie :p

    ReplyDelete
  4. bende ni kalo dh silap sikit mmg kena pnggil makanik la jwbnye.. abg ipar pun penah kena sekali

    ReplyDelete
  5. boleh patah kan? pergh... kereta saya pun pakai lock macam tu jugak. kalau tunang yang drive kereta tu memang confirm2 dia pasang lock tu. saya malas! hehe. selalu lock stereng yang pusing sampai terlock tu je~

    ReplyDelete
  6. woah..dahsyat2..takkan boleh patah?

    ReplyDelete
  7. ayooo dasat lahh..terlebih safety nih..hihi

    ReplyDelete
  8. lorh..xsush kew nk bka smula..memg safety ni..

    ReplyDelete
  9. waaa.. kuatnye..
    dahsyat jugak mende nih kalau da ter'lock' terus an..

    ReplyDelete
  10. gabungan yg mantap nih. nasib baik dapat patahkan. kalau tak. aigoo aigoo. :D


    kite mmg tak pernah guna lah alat ni. lagi lah tak tau. :D

    ReplyDelete
  11. perggghhhh... gila la... jahat punye lock... p lempaq longkang je la bnda tu ck ana... hehe...

    "keep smiling"
    ^_^

    -Wan Niahix-

    ReplyDelete
  12. dni lom penah guna besi tu :D

    ReplyDelete
  13. dasatnye leh patahkan lock stering tu...huhu. bestnye gi kenduri sampai ke felda chini tu, dlu linda n family penah duk dekat felda chini 2..best..:)

    ReplyDelete
  14. kunci stereng tu bila bengong kita yg susah..bila kunci x leh buka <---pengalaman sendiri wakakaka

    ReplyDelete
  15. i penah kena waktu lepas chek out hotel..
    mintak laaa bantuan them utk drill pemegang kunci tu
    dah laa standardsteel tue
    huhuhu

    ReplyDelete
  16. ADA KELEMAHAN JUGA MENDA ALAH TU ERK..

    ReplyDelete
  17. x kunci kena curik lagi horror T_T

    ReplyDelete
  18. dasat kots patahkan.
    tak penah pakai tu

    ReplyDelete
  19. Camane blh jadi camtu..huhu..nsig baik blh patahkn besi tu..

    ReplyDelete
  20. Kuat sungguh.. Tapi bahaya jugak bila difikir balik.. :)

    ReplyDelete
  21. hohohoh..manthap la.nasib baik tak pernah jadi kat diri sendiri.kalau tak memang banjir la keluar sume peluh jantan.

    ReplyDelete
  22. hebat...abg long..kakak..bersatu..bergabung!! (nyanyi lagu adam n stacy mengegar dunia...;P) hhehehe...

    ReplyDelete
  23. patah steering maknenye tolak ke bengkel la kete tu.ahhaha nasib baik buleh bukak yer

    ReplyDelete
  24. wah kak ana hasil gabungan yg hebat...:)

    boleh mematahkan benda alah tu..

    pasni kak ana simpan kat bonet jer...hehee

    ReplyDelete
  25. kalau I kat situasi u...I pun panik.....walaupun I lelaki hahaa.....

    ReplyDelete
  26. kan dah kena cuci telinga olh abng sendiri.. mmg kunci mcm tu selalu je da kes lock tak nak buka.. guna kunci lain je la.. nak yg mahal kot hahahaha

    ReplyDelete
  27. ohhh...baru saya tahu yang benda tu boleh fail....menyusahkan tu...

    ReplyDelete
  28. permah terjadi dekat sy..masa tu blk keje..terpaksa tepon en tunang.tepon abah dtg..ketuk punya ketuk baru terbukak..poloh2 jugak laaa

    ReplyDelete
  29. mcm mana boel tak bleh bukak.bende ni ade kunci ke.mmg dasat besi boleh patah dua.. (o.O)

    ReplyDelete
  30. sy pun ada steering locker camtu...alhamdulillah ok guna. Maybe something wrong yg jd gitu tu

    ReplyDelete
  31. takyah guna benda tu .. dahla mudah dipatahkan , tak selamat guna benda tu ..

    ReplyDelete
  32. perrghhhh dasat2...kira x kualiti sangt lah besi tu

    ReplyDelete
  33. ini betei-betei power . kuasa abg long.hehe

    ReplyDelete
  34. hebat la abg n kak ipar awak tu, hehe.

    nasib baik dapat buka, boleh pergi kenduri kan :)

    ReplyDelete
  35. haduiyaiiiii....safety pown kengkadang haru jugak. seb baik ada matgiver bersama mrsgiver

    ReplyDelete
  36. huarghhh kuat giler abg dgn kak ipar cik ana tu..hihi

    p/s: syaze tak pernah guna lock ni, sbb pemalas nak bubuh, bukak bagai.hihi

    ReplyDelete
  37. kesiannye.. aku sllu nmpk binatang tuh bubuh kat steering,, tapi tak tau mcam mne nak gune.. sbb aku pun x reti lgi bwa kenderaan.. so aku tak ambik tau apa2 pasal kreta.. hehehe.. xD

    ReplyDelete
  38. mak oiii..bahaya jugak kalah tak leh bukak ek....

    ReplyDelete
  39. kawan kiwi suka guna benda ni..nak kena gtau dia ni benda ni boleh patahkan ..hehe

    ReplyDelete
  40. dulu atok pernah tertinggal konci dalam keto...maso tu jugak keto auto lock...terus mulut berbuih kaki kejang

    ReplyDelete
  41. Tak pernah pakai besi tu lagi.. Biasa lock macam tu je..

    Bosan jugak kalau kena macam tu ek.. Tapi benda tu boleh dipatahkan macam tu je.. kenapa macam rapuh sangat ek?

    Tak mustahil orang nak curi kereta dah terer bab² macam ni kan..

    ReplyDelete
  42. kunci x betul tu, tu susah buka..

    ReplyDelete
  43. teringat pedal lock kat honda city kete lama wak tu, anak lanang lupa nak bukak., start enjin jalan je dh xleh brek., menghentam dinding parking .. huhu2 kopak riban2..,

    ReplyDelete

 
© Copyright | All Right Reserved by Anamizu