orang lama



"...Sedih la ana.. tunang aku tu.. suke wat lambat² ...borang nikah tak hantar lagi..aku tak larat nak cakap kat die..bile bende² penting camni aku tanye die,aku call puluh² kali tak angkat..seminggu sekali nak kol pon susah.. sampai aku nanges la...tiap ari aku nanges ana.. hari bukan makin lame makin jauh.. makin lame makin dekat ana.. aku sedih la ana (╥﹏╥)  "


member guwa meluahkan pasal ni..
seriyes guwa sebak mase bace..
she will be married on dis 23 Ogos..
sekarang ini kes die ..
guwa cite kat mak guwa..

**********************************

Guwa : mak.. Ninot (bukan name sebenar) cakap tunang die buat hal la.. kol tak jawab.. mesej lambat je balas.. borang nikah tak setelkan lagi.. cian die mak.. raya ketiga atau keempat nanti nak kenduri kawen dah..

Mak Guwa : cube tanye ninot betol² ... duit hantaran semua tunang die dah bagi ke? kalo belom bagi lagi.. baik suruh ninot kol dan bincang elok² dengan mak atau ayah tunang die.. kalo dah die cakap tunang die susah nak jawab kol.. susah nak balas mesej..nak kol seminggu sekali pon susah.. kalo dah betol tak suke atau pon tak jadi nak kawen, jumpak la family baik-baik.. kalau betol pon tak jadi nak kawen sekalipon ke, buat cara elok.. janganla bile family  ninot  dah tempah khemah / catering / dah edar kad jemputan ape smue pastu baru nak bagi tau tak jadi.. 

**********************************

sipbaik guwa ade MAK-- brilliant la cara mak suruh guwa kasi feedback kat ninot---
kalo tak, guwa jenuh pikir cane la guwa nak bagi jawapan.. 
takot nanti mengguris hati ninot ke ape ke..kan??? =P
Lebiyu MAK !



Hana Tajima dan Ketiak



style tudung nak Hana Tajima..
baju nak canggih..
sekali lalu depan hidong guwa,
nak pengsan rasa.. perhh !
gile STYLO perfume hang weyh !

zaman skrang ni TAK PERLU pon nak
kena guna teknik-teknik ni :

- Petua Hilangkan Bau Badan dengan Hampas Teh 
Gosok hampas teh yang telah digunakan pada keseluruhan badan terutama pada bahagian kuat berpeluh seperti ketiak dan tengkuk. Biarkan selama 15 minit dan kemudian mandi. Amalkan 3 kali seminggu.



- Petua Hilangkan Bau dengan Badan Hampas kelapa 
Gosok hampas kelapa yang telah digunakan pada keseluruhan badan terutama pada bahagian kuat berpeluh seperti ketiak dan tengkuk. Biarkan selama 45 minit dan kemudian bilas. Amalkan 3 kali seminggu.


- Petua Hilangkan Bau Badan dengan Beras 
Ambil segenggam beras dan goreng tanpa minyak sehingga hangus. Ramas hingga hancur dan campurkan dengan sedikit air asam jawa. Gosokkan pada bahagian mudah berpeluh dan biarkan selama 10 minit. Kemudian bilas atau mandi.

pegi kedai. beli je deodarant NIVEA ke, REXONA ke.
murah pon murah.. xyah pon nak susah.

ade yang tak sampai lime hengget pon.
kalo KETIAK bau bacin, xyah nak beriye melawa.. phuii ! =P






Buah Tangan

Buah Tangan bukanlah sejenis buah-buahan tempatan malah bukan juga buah-buahan dari luar negara.. haritu kan member guwa ( Cik Lyn) p jalan-jalan makan angin + cuci mata ke Korea.. maka dengan rasa murah hatinye beliau tak lupe belikan something untuk guwa dan kengkawan yang lain.. so kamiorang dapat mende ni la sorang satu.. Phonestrap comel plus beg kecik yang boleh letak henfon tu.. semua dapat sorang satu.. so takdela nak gaduh-gaduh berebut pakwe Korea plak kan? sipbek jugakla Cik Lyn takde bawak balik sorang dua K-Pop ke hape.. kalo tak, ade kot yang bercakar dok berebut memasing nak.. kehkehkeh


Terime Kaseh Cik Lyn for this goodies ! hati ni tetibe rase membuak-buak dag dig dug plak nak p Korea.. hermmm tapi mak guwa dah siap bagi syarat------


Guwa          : mak.. tengk ni mak ! Lyn pegi Korea mak ! (penuh rasa teruja)
Mak Guwa :  owhh..Pegi dengan sape lagi?
Guwa         :  pegi dengan kawan-kawan masa belajar dulu la mak (masih teruja)
Mak Guwa :  hang takyahla p jauh-jauh tu.. mak risaula.. kalo hang nak p jugak, tunggu la dah kawen nanti..
kalo dah kawen nanti, hang nak p mana pon, hang p la.. dah ada suami takpe dah.. mak tak risau apa dah~
Guwa        :  --------------------------- (diam aje)-----------------------------




ok mak..dah kawen nanti nak pegi sini....sana..sinun..bla..bla..bla...... =P



Dejavu Di Kinabalu


mood melayan Dejavu Di Kinabalu. 
sebab ada Tiz Zaqiyah.
Aqasha pon iye jugak.
Rebecca? oh tidak.

"mak tak suke la dia ni"  (sambil tunjuk Rebecca)

aah mak. anak mak ni pon tak minat lakonan die.
entah kenape.jangan tanye.

Amar.auwww !





pusat internet 1 malaysia

salam 1 malaysia! todia ! todia ! arini ofis guwa sudah menjadi tranformers mengalami transfomasi.. signboard asal ofis tempat kerje guwa...

Pusat Jalurlebar Komuniti (PJK)
atau
Community Broadband Center (CBC)




harini telah bertukarrrr menjadi....



 Tadaaaaa ! Pusat Internet 1 Malaysia



Guwa paksa ofismate guwa (Cik Ida) yang kini telah bertukar status menjadi Puan Ida.
Inai merah lagi tu.. huhu
Guwa pakse jugak jadi model sat..

Lawa tu lawa gak kot signboard baru nih.. tapi.... hurmmmm




kuatkan radio.. kuatkan radio anda !

a'ah betol la ! baru guwa perasan sedar.. lately ni asyik asyik asyik hapdet entry pasal kawen je.. kejap²  kenduri kawen orang tu la.. nanti kenduri kawen orang ni la.. pastu soklan wajib konfem la "turn awak bile" adoiyai ~ takpe.. turn kiteww lambat lagi.. insyaAllah next year.. kehkehkeh

******************************************************

semenjak dua tiga menjak ni guwa memang suke lompat²  dengar radio.. eh bukan ! bukan guwa melompat lebih tinggi macam lagu sheila on 7 tu.. sesungguhnye tidak sebegitu.. LOMPAT di sini adelah melompat atau beralih siaran ataupon channel gittew =P  tiap pagi memang guwa menghadapi masalah kecelaruan mental la sebab tak tahu radio mana yang guwa nak on.. 


1-Hot FM  :  ada Usop + Fafau + Fifi + Gojes (FBI)
2-Sinar FM : ada Kril + KE + SY
3-Era FM  :  ada JOHARA !
4-Suria FM : ada Nabil + HO + Kenchana


sampai tempat kerje mesti wajib nak ON radio.. tak kirelah channel mane.. asalkan bukan tamil atau mandarin je.. sebabnye kalo tak on, macam sunyi nye la hai dunie ni.. kalo tengah bz, memang stick kat channel tu je la.. kalo tengah tak bz, ade mase bleh tukar, memang konfem guwa melakukan lompatan lagi... hiyaaakkkk! kehkehkeh =P

한국





takde kena mengena dengan wordless wednesday 

Big Day Ida + Idan

alhamdulillah dah selamat majlis perkahwinan ofismate guwa - Cik Ida ( 9 Jun 2012) yang berlangsung di Felda Besout 2, Sungkai, Perak.. guwa dengan 3 lagi team mate ditugaskan untuk jadi flower gurl dayang² pada hari tu.. hahaha dayang² keww?? hakhakhak !


bizi mak²andam


awal pagi lagi guwa dah siap melapor diri kat umah cik ida sebabnye dia nikah pagi pukul 9 kat umah die.. nikah pagi sebab lepas tu ade majlis tahlil dan cukur jambul anak abang die.. 


tahniah  cik ida + idan

P1 Team members yang mai turun padang.. 
Big Boss pon datang dengan wife nye.. (kiri)
syukur MAP yang guwa draft dapat kalahkan GPS die ! 
sampaikan wife boss cakap :
"owhh ni GPS u ea? sipbaikla awk draft cun..hehe"
dalam hati guwa "yesss !" kehkehkeh


Tahniah again for my dear  Ida + Idan..
Semoga bahtera dibina kekal selamanya :)


sesi dayang² musnahkan pelamin =P  




errr next turn sape?
Guwa nak tunggu kawan² blogger lak..
jangan lupe jemput guwa =P

Semakin Jauh Semakin Sayang

ini entry sambungan dari entry lepas.
pasal Tarik Upih tu..
ramai yang gelak besar
pasal nama :
“korek jubo ayam” tu
ekceli guwa pon tak tawu
dari mane name tu
diinspirasikan oleh guwa
dan kawan² guwa yang
sememamgnye sangat
bijaksana ittew =P

kali ni guwa hightlight pasal :

“Semakin jauh semakin sayang”


Ahmad Fauzi Aryaan ade tanye..




sebenarnye, game ni senang je..
syaratnye, peserta cume perlu
sambung atau gunekan ape saje
yang ade kat badan pada waktu tu.
jam/gelang/stoking/tali pinggang/
selipar atau baju..atau jugak seluar
(kurang manislah kirenye kalo bukak jugak =P )
sambungkan saje sepanjang yang buleh.
Dengan syarat JANGAN TERPUTUS

juri akan check along the way.
sampai hujung.
team mane yang paling panjang,
dan kreatif (gunekan ape saje)
menang.yeyy!


Tarik Upih



tarik upih. guwa dengan partner guwa cik ida buat Program Sukan Rakyat sempena cuti sekolah yang start last week.. ada 5 Sukan Rakyat yang kamiorang buat :

-Tuju Tin
-Bowling Kelapa
-Tarik Upih
-Konda Kondi
-Semakin Jauh Semakin Sayang

memandangkan zaman sekarang ni budak² lebih focus main game online je.. semuanya indoor  je.. tu yang guwa adakan sukan rakyat kali ni..

dan..

dan..

Majority adik² yang join kali ni memang ramai yang tak tahu pon camne permainan Sukan Rakyat ni nak dimainkan.. tu la objektif kamiorang organize benda ni.. taknak permainan tradisional ni nanti hilang camtu je disebabkan takde sape yang nak naikkan balik atau hightlight kan pasal ni..

*ecece becakap macam wakil rakyat lak konon..kehkehkeh

Zaman guwa kekecik dedulu, ni la mainan guwa tetiap hari.. celik bijik mata je, pepagi berkumpul reramai kat umah member : main tuju tin, tuju kasut, konda-kondi atau name kampongnye kamiorang panggil korek jubo ayam.. hahahaha

*adik² tu gelak tak benti bila guwa dgn cik ida cakap nama korek jubo ayam tu =P

Tak tahulah anak cucu karang tahu ke tak ke pasal permainan tradisional nih---

Pelengkap Hidupku





bila kau pergi jauh, ingatlah aku..
bila ku disampingmu, peluk tubuhku..

bila kau rindu aku,
panggil namaku,
ku datang menemuimu =P

Gubahan Hantaran



guwa dengan partner kerje guwa (cik ida) berjaye selesaikan 1 lagi Program Tahunan Community Broadband Center (CBC) kamiorang.. Program Expert Workshop (EW) merupakan annual event yang kamiorang perlu handle.. Dibantu oleh Warisan Global (WG) yang merupakan offiicial consultant team kamiorang, Program EW Gubahan Hantaran ni berjaye diselesaikan dengan gemilangnye pada jam 12.30 tengah hari 4 Jun aritu..



Pakar yang dijemput adalah Puan Shajaratul Bt Ismail yang merupakan pakar dalam gubahan pelbagai bunga tangan + bunga dip + bunga sabun + hantaran + special goodies dan macam-macam lagi lah.. CBC guwa dan cik ida bertuah sebab dapat jemput Puan Shajaratul.. maklumla, deme udah le femes, kreatif, kuar TV sana sini lagi u !

Perserta-peserta bengkel tu pulak kamiorang ambil makcik-makcik dan beliawanis yang memang berminat tentang gubahan dan hantaran ni lah.. walaupon masa sesi pendaftaran tu, ingatkan yang sudi mai tak ramai, tapi  alhamdulillah rupenye ramai je.. guwa dan cik ida dah get ready namelist dalam 30 orang.. dah siap kol and remind semua la untuk program tu.. maklumla, kita dah la jemput orang besar dan ada nama.. karang tetibe masa dia mai, takde peserta, mane nak sorok muke ni jah? haaa malu mak ! kehkehkeh

Tepat je jam 9.00 pagi bengkel pon dimulekan.. eksaited semua makcik² dan akak² yang datang tu.. cik ida bertindak sebagai MC pada Program EW ni.. guwa pulak macam biase memang setia jadi tukang tangkap dan jugak tukang record segale benda yang berlaku.. macam² gelagat ade guwa rakam.. tapi malas pulak nak uplod sini.. nanti guwa dah edit chantekkkk baru guwa taruk kat Utube baru guwa kasi link je.. takdela korang pon nak menyumpah seranah guwa sebab uplod video kat sini tapi korang takleh nak tengok..

Dan alhamdulillah tepat jam 12.30 tengah hari, Program EW pon berakhir.. selesai je sesi bagi cenderahati pada Puan Shajaratul, kamiorang pon bersusun lah untuk sesi fotografi dan pastu menjamu perot la pulak.. ada sikit makanan tengah hari disediakan untuk semua yang terlibat..







Alhamdulillah dah selesai 1 lagi Program Besar untuk tahun ni.. dan EW ini jugak merupakan event terakhir untuk Cik Ida sebelum dia menamatkan zaman bujangnye.. 9 Jun ni will be her big day.. horey ! Guwa pulak yang eksaited..  nak wat cane kan, guwa tumpang hepy la partner guwa dah nak kawen.. boleh guwa tumpang naik pelamin.. kehkehkeh.. so ade sesape nak tanye tak bile guwa nak naik pelamin?


"guwa bakal naik pelamin cik ida pada 9 Jun 2012"  *muke konfiden gile jawab =P



-Terime kaseh pada semua peserta
-Terime kaseh pada Kak Su & Sara (WG)

felda ijok

alhmdulillah dah selamat Balqis jadi isteri.. guwa dengan member guwa Lyn & Sha terjah wedding member kamiorang kat Felda Ijok- Perak.. Boni ade tanye guwa pasal Felda Ijok kat selangor ke? 



memang kat Hulu Selangor ada nama tempat tu Ijok jugak.. tapi yang guwa pegi tu Felda Ijok kat Selama Perak sana..hehe... 

tapi kan.


tapi..



tapi..



guwa memang duduk dekat dengan area Hulu Selangor dah pon.. tapi bukan Felda Ijok la.. guwa duduk kat Felda Gunung Besout.. dalam mukim Sungkai, Perak.. ha kira memang jiran sebelah gak la kot dengan Boni.. kan? kan? =P

Balqis & Hafiz



sementara nak mencari Felda Ijok tu bleh tahan gak adventure dia.. sampai terlajak lagi tu ! sipbaik la ada Abg Rahim (partner keje Balqis) jadi tour guide.. guide through phone je la pon.. sampaikan guwa yang orang Bagan Serai pon, tak pernah tau pasal nama tempat Redang Panjang.. Jelai lah.. siap lalu kat hutan-hutan pulak tu.. sipbekla kamiorang menaiki Suzuki Swift putih yang dipandu oleh Lyn.. 

Terase konfiden je la guwa sebagai co-pilot yang tak bape tahu jalan nih.. hahaha ! memang berterima kasih sangat pada Abg Rahim.. kalo tak disebabkan beliau, tak sampai rasenye kami ni.. hang arrr Balqis buat map kat card tu simple sangat.. tak cukup landmark arrr weyhh ! =P

sampai je kat umah Balqis memang ngam-ngam dia tengah makan beradab.. ape lagi, kamiorang yang memang tekad kosongkan perot sehidong-hidong semata-semata nak makan nasik minyak dia, pakat cantekkkk je beratur p amek nasik.. guwa memang tak kasi chance kalo bab makan nih ! nasik memang dua jenis guwa amek.. kurma daging + gulai nenas ikan masin ditambah pulak dengan ayaQ asam perghhh ! memang guwa makan tak toleh kiri kanan dah habaq hang ! sampaikan sorang lagi member kamiorang (Ali) yang sampai, pon guwa tak perasan =P

pastu ada pulak cuci-cuci mulut.. ada bubur gandum mix dengan jagung + ada cendol + ada jeruk !! fuhhhhh memang takkan guwa lepaskan begitu saje la semua nih ! Terima kaseh skali lagi sebab Abg Rahim la jadi pelayan kami.. tolong amekkan semua desert ni untuk kami yang mai jauh ni..hehe



kawan-kawan kerje yang sempat mai =P

Balqis & suami dah selamat.. kamiorang stay sampai setel pengantin sanding.. tapi Ali dengan Abg Rahim gerak awal la sebab ada hal.. standard arrrr kalo pompuan pegi majlis kawen.. konfem tak puasnye kalo mai sekejap.. mane dan nak gosip weyhh ! hahaha


-Tahniah Is & suami.. jaga hasben leklok.. takmo garang-garang k ;)
-Terima Kaseh Abg Rahim sebab tolong guide kami ke jln yg benar.. 
  pastu tolong layankan makan pulak lagi =P

*countdown for wedding  my ofismate = Cik Ida on this 9 June.. horeyy !

grey silk chiffon

memandangkan arini officially cuti agong, dengan officially nye jugaklah guwa takyah pegi keje.. yess! yesss! dan ditambah pulak sekarang ni tengah mood orang kenduri kawen aje, sorang member guwa (Cik Lyn) pon ajak guwa teman die p shopping baju kurung untuk nak p wedding.. guwa pon memang takde pape plan nak kemane-mane so guwa folow la Cik Lyn.. 

Cik Lyn pon partner keje merangkap besfren guwa.. dengan sukecitenye Cik Lyn pick up guwa depan umah... terase diriku begitu berharge u ! kehkehkeh 

dalam kul 11.30 pagi la kami gerak ke tanjung malim.. sejam setengah jugak dari felda guwa ni nak sampai ke pekan tanjung malim tu.. sampai je,terus cuci mata tengok baju sana sini.. belek sana, belek sini.. tak puas hati kedai ni, kami p kedai depan sana. tak puas hati lagi, terjah plak kedai sebelah sinun.. kental gile tetengah panas terik yang pedih gile rase bahang die.. fuhhhhh~

Cik Lyn nak beli baju sempena nak p terjah wedding sorang lagi member kerja kamiorang (Balqis) kat Felda Ijok, Perak arini (3 Jun 2012). masuk je satu kedai baju ni, berpinor bijik mate sebab tak tahu nak pilih yang mane.. kalo ikot nafsu hati nak je amek semue baju yang ade dalam kedai tu.. kaler baju die memang ohsemmm habess bak hang ! rawwwrrrr ! 

Cik Lyn pon decide amek baju kurung moden kaler maroon.. guwa ni plak tengah countdown wedding rakan sekerja ofis guwa (Cik Ida) on this coming 9 June | next week !!! ^____^  and Cik Ida pulak mintak guwa jadi pengapit die !!! eksaited pulak guwa! kehkehkeh~ maka kami rakyat malaysia guwa pon dengan konfidennye rembat 1 baju silk chiffon kaler grey untuk digayakan on that day nanti.. *bajet retiS sangat ke hape nak 'menggayakan' hahahaha

Grey ceni arrr guwa rembat..
ni guwa pinjam dari LookSweet Collection

dah setel dapat sorang 1 baju, guwa dengan Cik Lyn pon p round untuk cari hadiah plak.. pepagi ari 3 Jun, guwa and Cik Lyn dengan sorang lagi member (Sha) akan terjah wedding member we oll si Balqis tu kat Felda Ijok.. moge² selamat pergi + selamat sepanjang pulang lah hendaknye... aminnn

*countdown wedding my ofismate - Cik Ida | 9 June 2012 *wink-wink

kurang




"hang jangan nak pilih dia seumur hidup ! "
"hang tak nampak ke dia kurang upaya?? "
"malu tau dak ! malu tau dak !"



cukuplah kita kurang kaya.
tak perlu lah sampai kurang budi bahasa.
MAK dan ABAH didik dah cukup.
MAK.
dan
ABAH.
ye.
mereka.










kuat ! kuat !
grrrrr~


 
© Copyright | All Right Reserved by Anamizu