kemudahan - keperluan

5:05 PM 38 Comments A+ a-

guwa sebenarnye memang tak puas hati.. sangat tak puas hati..  Januari ni guwa rancak pegi majlis kenduri kendara kawan-kawan.. dan of kos yang jauh-jauh la.. dan dah tentu lah kita akan stop kat banyak perhentian.. tak kiralah hentian tu R & R ke atau pun sekadar stesen minyak kat mane-mane pekan..

bukan pasal hentian yang guwa tak puas hati.. guwa tak puas hati pasal tempat solat.. surau.. guwa tak tau surau kat hentian tu bape kaki kali bape kaki.. yang guwa tau surau tempat untuk solat tu sempit.. ruang solat pompuan yang guwa masuk tu boleh la muat dalam 8 orang dalam 1 saf.. pastu dapatla kot buat dalam 2 saf setengah.. tu pon dah jenuh belaga bontot.. memang sangat tak selesa.. 

surau tu kat Hentian Bukit Gantang arah selatan yang guwa stop tu.. dah la memang waktu tu weekend ada belaga dengan cuti umum ape tah tapi memang sekolah cuti la.. pack gila manusia.. dari jauh dah nampak dah betapa sesaknya nak masuk solat dalam tu.. elok-elok orang niat nak solat, bila keadaan tak selesa camtu otomatik ada yang tak jadi nk solat.. memangla boleh cakap : 


"eleh kalo betol niat nak solat, ape ade hal"


yes memang sedap bercakap dan menghamburkan air lior sekiranya bukan kena pada batang hidong sendiri.. pada guwa memang sangat tak praktikal kemudahan yang disediakan dengan tahap keluasan kesempitan sebegitu.. ditambah pulak pada masa cuti yang memang ramai orang bercuti dan ke sana sini.. dah sepatutnya pon ditambah keluasan atau tambah unit lagi kemudahan surau / tempat solat.. kalo tak pon buat besar macam kat Hentian Sungai Perak.. itu pada guwa agak luas lah kemudahan surau die.. tapi kalo mai musim perayaan / cuti sekolah memang jemm jugak.. pihak PLUS la sepatutnya kena peka perkara-perkara camni.. mungkin ada je yang rasa :


"eleh dah tau situ penuh, p la hentian lain"


pada guwa, kalo nama pon 'kemudahan' memang sepatutnya lah MEMUDAHKAN pengguna.. bukan memberi kesusahan dan ketidakselesaan.. kehkehkeh

Moto Besar

10:55 PM 35 Comments A+ a-



itu hari masa member guwa si Pidus mai lepak sembang² panjang tu, banyakla yang kami orang sembang.. daripada sembang bab bertunang --- hantaran --- nikah --- kawen apa semua pastu kami berpindah pulak ke bab motor.. 

haah iye bab motor.. Pidus bukak bab Motor..dan motor kat sini adelah motor jenis Naza Blade ke.. Honda ke.. yang cc besar tu.. yang paling cincai 250cc tu.. Pidus meluahkan la pasal dia memang ada niat dan agak minat nak beli, tapi tunang dia tak bagi..

ekceli sebelum bertunang lagi dah Pidus kata dia memang ada simpan niat nak rembat Naza Blade sebijik.. sebab member dia memang ada yang kaki motor besar ni.. baru rare nak shoot utara selatan ikot highway kata Pidus la..

pastu Pidus pun bukakla cita camne yang boleh menyebabkan dia rasa nak beli motor tu.. dia ada member.. member dia ni dah beli la motor besar tu.. pastu member dia ni pon joinla forum – kelab motor.. pastu join la geng motor ni p merata.. p belah utara lah ke area Hatyai sana.. bila weekend je Pidus kata member dia tu cita la depa tu pakat p enjoy ke sana..

majoriti  pulak yang join kelab motor besar ni dah tentu la orang yang dah stabil financial dia.. yang dah jadi hasben orang.. dah ada isteri.. tapi bila sampai part enjoy dengan geng kelab motor ni rupanya bukan enjoy biasa tu.. kalo p Hatyai tu bukan kata p ronda saja.. sewa hotel,pastu siap ada gegerl teman tiap malam.. pilih saja nak ayam mana habaq hang!  perhh ! anak bini dok nganga la kat umah.. rupanya pak depa tudia dok pulun kemain ~

dari situ baru la si member Pidus ni tau style kelab motor ni enjoy dan social camne.. tapi bukanla guwa nak chop semua Kelab Motor camtu.. itu base on apa yang member Pidus tu cite je la..  konfemla ada je Kelab Motor yang suci murni tulus ikhlas je segala aktiviti yang depa buat.. dari situ jugaklah dia dok racun je si Pidus ni suruh rembat motor besar sebijik supaya dia ada la geng motor yang boleh enjoy tapi masih berada pada landasan kebenaran..  

hemm guwa ni tiap kali balik kampong ikot highway bila ada je group motor besar lalu, guwa selalu imagine yang bawak motor tu kalo bukak helmet konfem hensem gila habaq hang! konon² bukak je helmet + flip hair .. walaaaaahh ~

tapi hakikatnya selalunya yang dok bedesup guna motor besar ni dah sebaya ayah² kita je.. sebab duit dah banyak.. depa tak tau nak buat apa tu yang rembat motor besar tu.. sesungguhnya guwa tidak akan tertipu lagi dengan bayangan itu.. chittt ~

Bajet

10:31 AM 33 Comments A+ a-

semalam member sekolah guwa (Pidus) mai singgah kat ofis guwa.. lama kamiorang tak lepak + sembang sama-sama.. selalunya sebulan sekali Pidus mesti balik pastu datang lepak sembang-sembang dengan guwa..  kali ni kepulangan Pidus disertakan dengan berita gembira --- Pidus dah bertunang baru-baru ni..  guwa dapat tahu pon sebab kawan dia tag gambar bertunang Pidus kat fesbuk.. 

*salah satu sebab kenapa guwa masih tak delete akaun fesbuk -- keep connect dengan kawan-kawan



Bila Pidus masuk je ofis guwa, memang manissssss semanis gula la muka dia.. muka seri orang bertunang barangkali.. guwa pon rancakla sembang.. sembang punya sembang punya sembang, rupanya Pidus dah lama berkawan dengan tunang dia tu ---- 8 tahun.. start dari zaman dia belajar Poli Seberang Prai dulu.. Alhamdulillah panjang jodoh diorang.. kamiorang pon sembangla pasal bajet bertunang, bajet beli barang hantaran ape semua sampailah bajet utk majlis walimatulurus Pidus nanti 2 Februari (sebelah pompuan) kat Penang.. list punya list --- cerita punya cerita, tup tup Pidus kata lebih kurang 20K gak la bajet dia setakat ni untuk katering + sewa pelamin, fotografer, baju, + khemah apa semua.. belom masuk lagi bajet untuk beli doorgift ape semua.. 

20K oit ! gulpppp~ telan air lior gak guwa dengar Pidus cite.. itu kira pasangan dia jenis yang tak cerewet tu.. kira bukan yang jenis branded la.. jenis memahami suami.. kalo tak memahami lagi guwa tak tahulah kan memandangkan bekawan pon dah lebih 7---8 tahun.. ok bab yang tu guwa dah sengehh plus senyum je dengar Pidus cite..

Pidus bertunang 28 Disember 2012 haritu.. bakal nikah 2 Februari 2013.. tak berapa bulan sangat pun.. banyak benda kena setelkan dalam masa yang singkat tu.. tapi pada guwa bagus cara Pidus ni.. duit dah betol cukup + mampu, terus je pinang pastu set tarikh untuk nikah terus.. takyah peram lama.. guwa salute Pidus ! 


guwa doakan semoga segalanya berjalan lancar buat Pidus dan Cik Tunang.


Dua Ribu Tiga Belas

4:46 PM 21 Comments A+ a-

salam tahun baru.. belum terlambat kot guwa wish hepy new year.. dua tiga menjak ni mood menulis tak berapa nak mai pulak.. selalu tu bedesup je tangan ni gatai nak menulis.. tahun baru selalunya memang akan adala azam tahun baru.. tak gitu? guwa je takde azam ape-ape kot.. kot la rasenye.. 

guwa punya wishlist tahun lepas pon ada lagi yang belom guwa dapat.. mungkin guwa proceed untuk achieve  apa yang guwa dah list kan tu je.. ada la few things yang guwa list tu guwa dah dapat.. Alhamdulillah --- tapi ada lagi yang belom dapat.. so plan guwa untuk tahun ni adelah untuk capai beberapa lagi list dalam wishlist guwa yang belom dapat tanda [ ✔].. akan guwa pastikan tahun duaributigabelas ni beberapa lagi list tu akan dapat tanda tu.. mudah-mudahan berjaya.. fuhhhhhh ~ *tiup sikit =P

eh dan guwa gatal tangan tukar header baru.. entah macam rupe hape pon guwa tak tahulah.. tolongla puji.. penat guwa hadap laptop godek nak dapat hasil yang macam gitu.. pujian sahaja yawww ! kehkehkeh =P

    
 *header sebelum ni*