5 Larangan Dalam Tidur

12:24 PM 33 Comments A+ a-




1. JANGAN TIDUR MEMAKAI JAM TANGAN
Jam boleh menghasilkan radioaktif, walaupun hanya sedikit, tapi kalau terlalu lama memakainya boleh mendatangkan bahaya.

2. JANGAN TIDUR MEMAKAI COLI (buat perempuan)
Para pengkaji di Amerika mengatakan bahawa memakai coli lebih 12 jam, boleh mengakibatkan kanser payudara.

3. JANGAN TIDUR MEMBAWA HANDPHONE
Gelombang Medan magnet yang dihasilkan oleh alat elektronik ini, boleh merosakkan sistem saraf kita.

4. JANGAN TIDUR KETIKA MASIH MEMAKAI MAKE-UP
Hal ini dapat menimbulkan masalah pada kulit, kerana kulit tidak dapat bernafas.

5. JANGAN TIDUR DENGAN ISTERI ORANG LAIN (buat lelaki)
Ini kerana anda mungkin akan tidur selamanya.




guwa dapat ni dari fesbuk salah sorang member guwa.. dari nombor 1 sampai nombor empat kemain seriyes lagi mesej dia.. sampai part nombor lima guwa gelak besar.. konfem boleh jadi gak akan tidur selamanya kalo ade yang amalkan nombor lima.. ahaksss !




*ramadhan #10 :)

surat cinta lama

12:51 PM 33 Comments A+ a-



dedulu mane ade fesbuk ... masa zaman filem Godzilla, Jurassic Park , The Mask tengah hot mane de lagi tagging liking poking ape semua nih.. pastu kat tv mase nak bulan puase ade cite drama Nur Hikmah.. Razak Ahmad yang jadi guru besar rumah Nur Hikmah tu.. kat TV1 rasenye kalo tak silap guwa cite tu.. 

semalam masa guwa selongkar² kotak ajaib kat bilik guwa, terkeluar la surat² cinta lama dari member guwa dedulu.. guwa selak selai ²  semua surat yang ade.. sakit perut pon ade guwa bace ... macam karangan seribu patah perkataan pon hado ! ahaksss~ 

guwa rase sayang pulak nak buang semue surat nih.. barang yang betol² guwa taknak je la guwa buang.. surat ni semua guwa simpan balik leklok.. sentimental value nih ! handwriting tu mane nak bleh donlod kat memane web pon.. comel² je font member² guwa punye tulisan.. hehe




Historical Malacca !

11:04 AM 18 Comments A+ a-


17 Julai aritu guwa dengan partner keje guwa (Cik Ida) join Lawatan sambil belajar budak Tabika KEMAS kat Felda guwa ni.. mule² memang tak sangka kamiorang boleh nak join program lawatan ni.. sebabnye kamiorang takleh cuti sekali serentak.. 

pastu bile cikgu tadika tu sendiri datang ofis kamiorang and bagitau yang diorang dah memang spend 2 seat untuk kamiorang, nak taknak guwa dengan Cik Ida try gak mintak izin bos untuk tutup ofis 1 hari.. dan alhmdulillah dengan sukacitanya Big Boss cume reply :

"Ok boleh pegi. tapi jangan lupe souvenir Melaka untuk saye" 

hah! kamiorang pon hape lagi.. memang eksaited arr bile dah dapat greenlite cam gitu ! malam 16 haribulan kamiorang gerak dari Felda ni jam 12 tengah malam.. sampai kat Masjid Al-Azim melaka jam 5 pagi.. kat situ lah kami orang mandi & bersihkan diri & solat ape semua.. pastu teruslah kamiorang di bawa pegi round kat sekitar Bandar Hilir tu.. bas parking betul-betul depan replika kapal kayu yang besar tu.. dari situ kamiorang semua jalan kaki je p kat Menara Taming Sari ape semua.. eksaited gile adik² Tabika tu semua.. 

Guwa dengan Cik Ida pon eksaited sama sebabnye last kamiorang pegi lawatan naik bas cenggini masa kamiorang Tabika dedulu.. skang dah umo bape ! ahakks ~

Setel je naik menara tamingsari, kamiorang jalan sekitar situ.. beli souvenir sikit untuk kengkawan & Big Bos pastu makan tengah hari pon kat Food Court kat situ.. setel je lunch ape semua, bas terus bawak p Zoo Melaka plak.. lagi eksaited la bebudak tu semua dapat tengok menatang macam² kat dalam tu.. 

Mak-Pak yang ikot bawak anak² diorang masuk zoo tu pilih untuk naik tren dalam zoo tu sebabnye dah tak larat nak jalan kaki.. luas gile zoo tu.. guwa dengan Cik Ida pilih untuk jalan kaki je.. 1 jam gak la amek mase jalan kaki dari pintu masuk zoo tu untuk jumpe Exit die.. fuhhhh memang terbakar segale lelemak yang hado ! 

Setel je kat Zoo tu, terus di bawa ke Nilai 3 pulak.. ha kalo kat Nilai 3 tu memang spesel untuk Mak-Pak bebudak tu la.. sesi menSHOPPINGkan diri.. guwa cuci mata je nengok makcik-pakcik tu semua membeli.. gile rambang mata arrrrhh kat Nilai 3 tu.. 

Tak puas sebenarnye p Melaka ni.. banyak tempat yang tak sempat pegi.. nanti guwa nak repeat pegi sendiri lak.. baru heaven ! hehe




apabila besi lock steering terkunci...

10:40 PM 49 Comments A+ a-

Ahad (8 Julai) guwa dengan mak, abah, adik, abg long + akak ipar + anak sedara guwa pergi kenduri anak kepada sepupu guwa kat Felda Chini 3, Pahang.. guwa dengan mak abah guwa dah gerak awal dari Felda Besout ni mase Jumaat.. pastu kamiorang transit dulu kat Putra Heights (rumah abg long guwa).. awal pagi 8 Julai tu baru kamiorang gerak pegi Pahang.. 

Malam sebelum tu, kamiorang p la shopping barang sikit.. balik je dari shopping tu, kamiorang semua terus la angkut barang masuk umah.. abah guwa paling last masuk rumah.. rupenye abah guwa p pasang besi lock steering malam tu.. pagi besoknye lepas setel je mane yang wajib, kamiorang pon siap-siap la nak masuk kereta.. akak ipar guwa naik kete abg guwa la dengan anak die sekali.. guwa dengan mak dengan adik guwa naik kete guwa la.. pastu abah guwa pon godek la nak bukak kunci lock steering tu.. 

pusing sini.. pusing sana.. ketukk ketaakk.. ketukkk ketaaakk.. takmo tebukak jugak.. jenuh dah keluar segale peluh jantan betina.. takmo gak tebukak menatang tu.. 

selama ni guwa bukak memang ok je.. kene time abah guwa gune, takmo lak tebukak.. abg long guwa tengok je abah guwa yang macam terseksa berpeluh camtu, die pon segera la datang.. dengan muke konfidennye abglong guwa pulak nak try bukak lock steering tu.. 

ketukkk ketakkkk ketukkk jugak bunyinye... tapi hampeh. takde perubahan jugak.. abglong guwa dah mule menunjukkan muke tak puas hati. yelah, selalunye konfem dah bleh terbukak. ini dah kire mencabar keimanan beliau.. pastu abglong guwa pon bagi arahan kat akak ipar guwa untuk amek WD40 sebagai satu alternatif.. spray sane sikit.. sini sikit.. takde effect pape pon.. jenuh gak try. takmo terbukak jugak.. 

usaha abg long guwa masih diteruskan.. disusuli dengan bebelan dan ceramah percuma dari abah guwa :

ABAH GUWA : ni la sebab dia abah tak suka nak guwa kunci steering ni semua.. menyusah hidup betoi la bila jadi camni.. yang ni ajaq dia, cabut stearing tu pastu potong je guna gergaji besi lock tu.. jangan dah nak guna seumur hidup.. tah camne la boleh gatal tangan plak semalam abah p pasang.. selama ni abah takde rase pon nak pasang.. 

guwa dan yang lain hanya mampu diam.. tak salahkan abah guwa la.. besi tu yang taknak terbukak.. sebelum ni ok je elok.. kesian pulak guwa tengok abg long guwa godek bende tu. nak harap guwa lagi la guwa tak tau nak buat cane.. last-last, abg long guwa suggest untuk menggunakan sekuat mungkin tenaga yang ada nak patahkan besi lock steering tu.. guwa redhakan je la.. asalkan jangan patahkan steering kete guwa cukupla.. 
pinjam gugel.. masa kejadian tak ingat dah nak amek gambar =P

pastu abg long guwa pon berpadu tenaga dengan akak ipar guwa.. berpegang pada kata-kata "bersatu teguh".. disertai dengan allahuakbar !! hiyaaaakkkkk ! 

prakkk !  patah dua besi lock steering tu.. perhh dahsat jugak gabungan tenaga abg long + akak ipar guwa ni rupenye.. kehkehkeh--  tak kukuh mane la sebenarnye bende tu.. sipbek la abg long guwa berkeras nak patahkan je.. kalo tidak, tak jadi pegi la kenduri ke Chini 3 tu.. 

setel je sesi patah mematah besi lock steering tu, kamiorang pon terusla pegi ke Pahang.. kesimpulannye yang guwa nak bagi kat sini.. apabila besi lock steering terkunci, ada 2 pilihan :

1- cabut steering dan potong besi lock tu gune gergaji besi
(amek masa agak lama.. dan kemungkinan terpaksa batalkan program / aktiviti yang dah di plan)

2- usaha sekuat mungkin untuk patahkan besi tu 
(amek masa sikit.. ada peluang lebih utk teruskan dgn segala aktiviti / program yg dah di plan)

besi tu pon asalnye memang abg long guwa yang bagi.. sebab die rase die taknak dah gune besi tu.. lagi pulak die kata sebab keta guwa baru lagi.. so better gune la alat tu.. tapi guwa memang takkan gune dah besi tu.. kalo guwa beli pon, nawaitu untuk mempertahankan diri je la besi tu.. fuhhhh ~



wahai wanita seluruh dunia !

9:11 PM 41 Comments A+ a-


see? wahai WANITA seluruh dunia ... silelah jujur... jangan biarkan hidong jejakaS sekelian kembang pastu sesuka hati je mengendurkan ia kembali hanya kerana ada maksud tersirat disebalik frasa indah ittew semua..  guwa penah nampak frasa yang berbaju melayu tu ... tapi lupa plak katne.. 
emmm tapi sriyesly, lelaki memang hensem ape kalo berbaju melayu. dan maksud guwa kat sini, tak kirelah lelaki tu memang HENSEM ke atau pon sederhana hensem.. 
alah macam lelaki la jugak.. selalu je buat status :

"... perempuan berbaju kurung plus bertudung bawal menutup dada lebih suwittttt..." 


see? SEDERHANA tu memang dah cukup indah. sebab tu islam ajar suruh sederhana ----- kan?



Brooch Ribbon Roses Comel

10:22 AM 19 Comments A+ a-




gegerl amacam?  =P
ade ke yang nak beli?





aireil zafrel punya pasal

11:44 PM 30 Comments A+ a-

okeh guwa mengaku.
guwa dah 26.
13 mei aritu.
iye tawu.
nak kata guwa dah tua lettew, kan?
alah guwa tak rasa pon tua.
baru duaplohnam.
rilek arrr.
ape de hal?
ade je orang len tu dah masuk three series,
rilek je.
dah JODOH belom sampai.
kan ke JODOH tu rahsia.
kan?
ostaz pon selalu cakap camtu.
kat page fesbuk ostaz pon banyak je share camtu.

tapi kalo dah nama dia MANUSIA,
mulut dia memang takleh tutup.
tak ramai yang cekal untuk berpegang teguh pada

"ada mata tengok, ada mulut diam"

sumpah tak ramai !
tiap kali p je majlis keramaian atau kenduri kendara ke,
konfem takkan boleh lari dari soklan cepu emas, cepu perak, cepuput..

"amboiiii ana bila lagi ni? "  *mulut memang tak hengat la. siap dengan bijik mata bolat.

guwa memang dah well prepared dengan soklan ceni.
"insyaallah tahun depan makcik" <-- standard je guwa bagi.
takmola tunjuk lagak kuwang hajar plak.
kang tak pasal keluar plak gosip :

"eleh anak si ajis tu.. baru keja kat situ dah eksyen. kita tanya sikit pon dah belagak menjawab"

see? tu memang typical malay makcik-makcik.
gossip makcikS.
bukan lagi gossip gurlss..

owhh.ha pasal airel zafrel.
guwa on fesbuk guwa masa tengah lepak depan tv dengan mak guwa.

****************************************

Mak Guwa : hamboii hensem nye ! anak sape yang tu? *muka eksaited sambil tunjuk kat DP fesbuk guwa (airel zafrel)

Aiman (Adik Guwa) : ha yang tu la pakwe kakak mak! hensem kan mak kan?

Mak Guwa : hensem camtu kawen besok pon takpe.mak setuju terus je.

disusuli dengan gelak besar aiman.
cisss !


****************************************


DP fesbuk guwa sekarang.. hahaha =P


mak, sesungguhnya DP guwa ittew sangatlah hensem mak.
memangla boleh nak kawen besok.
tapi dia bukanlah pakwe guwa mak.
don't judge the KINDNESS by its handsomeness MAK.
ini semua airel zafrel punye pasal!