Janganlah Luah Perasaan Di Facebook

salam lebaran.. cemane raya engkorang ? semua bes kot agaknye.. berkumpul semua family. yang mana bujang silap-silap masih dapat duit raya tak kira umur berape pon.. pastu yang family ada adik beradik ramai mesti meriah sebab semua anak menantu cucu cicit pakat berkumpul..

musim-musim raya ni macam-macam pesen lah orang share gambar kat seluruh pelosok sosial media. tak kiralah whatsapp, fesbuk, instagram, twitter dan entah hape lagi yang lain-lain.. paling top fesbuk lah agaknye. instagram ni pada pendapat aku ramai yang kategori muda remaja belia je kot. sebab yang kategori level senior veteren mungkin lebih ramai ada akaun fesbuk lagi daripada akaun sosial media yang lain..

selain daripada gambar-gambar #selfie yang belambak kat timeline, tak lupa jugak status-status fesbuk yang macam-macam pesen.. kalo yang berbaur kegembiraan tu normal lah memang banyak. contohnye :

Situasi 1:
hasben beli cincin + gelang emas baru.
"alhamdulillah. terima kaseh papa sebab sudi hadiahkan mama cincin dan gelang baru sempena anyberseri kitew" -- paaap gambaq cincin + gelang emas besaq rantai lori.

Situasi 2:
tak lupa jugak yang berbaur kemarahan contohnye:
"mood raya aku spoil betul la bila orang tengking aku depan makanan waktu nak berbuka. hari last puasa pulak tu!" -- location : rumah mak pak aku.[tujukan kat bini die sendiri sebenarnye]

"arhh pedulik hape aku. fesbuk aku kot"

haaa gitu balasnye bila orang tegur.. kalo yang lagi best, dapat like pulak tu status-status tu.. kalo yang situasi 1 tu aku paham la jugak orang like maybe sebab sokong tindakan hasben dia tu hadiahkan emas kat wife. tapi tu situasi nombor 2 tu pon ada gak yang like ! daripada orang tak tau hang begadoh laki bini, terus satu pelosok dunia jadi tau hang berantakan.. haiyo hape daaaa.aku heqan sunggohhhhh (bak kata Lepat)..
bro Hazmin dengan bro Amar pon ada gak penah tulis pasal luahan di media sosial nih.. dah macam-macam orang share pro n cons.. tapi tu lah kan selagi nama kata MANUSIA, memang hang tegoqlah lagu mana pon, dia bukan peduli. fesbuk aku, suka hati akulah ! haaa tudia dia balaih =P


Salam Lebaran :)

Jom Infaq | Maksud Infaq?

ini kesah hari terakhir bekerja sebelum ofis ditutup secara rasminya sempena cuti raya aidilfitri.. aku on duty sorang-sorang je lah harini sebabnya partner aku dah gerak balik ke sungai petani lebih kurang 8.15 pagi katanya pastu dalam jam 10 pagi lebih kurang aku tanya lah sampai kat mana dah -- dia kata baru sampai area jelapang (ipoh) je. selalunya waktu bukan musim raya kalo 2 jam perjalanan tu dah boleh sampai area taiping dah.. jemmm merata phewww  =P

harini sipbek half day je.. tu pon sebab nak setelkan submit monthly report segala. kalo ikotkan hati memang malas la nak datang kerja, tambah pulak partner pon dah cuti.. tapi memikirkan tanggungjawab, gagahkan jugakla datang hehehe

setel submit report segala -- jam pun dah dekat pukul 1 tengah hari -- dah kemas-kemas semua tetiba datang pulak sorang brader ni.. aku memang kenal dia. sebelum ni dia memang selalu datang guna perkhidmatan kat ofis aku tu tapi semenjak dia dah kawen dan pindah duduk johor, dia dah jarang la datang.. rupanya dia datang nak mintak derma / sumbangan untuk buat surau di kawasan taman perumahan yang dia duduk skang di johor tu..
mulanya aku macam was-was nak bagi sebab jumlah pemberian tu dah ditetapkan sebanyak yang tertulis kat kupon tu.. tapi bila fikir balik -- takpelah die nak tipu ke atau nak jujur ke itu antara dia dengan pencipta.. yang penting niat kita ikhlas untuk bagi.. memandangkan aku pon dah nak tutup kedai, kami pon takdela sembang lama -- aku bagi sumbangan -- dia bagi keratan tu -- pastu kami pon balik.

sepanjang perjalanan tu aku dok terfikir jugak ape maksud INFAQ ni ea sebenarnye.. kerap jugak ada dengar kat iklan tv / radio pasal infaq ni.. balik tu bila aku google owwhhhh ini maksudnye :

"infaq mempunyai makna menafkahkan atau membelanjakan harta yang kita miliki. terutama untuk kepentingan agama atau memberikan harta ke jalan Allah..."

sumber : gusharton 

owhh camtu rupanya maksud infaq ni.. maklumlah sekarang ni banyak penggunaan perkataan atau term dari bahasa arab rasanya macam iftar, suhoor, dai'e dan tak lupa infaq ni jugak..


Juadah Berbuka | Cucur Kurma

dalam kisah sebelum ni aku ada cerita pasal dapat kurma FREE tu kan ? pastu O'gosh ade drop komen pasal kurma.. 
aku bukanla master chef ye tapi aku share jugakla resepi buat cucur kurma ni mengikut selera anak tekak aku ni ha hehehe.. yelah ada setengah orang memang feveret dia lah kurma ni. bagi  setengah orang lain pulak, untuk makan sebijik kurma ni ibaratnye macam kena paksa telan ubat pahit ya rabbi tak tahulah nak cakap cemane kan.. lain orang -- lain caranya. lain la jugak pilihan tekaknye.. jadi disebabkan aku ni pon antara orang yang makan kurma ni dengan sedikit paksaan daripada Abah aku, jadinye untuk membuatkan tekak aku boleh terima lebih daripada hanya sebijik kurma, maka upgred lah buah kurma tu kasi jadi cucur.. senang je pon bahannye..

beberapa kurma (aku prefer dibuang biji dan aku buat dalam 10 bijik camtu)
2 sudu tepung gandum
2 sudu tepung beras
sedikit marjerin dan garam
minyak masak
*ada setengah orang guna telur. pon boleh kalo nak gantikan marjerin tu.

cara-caranya : 

bancuhkan tepung + marjerin + garam secukup rasa. jadikan macam tepung nak buat cucur pisang tu ye anak-anak.. jangan cair sangat dan janganla pekat sangat pulak. sedang-sedang saja ye. pastu celupkan je kurma-kurma tu dalam bancuhan tepung tu tadi pastu make sure minyak dah dipanaskan dan pastu dah boleh goreng. jangan goreng sambil bersosial media pulak ye, karang jadi cucur kurma hangit pulak kehkehkeh =P
 credit : instagram annjfr
dedulu masa kecik-kecik aku tak berape nak makan kurma ni sebabnye tu lah die.. aku terbayang macam lipas hahaha tah pape betol imaginasi namun kini tidak lagi =P

Jadikan Amalan | Makan Kurma

aku rasa ramai yang tak berapa suka makan kurma kan ? elehh takyah bohong lah.. betol kan ? taknak ngaku konon hehehe.. aku pon sebenarnye baru semenjak dua menjak ni je pandai makan kurma.. PANDAI dalam konteks -- boleh makan dan telan dan hadam.. kalau sebelum-sebelum ni (beberapa tahun kebelakangan) memang aku tak boleh langsung nak telan kurma ni.. bila makan je mesti keluar balik semua segala isi perut =P

entah aku sendiri tak tau nak kata apa sebabnye tapi memang tekak tak boleh la nak terima.. pada hal abah aku dok suruh je makan kurma tiap kali berbuka.. kan sunnah kan berbuka dengan Tamar atau kurma ni.. tapi masalahnye tu lah die-- tekak ni ha degil =P

tapi Alhamdulillah semenjak menganjak tua usia ni, dah makin boleh telan dah kurma ni tapi takdelah sampai tahap obses sangatsangatsangat haaaa.. setakat memenuhi syarat -- bila berbuka puasa--kurma dulu -- pastu kemudian baru air / kuih muih segala bagai..
dan aku rasa macam wahhhhh bertuahnye aku sepanjang bulan Ramadhan ni.. yelah mane taknye sebelum ni ada dapat angpow raya , pastu pulak dapat baju raya .. pastu pulak arini masa tengah sibuk-sibuk dok ketak ketukk nak compilekan data yang boss mintak urgent sesangat katanye, tetiba datang sorang brader Exco Persatuan Belia Felda sini, bawak berkotak-kotak kurma.. Pastu dia pon bagi lah sorang sekotak kat aku dengan partner keje aku.. Alhamdulillah dah boleh buat cucur kurma lah nanti waktu berbuka hehehe

#PrayForAll :'(

Jangan Menangis | Berlima Ramadhan

tiap kali sampai je 10 malam terakhir Ramadhan, otomatik tragedi beberapa belas tahun dulu datang terjah kotak fikiran mak aku.. tragedi yang hampir meragut nyawa adik aku (Pian) abang kepada si Aiman.. tragedi tu berlaku pada malam tujuh likur dan aku penah kongsikan kat sini..

pedihnya kami sekeluarga masa tu, Allah je lah yang tahu.. yelah mane tak nye.. orang lain yang punca, kita pulak yang kena tanggung sakit segala.. tapi memang kena redha lah dengan Qada' dan Qadar.. pastu pulak sekarang ni setiap jam 7 malam kat TV1 ada drama Berlima Ramadhan.. mak aku memang follow dari awal episod dulu dah.. ceritanye pulak setiap hari, pastu pulak iklan pulak ciput je memang sedaplah mak aku pulun tengok sementara tunggu azan maghrib untuk berbuka puasa.. aku yang mulanya tak berapa tengok pon terus tersangkut sama..
dari mula cerita tu memang sedih betul. kesah 5 beradik yang terpaksa tempuh macam-macam ujian bermula dengan mak dan ayah diorang meninggal dalam kemalangan.. pastu si adik yang ketiga (Acik) pulak kena buli + kena belasah sampai koma.. atok sebelah mak pulak benci kat cucu-cucu ni sebab bawak sial katanya.. paksu sebelah ayah pulak ambik semua duit pampasan kemalangan tu.. paklang nye pulak sibuk suruh pajak gran tanah rumah mak ayah diorang tu sebab perlukan duit.. si Along dan si Angah berusaha cari duit untuk teruskan jaga adik-adik..

setiap hari memang terkesan betul tengok diorang ni berlakon.. baik dari pelakon senior sampailah pelakon kanak-kanak tu pon.. jangan kata mak aku je nangis, dengan aku sekali jenuh terkebil-kebil tahan air mata nengok diorang ni belakon sobbss sobbss
pandai shiela rusli pilih pelakon. pandai dia didik pelakon. banyak pengajaran dalam drama ni.. satu lagi drama aku dengan mak aku dok follow tu yang kat TV3 tu --- Ramadhan Jangan Pergi. pon under JS pictures si Shiela Rusli punya jugak.. banyak pengajaran jugak.. pelakon pon mantap semua.. bila tengok watak antagonis tu, memang rasa nak korek-korek je bijik mata dia. ahakss =P


Jubah Dress

puasa tinggal hujung-hujung je dah ni.. cane persiapan raya engkorang? semua dah setel kot ? tinggal nak tunggu tetamu datang je lagi ye dak ? errr ke salah ? ahaksss =P  aku punya persiapan raya setakat ni baru setel tolong mak aku setelkan part langsir, sarung sofa dan lapik meja hape segala..

part kuih muih belom ada barang sebijik pon lagi.. kalo tahun lepas, aku gigih dok buat biskut raya kat ofis ni.. bepakat dengan geng-geng kerja aku pakat bawak oven dengan segala peralatan dan jugak bahan-bahan.. kami berempat dok pulun buat bersungguh tahun lepas.. dapat gak la 3 jenis : biskut dahlia (samperit), biskut chocolate chip dengan biskut cornflakes.. sipbekla jugak boss memang takdak kat sini.. boss jenis monitor dari HQ je.. agak beruntung jugakla kami ahakss =P

tapi tahun ni nampak gayanya tak sempat la pulak nak menggodek biskut kat ofis ni sebab masing-masing ada tugasan banyak la pulak  =.=  banyak kuih tunjuk je la nampak gayanya tahun ni hehehe
setel part mak dan jugak part biskut yang nampak gaya bakal jadi tunjuk-tunjuk je tu.. part baju raya pulak mulanya memang aku nak pakai apa yang ada je sebab aku rasa baju yang ada semua elok lagi.. kaler pun buleh tahan terang menderang dan berwarna-warni jugak dok beratoq dalam almari tu.. adik aku si Aiman siap kata :

"huiiii kak, dah macam kaler Luna dah semua baju hang ni bila susun atoq camtu"

haa adik aku si Aiman memang suka bermanja camtu dengan kakak dia ni.. yelah selain mak dan abah aku, aku je yang ada kat rumah tu sepanjang dia membesar ni. tu yang jadi manja terlebih tu.. segala benda lah nak mintak tolong aku.. ohhh part baju raya tadi -- planning awalnya camtulah -- nak pakai je apa yang ada.

Tup tup baru sat tadi kak ipar aku wassap kat dalam group family aku. dia hantar gambar dress dua tu (hijau + hitam) dan dia suruh aku pilih nak yang mana satu.. aku pon ayat la kata kalo tengok, dua-dua pon lawa.. pastu aku jack la abang aku yakni hasben kak ipar aku tu untuk sponsor la dua-dua tu kat aku..

Wassap Group Aziz N Co

kak ipar : ana, pilihla mana satu kaler ana nak.. hijau ke atau hitam tu..

aku : errr... wow dua-dua lawa ! errr along mana along ? 

kak ipar : along ade je ni..

abang long : ehem.. 

aku : err.. err... Long.. apa kata kan.. sempena raya yang bakal tiba ni kan..
hang sponsor la aku dua-dua tu.. kesian kat aku takdak baju raya apa lagi..
aku kan satu-satunya adik pompuan hang.. tak kesian kat aku ke Long? sobss sobs 

abang long : hurmm.. kalo aku belanja dua-dua tu hang kena tolong aku.
tolong ejas kak hang ni bagi izin.... kuikuikui

kak ipar : amboiiiii sempat lagi eaaa !!! *%&!@#


hahaha part last tu aku taw depa gurau-gurau manja hehe.. hurmm mungkin rezeki aku sempena Ramadhan ni kot, abang long aku tak cakap banyak dia terus kata orait tarak hal lah. ahakss ni sayang abang long lebeyhhh nih ! makanya daripada aku takdak baju raya yang baru untuk dipakai, tup tup dapatlah dua pasang tu ha. kehkehkeh Alhamdulillah ;)

*gurau senda selagi suami / isteri tak amek hati, takpe -- PAHALA bila buat masing-masing senyum :)


Jangan Pening² | Takde Nasi?

aku jenis yang tak makan nasi setiap kali berbuka puasa.. pelik ke ? aku tak rasa pelik pon sebenarnye. anak kepada sorang jiran aku ni -- tak makan nasi daripada dia kecik sampailah dia dah umur 19 tahun sekarang.. tapi bukanlah pelik pun sebenarnye orang yang tak makan nasi ni. contohnye orang-orang negara eropah sana tu ROTI atau apa yang base on gandum atau wheat yang jadi makanan ruji diorang kan ? 

disebabkan kat malaysia ni majoritinya perut orang melayu yang memang tak bleh dipisahkan dengan nasi, tu pasal wujud istilah "pelik" bila tak makan nasi. bila lain sikit dari norma biasa je memang akan jadi sesuatu yang pelik lah pada orang kita nih. pada hal kalo tak makan nasi pun, benda (karbohidrat) lain makan je jugak macam mee / kueh teow / roti..

macam aku sendiri, bila time berbuka puasa tu memang aku makan selain dari nasi lah macam murtabak (wajib ada setiap hari) sampaikan muka pon dah macam murtabak hahaha ! Pastu kuih-kuih macam popia goreng / popia basah / roti sosej / tepung pelita etc.
pastu pulak bila time sahurnye, kadang tu takde selera nak makan nasi jugak.. apa yang aku buat untuk pastikan perut aku tak kosong ? haaa senang je. malam masa time berbuka tu kan mesti la ada buat itu ini untuk berbuka kan ? contohnye aku akan spare koktel siap-siap untuk subuh esoknya.. resepi dia paling kacang lah.. pejam mata pon buleh je setel, kan ? pastu pulak bakar je roti gardenia tu 3-4 keping pastu sapu je lah peanut butter ke, nutella ke. ikot lah pada tekak masing-masing..

tapi aku rasa ramai yang tak rela setakat nak makan roti gini je time sahur. aku ada member yang tak boleh kalo tak makan nasi dalam satu hari. 

"weyhh ana aku tak bleh arr kalo makan roti je sahur.
nanti bleh ketaq (menggeletar) lutut wo !"

haaa sampai ketaq lutut la kalo dia tak dapat nasi. kehkehkeh


Joshua Joyce | Transformers Age of Extinction

adik aku (Pian) balik cuti minggu ni dan macam biasa bila dia balik cuti, dia memang akan ada few movies terbaru yang dia sedut dari web mana tah. aku tukang request je hehe memandangkan aku ni kakak dia yang kurengg minat nak p ke panggung, maka aku akan mintak dia tolong donloadkan apa-apa movie yang aku rasa teringin nak tengok. kalini aku request nak tengok Transformers baru kuar haritu. Tapi Pian cakap belom ada lagi yang HD sebab baru sangat lagi citer tu.. macam biasalah sebab aku degil nak jugak so Pian donloadkan jugaklah cumanya memang gambar tak HD tapi yang penting aku dapat tengok clear dari mula sampai habes.
Transformers yang sebelum ni pon aku tak p tengok kat panggung.. semuanya Pian yang tolong sedutkan.. mulanya dulu aku tak faham jugak apa la yang bes sangat tengok citer robot transformers ni.. aku pernah argue masa Pian tekun dok pulun tengok transformers dulu :

aku : hek elehh apa benda la hang dok pulun sangat tengok robot tu?
pian : hang tengok sendiri la kak dari mula. nanti hang sendiri dapat jawapan.

start dari situ aku nekad untuk movie marathon tengok sampai habes (masa tu baru kuar Transformers 1 dengan yang ke 2) Bila aku dah tengok sendiri, fuhhh buleh tahan. aku sendiri tengok tak beganjak dari mula sampai habes.. aku tak tau nak kata faktor dia apa tapi bila tengok semangat Optimus Prime tu sendiri jadi  leader, pastu tahap setia plus friendship antara autobots sendiri dan jugak loyal antara manusia dengan robot tu pun fuhhh tak taulah nak kata.. orang yang rasa je yang tau apa aku nak kata ni..

 Joshua Joyce is part of what's going on

pastu skang ni dah kuar plak Transformers Age of Extinction (siri Transformers yang ke 4 dah ni), perhhh lagi padu ! kalo yang sebelum ni cuma sejam setengah lebih kurang tapi yang ke 4 ni dibantai dekat 3 jam kalo aku tak silap. haaa kalo p tengok dalam panggung memang kematu la bontot hahaha

Line up hero kali ni aku lagi suka dari yang sebelum ni si Sam Witwickie ke hape entah nama budak tu.. kalini Mark Wahlberg(Cade Yeager) plak hero.. fizikal dia pon memang sesuai sangatla jadi hero! Autobots siap buleh geng dengan Dinobots..baru la padan nak fight dengan Army of Decepticons yang selalu kuat and liat nak mati tu.. plus dah ada robot baru plak Galvatron and Stinger.. tunggu next series plak bakal muncul.. Rawwrr !


Jari Jemariku

ini sebenarnye sekuel dari kesah dua bulan lepas yang pasal bilik aku under attack tu.. Alhamdulillah sekarang dah ada mood baru dan otomatik semangat pon baru.. sebenarnya set perabot bilik tidur aku order 2-3 hari lepas daripada aku kena attack tu tapi disebabkan set yang aku nak tu out of stock katenye so aku kena tunggu bila dah ada stock baru dia hantar.. so takpelah aku pun buat rilek je la hadap hari-hari mendatang tanpa resah dan pilu walaupon terpakse tido beralaskan tikar boboiboy je hehehe

bila sampai je perabot tu minggu lepas, adehhh telan air lior juge la aku. mane tak nye, dah aku order set yang kayu padu punye. nak angkat bawak masuk ke bilik tu adehhhh buleh tahan gak la azabnye.. masa perabot tu sampai -- tengah hari masa aku baru balik untuk rehat lunch break.. dah la bulan puase, memang idok le aku nak proses angkatnye mase itu.. aku biarkan je sampai dah setel berbuka apa semua baru aku start gerak kerja.. dan kerahan tenaga bantuan dah tentulah daripada mak dan juga adik aku si Aiman tu.. sipbek ada Aiman, kalo tidak mau patah pinggang aku nak angkat almari -- katil tu.. lepas dah setel je proses angkut tu semua, baru lah aku setelkan pulak proses kemas segala baju yang ada nak dimasukkan ke dalam almari baju tu.. orang pompuan ni kan, baju dah belambak penuh satu almari pon dia akan tetap jugak kata camni :

"hurmm takde baju la nak pakai" 

so lelaki kena rilek.. kalo gegerl korang bawak kuar ayat tu, itu bukan literally maksudnye dia takde baju taw. dia ada baju. in fact kadang tu baju dia dah sampai 2--3 almari penuh tapi sebenarnye maksud ayat tu lebih kepada :

"hurmmm takde baju BARU la nak pakai"

ha gittew kot sebenarnye. so lain kali kalo gegerl korang cakap ayat camtu, try la pancing die:

"haaa jom la syg, abg bawak g shopping baju"

konfem pastu die senyum sesaje sepanjang hari. try lah kehkehkeh

Ehhh sambung balik pasal bilik aku tadi tu. Tadaaaaa ! untuk menambahkan lagi seri bilik aku dengan semangat baru yang membuak-buak kononnye ni kan, aku pun beli set cadar baru ala-ala gegerl gitu..
ini aku pinjam google je tapi konsepnye tetap sama lah camni : ada almari baju, meja dengan lampu tido pastu katil aku size queen punya sebijik macam yang set dancing gegerl tu.. yang beza cuma rak buku pink tu je sebab aku punya tak pasang lagi sebabnye aku tak berjaya nak tebuk lagi sebab mata mesin drill tu tumpul ke hape entahla.. nanti lah karang kalo mood rajin aku mai, aku proses lain..kalo aku godek sekarang tengah-tengah siang panas ni mau ada yang sesaja bagi alasan nak bukak posa karang nih kehkehkeh =P

#PrayForAll :(




Juling Bijik Mata

Yaaa mood rajin aku mai dah.. kalau mai angin rajin, kemain lagi aku pulun hadap skrin godek coding blog ni.. kalau mai mood malas -- sampai berbulan la aku buat tak peduli langsung.. dari awal blogging dulu lagi dah aku perati je perangai aku sendiri jenis cemana.. hahaha 

Bukan apa, (selama kewujudan diary-kecilku ni) aku ni jenis tak berapa buleh stay dengan satu tu je dalam berblog. maksud aku dari segi template, jenis font, warna, dan jugak susun atur.. Aku jadi cepat cemuih (jemu lah kata orang utara hehehe)

Untuk part header saja kalo ikot yang dok ada dalam koleksi aku, fuhhhh ada gak la sepuluh kot.Tu baru header.. tapi kebanyakannya memang hasil air tangan aku sendiri la yang tak berapa nak seni ni hahaha.. dari segi template pulak -- berdasarkan hasil kajian yang aku buat atas diri aku sendiri, aku dapati aku lebih banyak gunakan simple template. Faktor utama dia adalah sebab dia simple la. senang nak godek. hehe

Pastu dari segi jenis font pulak setakat ni aku cuma guna font jenis Verdana, Trebuchet MS, Comic San, Consolas dan yang paling latest skang ni aku guna font Short Stack. Dari segi warna pulak, memang aku lebih suka warna cerah putih camni. bukan apa sebab aku selalunya on dikala malam bulan mengambang jadinya haruslah guna kaler yang terang benderang kalo tidak nanti jenuh pulak meraba aku dalam kelam kehkehkeh

Dari segi susun atur, tak banyak berubah pun.. semuanya base on simple template je.. Mood rajin dok ubah template / coding blog ni bagusnya adalah dapat memantapkan lagi lah skill mengenal dan menggodek coding. Tapi yang tak besnye adalah mata naik  juling la jenuh dok perati coding nak capai tahap puas hati yang kita letak sendiri tu kikiki

#PrayForAll :'(


Jeng..Jeng..Jeng..

Alhamdulillah pejam celik - pejam celik dah nak masuk duapuluh hari dah kita puasa.. siapa yang takdak lobang lagi puasa dia ? angkat tangan nak tengok sikit muka hehehe. Tahniah lah sebab belom tinggal lagi kan.. aku pun alhamdulillah setakat ni berjaya lagi puasa.. moga-moga teruslah sampai hari last puasa, senang tak gaduh nak ganti nanti hehehe

Ini hari hati manyak sinang lah. Muka pon maaaaanyak lebarlah itu sunyum.. Apa pasal ? haaaa nin dia la nak habaq mai.. Awal pagi tadi masa aku sampai je kat depan pintu masuk ofis aku ni, ada satu barang ni dalam bungkusan baekkkkk punya kaler pink parcel tu.. Aku dok pikir bilamasa aku ada order barang online ?

Owhhh maybe ni barang ofis punya la ni -- aku dok monolog dalam hati la..

bila aku belek pusing, uiiiii ada tulis nama aku la ! Makna kata memang untuk aku lah.. errmm tapi yang peliknya takdak pulak nama atau alamat pengirim ke atau daripada siapa.. Arhhh pedulikkanlah. Asalkan dah memang tertulis nama aku ber binti kan ayah aku. tapi aku dok musykil lagi pasainya kalo posmen yang mai antaq, takkan dia buleh mai letak camtu ja sebab mesti kena sain otograf bagai pastu baru dia bagi barang.. takpa.. takpa.. rilek..

Dengan penuh rasa kuriositi, aku pon bukakla bungkusan yang ada nama aku tu.. tup-tup bila bukak, nin dia la barang dalam dia. haaaa ce teka apakah benda yang kaler coklat siap ada sulam tu ? hehehe fuhhh pastu siap ada wallet bertemakan batik.

dan yang lagi wow adalah bila wallet tu aku bukak-- kat dalam dia tadaaaaa ada sebuah sekeping sampul raya. ishh ini lain maciamm je ni.. aku dok bajet ada orang nak prank aku ke apa ni. Toksah la dok buat hangit bulan posa ni.

Tapi alangkah terkejutnya aku. dan terus aku wow buat kali kedua sebabnya dalam sampul raya tu pulak siap ada jeng jeng jeng tudia !!! aku tak tau nak kata apa. terkejut dan terkesima sungguh. aku tanya gak partner kerja aku kot dia tau ka sapa yang bagi tapi dia pulak memang taktau la sebabnya dia pon rasa kalo posmen yang mai antaq tak pernah awai pagi buta. paling awai pon slalunya dalam pukul 12 tengah hari camtu la pun baru sampai.. 

Tapi takpa, siapa sekalipun yang bagi, aku sangat berterima kasih banyaklah sebabnya aku memang ada terniat nak beli, tup tup tudia terus ada yang bagi. siap pakej dengan duit raya pulak tu ! hadoi syukurnya rasa.. dari pagi sampai habeh kerja dok senyum lebaq sesaja aku harini.. Allah bagi doa aku tu sampai kat hati orang yang bagi ni dengar apa yang aku doa (Paham ke ayat aku nih ? )  Allahuakbar.


semoga melimpah ruah rezeki siapa yang memberi :)
Hurmm tapi.. tapi.. tapi kan.. aku dok risau gak lagi ni.. kot kot la nanti yang bagi ni, mai tuntut balik kat aku sebab dia salah bagi ka.. ishh tapi ada nama penuh aku dah pun.. hurmmm

#prayforMH370
#prayforMH17
#prayforGaza
#prayforall

Jangan Jadi Camni

Ya ampunnnnnn ! Nak kata tua, takdela tua sangat. Nak kata aku banyak makan kepala ikan, pun tidak sebabnya aku memang tak berapa nak minat kepala ikan.. Mungkinkah sebab banyak TERminum air yang banyak semut ? Hishh hape daa nak salahkan semut pulak.. Pada hal sendiri yang lupa.

Frankly speaking lah kan, cheyyyy todia kemain lagi engko nak frankly bagai hahaha.. Takdelah sebenarnye aku memang jaaaaaarang sangat terlupa kalau yang melibatkan perkara-perkara penting contohnya : tarikh kena service kereta, tarikh kena renew lesen / roadtax dan yang berkenaan.. Malah, aku ni lah insan yang selalu jadi tukang ingatkan pada insan-insan tersayang di sekeliling aku..


Tapi kalini entah mana silapnye, aku pun tak tahulah. Aku sendiri boleh pulak terlupa yang bahawasanya lesen memandu aku dah tamat.. Bermula pada tahun bila entah dah dikuatkuasakan yang tarikh luput lesen memandu adalah pada tarikh lahir kita sendiri kan ? salah satu puncanya deme buat camtu adalah untuk nak kurangkan alasan 'terlupa lesen dah tamat tempoh'. Yela dah tarikhnye sama dengan DOB engko, takkan lah lupe lagi kan? tapi kalau benda dah nak jadi, memang Kun Faya Kun jugak.. bukti nya? ni ha. aku sendiri buleh terlupa. bukan satu -- dua hari pulak tu.. lesen aku dah expired 13 Mei haritu. dan aku baru tersedar dua tiga hari lepas ! itu pun sebab aku dengan partner kerje aku dok belek-belek ic masing² pakat dok tengok muka makin membulat dengan jayanya hahaha

Rupanya selama dah expired dalam lebih kurang dua bulan lebih ni, aku kemain lagi ke sana sini dengan konfidennya.. Sampai dah 2--3 kali p Ipoh, Kampar, Subang apa segala bagai.. Sipbekla takdak jadi apa² yang tak diingini selama dah mati lesen nih.. haisshhh ~ 


Makanya, kemarin dulu tu aku pun apa lagi. Kalut la p ke JPJ Tapah untuk renew. Sipbekla orang tak ramai memandangkan bukan hari Isnin.. Takyah beratoq lama la aku kat situ.. Amek nombor -- bayaq -- snap gambar terus kat situ -- tunggu 2,3 minit -- setel . Aku tak tau lah memang sekarang ni minimum period untuk renew lesen adalah memang 2 tahun ke atau disebabkan aku ni terlewat, so dia kata takleh buat setahun dik, kena minimum 2 tahun.. errr ke cane ea?

Lesen baru sekarang ni dah tak mainla yang laminate-laminate tu.. sekarang ni dah canggih.. lesen dah jenis keras macam ic tu.. kehkehkeh.. Alhamdulillah  masih dilindungi. Allahuakbar. Ingat naaaa, jangan jadi lagu ni ok ? :)


Jangan takde

Bila aku terbaca cerita ramadhan tahun lepas kat blog Cero, aku sengeh sesorang sebabnye aku antara pembeli murtabak tegar tiap kali ramadhan.tapi berbeza dengan kisah Cero --- peniaga murtabak tu pompuan. untuk kisah aku pulak --- peniaga murtabak tu lelaki. hehe

Tiap kali Ramadhan, juadah wajib kena ada tiap kali aku nak berbuka puasa adalah MURTABAK. ya murtabak.. murtabak ni pulak kalo lain tempat, lain cara kuah / cicah dia.. macam kalo area utara (Penang,Kedah,Perlis) selalunya peniaga akan bagi cicah dia hirisan bawang yang digaul dengan cuka which is yang tu aku paling tak suka.. aku prefer murtabak yang didatangkan dengan kuah kari / gulai.. 

Makanya, tiap kali hari pertama Ramadhan, aku akan buat survey dulu pada semua peniaga yang jual murtabak (untuk make sure dia bagi kuah apa) kalo bagi yang bawang tu semata-mata sebagai kuah memang aku takkan beli lah kat peniaga tu kehkehkeh.. tiga tahun masa aku duduk Penang dulu, memang murtabak lah makanan wajib aku beli tiap kali p bazar. maklumlah masa tu student, makan pun kena bajet sebab taknak miss shoru beb ! so kena pandaila ejas perut dan jugak tekak untuk tidak jadi haloba semasa ke bazar. so kena beli murtabak + (cucur/mee/kueh teow/laksam) + buah-buah. itu la menu wajib masa zaman merantau dulu. 

Kat bazar yang aku pegi tu, cuma ada 2 peniaga je yang jual murtabak. pastu pulak cuma 1 peniaga tu je yang ada bagi kuah kari dan bawang tu sekali.. maknanya aku memang jadi pembeli tegar dia la setiap hari sebab peniaga yang 1 lagi tu cuma bagi kuah bawang cuka tu je.. makanya setiap harilah aku jumpak brader murtabak ni. ada 3 orang yang handle gerai tu. sorang tukang tebar dan dua lagi tukang bungkus.. untuk minggu pertama puasa tu memang diorang tak menang tanganlah sebab memang ramai gila yang datang beli. aku pulak memang jenis akan datang---order nak berapa keping--pastu aku teman member round bazar tu dulu. dah nak on d way balik tu baru aku singgah amek. dan macam tu lah hari-hari seterusnya..mesti korang bajet aku ada kesah percintaan ke hape dengan brader murtabak ni kan? malangnye non hado ! ahaksss

Pastu sekarang ni bila dah kerja, pun masih sama jugak selera aku tiap kali berbuka puasa. masih murtabak. cuma bezanya sekarang ni, aku tak lagi pergi beli setiap hari murtabak tu.. kadang-kadang aku yang pegi beli dan kadang-kadang abah aku yang pegi belikan.. dan kalau dulu aku cuma beli paling banyak pun dua keping je, tapi sekarang ni disebabkan adik aku si aiman tu pun dah terjebak sama jadi pemakan murtabak tegar time berbuka puasa, jadinya memang tak cukupla kalo beli dua keping je. haruslah beli 3 atau 4 keping gittewww ~

*aku memang jenis tak makan nasik tiap kali berbuka puasa... setiap hari sahur pulak aku makan nasik goreng + berlauk ayamas je(selain pada tu tekak aku takleh telan sepanjang sahur)






July | Jom Jaga

Dah julai.. disebabkan tenet P1 slow mengalahkan siput cadbury beberapa hari kebelakangan ni.. atau lebih tepatnya beberapa minggu lepas, makanya aku memang batalkan je lah niat nak update ape-ape.. naik menyampah pulak tiap kali loading page pastu aku tunggu punya tunggu punya tunggu, hapa pon tarak.. yang keluar cuma 'cannot display the webpage'

huh seriyes rasa macam chiskek betol la ! selama ni tak pernah jadi slow tahap gaban camni.. sampaikan tiap kali aku buat speedtest, cuma dapat KOSONG point something je speed untuk download.. sebelum ni paling teruk pun setakat below than 2Mbps je.. rupanya bosses aku inform ada problem kat pencawang main base station itu hari kena lightning strike katenye.. technician tunggu barang yang diorder sampai untuk ganti barang yang rosak tu, so sebab tu la line jadi slow tahap mencabar keimanan sementara tunggu replacement tu.. 

aku dengan partner bukanla ape, yelah dah awok keje pun kat pusat internet, bila jadi je problem gini berlarutan sampai almost two weeks, mane tak panas telinga bila tiap kali customer datang je kene sembur :

"korang ni tak buat keje ke ?"
"takde report kat orang atasan ke?"
"dah dekat 3 minggu dah ni, apsal tak ok lagi ni?"
"kalo dah memang jenis makan duit customer, memang camni lah jadinye"

Fuhhh mencabar keimanan wo.. tu pun sipbek aku pikir customer semua orang-orang kampung sendiri gak, malas nak balas pape. buleh balas senyum tawar je la pun.. dah nak wat cane, benda tu diluar bidang kuasa aku dengan partner aku.. boleh buat report je la setiap hari kat Bosses pasal speed slow tahap teruk + mengecewakan + mendukacitakan, pastu kena tunggu je la. bukan buleh nak p ejas sendiri kat base station tu ke hape. 

Sipbek pulak la Ramadhan. Jenuh ajar diri sendiri jadi lebih sabar. Phewww =.='

Salam Ramadhan :)


 
© Copyright | All Right Reserved by Anamizu