Fikirlah Dulu Sebelum Tulis

11:30 PM 13 Comments A+ a-

kat fesbuk memang macam-macam ragam status kita boleh tengok. dari cara penulisan status kat fesbuk pun orang boleh menilai diri kita kan ? sebab tu apa jugak yang aku nak tulis atau share kat status fesbuk, aku akan amek masa fikir dulu. sebab apa yang kita tulis--- orang yang membaca tak semestinya fikir macam apa yang kita fikir.
macam gambar ni--aku pinjam member aku share kat ig dia. betoi kawan dia kata-- NAFSU bukan kita buleh agak sampai tahap apa. kan?

Feveretable : Char Kueh Teow

7:30 AM 8 Comments A+ a-

salam engkorang. errr ampun sekali lagi. kali ni pon entry aku pasal makanan.. aku pon kurang pastilah kenape bulan ni banyak pulak entry pasal makanan.. dah macam jalan-jalan cari makan pulak dah aku rase ngeee ampun :') 
kali ni pasal char kueh teow plak.. aku ni selain  hantu chocolate, haaa ni benda ni lagi satu yang aku takleh tolak --- kuehteow. asalkan base ingredient dia ada kuehteow je memang aku tak tolak. bagi la ape saje : kuehteow goreng ke, kuehteow sup ke, kuehteow tomyam ke memang aku bedal..apetah lagi kalau charkuehteow memang konfemla aku tak tolak hehehe
aku ni kan bekerja dalam felda aku ni je.. sebelum ni (sebelum berakhirnya tahun 2013) memang ada sorang brader ni dengan wife die jual charkuehteow kat tapak pasar tani kat felda aku ni.. boleh kata tiap kali pasar isnin aku lah pembeli setia charkuehteow dia.. tapi masuk je duaribuempatbelas ritu dah tak nampak dah dia meniaga kat situ.. tak tahulah kemana dia bawak diri.. pastu nasib baik lah start januari aritu ada pakcik ni meniaga charkuehteow kat depan rumah dia.. sebelum ni wife dia memang dah lama meniaga goreng pisang dengan ABC kat depan umah tu.. tiap kali lalu lalang nak p kerja atau balik kerja memang aku singgah beli.. sekalinya bila dapat tau sekarang dia dah upgred bisnes goreng pisang dia jadi charkuehteow memang aku tak lepas peluang la ! pucuk dicita ulam mendatang la katakan kehkehkeh


Feveretable : Cheesekut

7:07 PM 15 Comments A+ a-

ok ampun. aku memang suka makan. tambah pulak kalo melibatkan bahan ada chocolate. memang hantu. kali ni aku terbeli ni  benda ni pulak-- cheesekut nama dia. mungkin sebab faktor basic ingredients dia ada cream cheese dan biskut cream cracker kot sebab tu dia dapat nama cheesekut. 

RESEPI CHEESEKUT MUDAH :

BAHAN-BAHAN:

  • 250gm cream cheese 
  • setengah tin susu pekat (aku taknak manis sangat)
  • susu low fat / fresh milk / full cream (pilih salah satu)
  • biskut petak camtu (jenama apa pun terpulang lah ikut tekak masing-masing)
  • nestum / oreo / milo / M&M candies / chocolate syrup (untuk topping)

CARA-CARA:
1.Cream cheese tu satukan dengan susu pekat masuk dalam mixer atau blendkan aje sampai jadi creamy tekstur dia.
2.Celup biskut dalam susu segar (takyah lembik sangat. biskut acah-acah mandi susu ni tujuannye supaya lembut masa dimasukkan ke mulut nanti kikiki)
3.Susun biskut tu pastu lapiskan dengan adunan cream cheese + susu tadi tu.
4.Ulang step melapis tadi sampailah habis biskut dan cream adunan tadi tu.
*untuk topping taburkanlah milo ke, chocolate syrup ke atau apa saja ikut tekak engkoranglah hehe
5.Bila dah setel proses melapis + dah siap toppping tadi, masukkan dalam fridge / chiller beberapa jam.


aku beli je cheesekut ni. pada hal nak buat dia senang ya Rabbi. tapi sebab bizi dengan kerje kan *pada hal malas* so aku p je terjah kedai kek kak nana kat area tempat keje aku. memandangkan kedai tu pulak tak jauh, so memang lagi kukuhla alasan aku untuk p singgah beli. wahahaha adehh asyik makan sesaje =P

Fun Facts : Anak Felda

11:08 PM 9 Comments A+ a-



"untungla jadi anak felda"

aku benci tiapkali ada yang sesuka hati sinis keluarkan statement tu.
untung--rugi tu satu PILIHAN.
apa hang rasa-
jadi anak Felda, celik mata terus kaya?
kalo bukan sebab mak-pak bersussahpayah masuk rancangan,
tak payahla nak eksyen jadi anak Felda.

apa hang ingat-
nak tunggu hasil sawit keluar,
tunggu sehari dua ?
makan tahun wa cakap lu.

ada yang bungkus kain baju,
balik kampung, tak tahan nak tunggu.

bila sekarang, Felda dapat macam-macam,
senang tempek ayat sesuka hati :

"untungla ko anak Felda, semua dapat"
"untungla hang cucu Felda, semua ditanggung"

dulu-dulu masa zaman susah,
ada yang amek kesah ?

tak duduk dalam kasut kami,
tak payah nak banyak bunyi.

Feveretable : Online Coloring

10:33 PM 11 Comments A+ a-

salam. pasal entry whoopie pie sebelum ni. dia bukanla exactly rasa macam cocopie tu. kan aku cakap tulis dia punya rasa ada sikit² macam cocopie. sikit je la. sebab aku kan beli dua flavor -- red velvet (inti vanilla) dengan chocolate (inti mint) haaaaaa yang chocolate tu je la ada sikit rasa macam cocopie. pastu macam rasa hero yang  ala² cocopie tu pon ada jugak.. ok dah. cukup pasal whoopie pie. skang aku dok ushar pasal #crunchychocmonday pulak kat instagram.. kemain pulun lagi deme² pakat sharing--hashtagging pasal menatang crunchychoc nih. huh nak kena order sedaihh nih baru ngamho ! =P

ok habes bab whoopie pie =P whoopie dah selamat jadi poop dah pon wakakaka.. ohhhh btw kan aku ada cakap job scope aku sebelum ni cemane.. so ini salah satunya --- training class with kindergarten kids.setiap selasa dengan khamis cikgu diorang akan datang bawak diorang ke center (ofis) aku untuk sesi gunakan komputer (9.30 pagi -- 10.30 pagi) aku akan handle diorang sepuluh orang selalunya untuk satu sesi.. 

ada antara diorang ni yang 4 tahun, 5 tahun dan jugak 6 tahun.. selalunya untuk kelas yang 4 tahun hari selasa dan kelas untuk 5 dan 6 tahun hari khamis.. kena asingkan sebab tahap kefahaman tu tak sama.. pastu pulak diorang kan bebudak kecik lagi, memang eksaited gila la bila bab-bab gadget / komputer apa semua ni.. belom bagi arahan apa-apa lagi diorang dah kalut nak tekan.. melayan sepuluh orang ni perhhhh buleh pengsan gak wo kalo tak kena gaya hahaha

partner aku si Ida memang surrender awai lagi dah-- 

"aku takleh la Na nak handle bebudak kecik ni.. tak pandai nak tolerate.. hehehe"

aku ni pulak, memang bebudak jadi cepat rapat.. kemain nak melekaaaaat je kemana aku pegi.. sampaikan ada yang takmo balik.. nak kak ana yang antarkan balik.. jenuh jugakla cikgunye memujuk sampaila die mau ikot cikgu.. adehhhh =P


Feveretable : Whoopie Pie

9:50 AM 20 Comments A+ a-

salam. setakat ni ada tiga benda yang selalu buat aku cair :

1.makanan
2.kasut
3.budak kecil comel

tiga yang utama ni lah selalu aku tak mampu elak.. contoh : sebelum ni aku ada beli rainbow cookies kan ? itu kes cair la tu. 

kes tergoda punya pasal.kes curiosity.

tengok je kawan sibuk upload sana sini, mana boleh tahan. kepala hotak ni mula la ligat fikir cemane la rasa dia. sedap ke. best ke. apa orang putih cakap tu ? curiosity killed the cat ? ada kena mengena tak? ahakkkss

pastu semalam (ahad) pulak masa scroll down instagram(ig) aku terpandangla satu benda ni-- whoopie pie nama dia. belek punya belek, aku pon sampai kat satu ig tu.. discuss punya discuss, aku pon decide terus order. TERgoda dan curiosity punya pasal. haaaa gittew

tengah hari tadi masa nak balik lunch break, abang posmen pon stop depan ofis aku and bagi 1 parcel yang berkotak agak besar. aku tak bajet pulak si whoopie ni yang sampai. aku dok tertanya² jugak barang apa pulak yang sampai kali ni tapi lepas sign tu aku pon terus la bawak balik rumah.. dah sampai kat rumah baru la aku bukak and tadaaaaaaaaa si whoopie pie ni rupanya !
aku beli flavor red velvet dan jugak chocolate mint. bila dah makan tu, dia punya rasa ada sikit² macam cocopie. tahu tak cocopie ? dia macam ala² sandwich kecil yang diapit marshmallow di tengahnya.. haaaa gittew ~
disebabkan flavor dia coklat, so memang aku bedal terus tanpa tunggu adik aku si aiman balik dari sekolah.. nasib baik mak aku hold and remind pasal si aiman. kalo tidak, melepas la aiman nak merasa whoopie pie nih. kehkehkeh


Pai Whoopie adalah sejenis pencuci mulut yang terdiri dari dua keping biskut yang seakan-akan kek yang dilapis 2 seperti sandwich. Intinya berkrim, seperti frosting.Versi yang lebih mudah alih berbanding cupcake adalah Pai Whoopie. - See more at: http://www.allykek.com/apakah-pai-whoopie-dan-cara-membuatnya.html#sthash.M59n4lfN.dpuf
Pai Whoopie adalah sejenis pencuci mulut yang terdiri dari dua keping biskut yang seakan-akan kek yang dilapis 2 seperti sandwich. Intinya berkrim, seperti frosting.Versi yang lebih mudah alih berbanding cupcake adalah Pai Whoopie. - See more at: http://www.allykek.com/apakah-pai-whoopie-dan-cara-membuatnya.html#sthash.M59n4lfN.dpuf

Fun And Rilex : Gua Tempurung

10:20 PM 13 Comments A+ a-

salam. hai engkorang. last few days bizi sikit. pastu pulak partner suruh cuti sebab nanti dia nak cuti pulak. kamiorang berdua ni cuti dua hari seminggu. pilih la hari ape nak. cuma kena make sure Pi1M kena run macam biasa dan jangan tutup for the whole week. so akan ada 4 hari yang akan on duty sorang-sorang. bila kena on duty sorang tu memang agak mencabar lah. tambah pulak bila tiba² masa tu lah masing² datang nak printing, scanning, nak bayar utilities bil lah.. bila masa free, memang free betol =.='

so dah dapat off day tu, aku pon pergi la ke Gua Tempurung which is also in Perak.. sebelum tu kan aku dah pegi Pasir Salak dengan brader Renjer Sungai aritu and masa balik tu terpandang la signboard Gua Tempurung pastu terus la rasa nak pergi explore apa yang ada kat sana..

dari tempat aku amek masa lebih kurang satu jam camtu.. sebelum pergi tu dah tapaw nasik and lauk siap dah sebab masa bertolak tu dah jam 11.30 pagi camtu.. aku bajet akan sampai dalam 12.30 lebih kurang. of kos masa tu perut berkeroncong mintak nasi.. tengahhari buta memang takkan sudi lah nak makan benda lain selain  nasi. maklumlah perot orang melayu kampung macam aku memang akan cari nasi jugak.
ada 4 pilihan trek untuk explore Gua Tempurung tu. Trek 1 & 2 basically dry trek.. untuk trek 3 & 4 kena turun naik batu² kapur / panjat habes segala dinding yang ada dan juga akan basah sebab ada laluan air sungai.. memandangkan aku memang takde bawak pakaian spare so aku decide amek trek 2 je and the duration is 1 hour 45 minutes (but i made it within 1 hour.. yeeyyy !) from entrance to the Platform 5.. and memerlukan stamina yang agak tough untuk climb up till 640 stairs ! pastu kena return sebab memang tak leh proceed sebab limit trek 2 sampai platform 5 je and renjer gua dah lock pagar siap phewww ~

letih jugak tapi enjoy lah sebab memang that was my first time there eventho aku anak jati Perak. and lepas setel kuar dari gua dengan jayanya, on my way balik tu singgah pit stop jap dekat Lata Kinjang which is also in Perak dekat area Tapah.

saja singgah sebab nak tengok are there any improvement yang dorang buat. sebelum ni agak suram Lata Kinjang tu and my last time pergi sana maybe tahun 2010 if im not mistaken. sampai je sana, pintu masuk dia pon dah ada upgred sikit compared few years back.. tapi bagunan pejabat & kaunter informasi stil under construntion and base on apa yang  penduduk orang asli kat situ cakap, dah agak lama terbengkalai camtu je.. hermmmm entahlah..

planning and marking calendar for the next trip ! hoyehhhhh ~ hehe :D

Fun And Rilex : Kompleks Sejarah Pasir Salak

12:46 AM 13 Comments A+ a-

hai engkorang. harini aku off day. dan memandangkan dalam kepala aku dah lama plan nak menjejakkan kaki ke Pasir Salak so arini aku decide untuk merealisasikan impian aku. sebelum pegi, aku dah plan nak mohon bantuan brader Renjer Sungai untuk jadi co-pilot aku sebabnya dia kaki pancing dan dia memang expert jalan area Sg Perak--Pasir Salak. so aku tak perlu bersusah payah untuk guna maps ke waze ke atau apa lagi entah apps dalam phone yang ada untuk cari jalan.

mulanya konon² nak gerak seawal jam lapan atau sembilan pagi, namun niat suci murni itu terpaksa ditangguhkan kerana perut aku buat hal pulak. entah apa benda yang aku silap makan malam sebelumnya tu aku pon tak pasti lah. mungkin makan berger special yang adik aku si aiman beli kot sebab banyak sangat dia letak sos blackpepper sampai meleleh-leleh-leleh masa nak suap ke mulut =.='
last² lebih kurang jam 10.30 jugak baru bertolak dari Felda aku ni. sampai dekat Kompleks Pasir Salak tu lebih kurang jam 12 tengah hari. gambar replika labu sayung tu sebenarnya dekat simpang 4 traffic light yang pertama.. kena terus lagi sampai jumpa simpang traffic light yang kedua baru amek ke kiri.. pastu tak jauh dah dari situ akan jumpa lah simpang menghala ke Kompleks Pasir Salak tu..

cantik dan unik bangunan Kompleks tu rupanya. itu lah first time aku jejak kaki ke situ walaupun aku sendiri anak jati Perak =P   

siap ada Terowong masa--Sejarah Pasir Salak. untuk masuk dalam tu kena lapor diri dulu kat pondok pengawal depan pintu masuk -- kena tulis nama pelawat, dari mana, berapa orang hadir bersama etc.. pastu baru la boleh masuk ke kawasan kompleks tu.

cantik betol- tepi Sungai Perak.

dalam bangunan unik Kompleks tu, ada diorama tentang sejarah pasir salak, perang di Perak, Kedah, dan negeri kat tanah melayu yang lain. kagum tengok susun atur replika patung dalam tu semua. diorang buat sebijik gambaran masa zaman kesultanan dulu². masuk dalam terowong sejarah tu satu--satu kepala otak aku flashback semula apa subjek yang cikgu sejarah ajar dedulu.. terasa kagum dengan semangat pejuang pada zaman tu. pastu tingkat bawah dia pulak ada Galeri Keris. macam-macam bentuk dan saiz keris ada. tak pernah terfikir pon selama ni.

TAPI.. haaa ada tapi. dalam terowong sejarah dan galeri keris tu no cameras allowed. dan sepanjang perjalanan dalam tu jugak ada abang security follow je kita. mungkin sebab nak pelihara keunikan atau mungkin jugak ada sebab mistik yang lain ke entahla. 

rupanya perjalanan dalam terowong sejarah tu amek masa lebih kurang setengah jam jugak la. keluar je dari situ jam pun dah 12.45 dekat-dekat nak masuk jam 1 tengahhari dah. perut pun dah berkeroncong, so aku dengan brader Renjer Sungai pon decide untuk park tepi Sungai Perak depan sana sikit daripada kompleks tu dan kami pon makan kat tepi sungai tu bawah pokok sambil ditemani angin yang tak berapa nak sepoi-sepoi sangat. sebab angin tepi sungai agak kuat. syahdu pulak aku bila dibuai angin pabila perut kenyang =P

Feveretable : air masak

1:02 AM 18 Comments A+ a-

hai engkorang. woahh semenjak dua tiga menjak ni cuaca panas gila. tu baru panas dunia. bila musim panas ni konfemla tekak asyik dahaga je. aku dulu memang jenis susah nak minum air masak. aku jenis yang minum air masak tapi kena yang sejuk baru kuar peti ais punya.. kalo yang tak sejuk memang aku tak pandang. huhhh dasar memilih engko ni ana =P 

tapi--

itu dulu. kini tidak lagi.. macam iklan jual produk pulak. ehh nak cakap pasal minum air masak tadi sebenarnye. sekarang ni, minum air masak dah jadi habit aku. manusia boleh berubah kata orang.. aku sendiri pon tak pasti entah sejak bila dan bagaimanakah aku mampu menjadikan aktiviti minum air masak ni satu habit. kalo sebelum ni kemain la susahnya tekak ni nak telan air masak yang tak sejuk tu. memilih.. 



sebenarnye memang kita kena minum air masak sekurang²nya 2 liter atau bersamaan dengan 8 gelas sehari. haaaa 2 liter engko ! lalu ke ? aku sekarang train diri aku untuk wajib habeskan 1 liter air masak untuk sesi masuk kerja pagi (dari kul 9 sampai kul 1 tengah hari) pastu untuk sesi petang pulak (2.00-6.00) kena habeskan lagi 1 liter.untuk satu bulan dalam Januari aritu agak positif sebab aku berjaya jugak habeskan setiap sesi pagi tu 1 liter.. sesi petang je kadang tak habes. sebab banyak sangat aktiviti yang kena hadap pastu sampai  tak sempat nak minum =.='

dan baru² ni pihak SKMM ada datang bawak goodies yang ada logo skmm untuk diberikan sebagai free gift pada peserta yang join program yang bakal dianjurkan oleh aku dengan partner aku Ida.. antara goodies tu ada jugak botol air 1 liter... kaler pink lagi tau ! ohsem sangat untuk gegerl macam aku kan ? hahaha 


Floor Mats

12:34 AM 11 Comments A+ a-

salam engkorang semua. harini mommy dengan daddy *wahhhhh mommy daddy sangat engko =.='   ikot rombongan kak ton ke port dickson. bawak kan pengantin anak jiran aku. satu bas peginye. over kan pegi sampai satu bas ? ehh takdelah over sebenarnye... memang dah jadi macam trend orang dalam felda ni, kalo anak dapat jodoh orang jauh, pastu pulak kalo rezeki lebih, memang mak ayah akan sewa sebijik bas pastu angkut la jiran tetangga join rombongan tu.. sambil jalan-jalan nengok tempat orang gittewwww ~

kemain eksaited lagi mak aku dari malam semalam dok mikior ape yang nak di shoppingkan.. yerlah sebabnye rombongan pengantin tu area port dickson--negeri sembilan. dah tentu lah pit stopnye --- Nilai 3 yang sangat bernilai tu. bawak seribu pon boleh tak tinggal nilai sekupang pon dah nanti =P
pastu petang tadi balik je dari kerja, aku tengok lah ape hasil rampasan mak aku. sekalinya naahhh amek engko. mak aku borong floor mat untuk cucu dia. maklumla cucu ada sorang tu je.. aslkan terpandang je Boboiboy ke otromen ke, super heroes ke, memang otomatik je mak aku akan rembat untuk cucu dia.

yelah selalunya kalo untuk cucu, memang segalanya dapat lah. untungla engko cu dapat nenek macam gini.

Feveretable : Rainbow Cookies

12:20 PM 12 Comments A+ a-

sekarang ni macam trending pasal rainbow cookiess.. ramai jugak member aku update pasal menatang cookies ni.. pastu pulak kat instagram lagi la ramai pakat update betapa nikmat dan lazatnya RC nih. majoriti depa ni menggambarkan RC ni sangatlah heaven lazat dia. sampai tahap apa pun aku tak tau. expert sungguh markerting teknik diorang nih semua sampaikan aku tergoda.. hahaha

so disebabkan teruja yang amat sangat tentang betapa nak merasanya camna tahap kelazatan RC ni, aku pon tak amek masa lama. aku terus order. sebabnya aku dah round sekitar pekan area tempat tinggal aku ni memang takdak seller jual benda nih. demmmm sungguhla.

dan sebenarnya pulak, kalo aku nak buat sendiri sememangnya tak lah. konfem satgi tak jadi.. hahaha.. 

aku order dari Wawa hari selasa malam. tengah hari jumaat dah sampai. masa abang posmen datang hantar barang tu aku memang dah agak menatang ni. tengok je saiz kotak dia, lagi bertambah tinggilah level kekonfidenan aku. ahaaakkss ! lepas setel je sign--abang posmen pon dah belah, hape lagi.. seraaaaanng ! 

hermm aku tak tau nak cakap rasa dia camna. tapi tekak aku merasakannya lazat. sipbaik aku beli dua balang terus. 1 balang ada 50 pcs. satu balang setel aku hadam sorang kat ofis. satu lagi aku bawak balik bagi adik aku si Aiman merasa. sebab niat aku beli ni pon untuk share dengan budak aiman ni. dia la dok provoke aku -- dok buat ayat ceni tiap hari :

"kak... hang rasa rainbow cookies tu sedap dak?" 

chitt buat² tanya konon. aku tau hang nak soh kakak hang ni beli sebenarnya. hahaha

*sesapa nak order, request je kat Wawa tu.. pastu mention je dapat tau dari Anamizu. inshaAllah dapat harga terbaekkkk punya ;)


Feveretable : Pusat Internet 1 Malaysia

11:35 PM 6 Comments A+ a-

salam jumaat engkorang. semoga Jumaat engkorang semua indah-indah belaka.. aku macam biasa harini masih on duty sorang-sorang sebab Ida my partner officially berehat sampai this sunday dan tempat kerja aku ni pulak memang open seven days a week, from 9 am to 6 pm daily. phewww bapak letih =.='

tujuh hari seminggu. non stop. nak cuti pun kena bergilir-gilir je lah. sebab kamiorang memang takleh cuti bersama-sama unless memang public holiday contohnya hari-hari cuti perayaan SAHAJA atau pun public macam befday agong ke. befday sultan perak ke. selain daripada tu memang kena on duty.. wuhuuu ~

*ini masa training class. nampak heppy je semua*
*kalau masa handle kaunter, phewwwww penat baq hang ! *

dan job scope kamiorang pulak basically handle basic IT training untuk warga Felda dalam sini.. tak kiralah dari sekecil budak sampailah yang sebesar bapak budak dan jugak atok nenek budak..yuran yang dikenakan adalah RM10.00 sahaja dan ada dua pakej :
  • satu -- pakej keluarga (mak atau ayah daftarkan anak beranak plus cucu atau cicit sekali as long as stay with them dengan hanya bayar seploh hengget untuk seumur hidop) atau 
  • pakej individu (seploh hengget jugak bayarannya tapi hanya menggunakan nama sendiri sahaja)
so itulah kami. aku with my partner Ida. kamiorang berdualah kakak cantikkk yang selalu bagi training free pada semua orang yang sudi nak datang belajar guna komputer.. meh la datang tempat kamiorang weeeeee

Floor Plan

8:25 AM 9 Comments A+ a-

pheww harini packed gila kat tempat kerja. and harini my partner (Ida) dia dapat kerja half day je. sebab suspected kencing kotor.. pitty her. kisahnya begini : 

Ida story me on dis early morning : dari tengah malam semalam lagi dah rasa tak selesa. asyik terasa nak ke toilet je. tapi bila kencing, sikit je. pastu rasa sakit semacam je. dulu pun pernah kena jugak. and doktor sah kan kena kencing kotor. so bila tengah malam semalam asyik jadi benda yang sama,so aku dah agak mesti kena lagi. start dari pukul berapa entah asyik repeat ke toilet je.. air kencing aku siap ade macam ala-ala berdarah pulak tu.. aku dah cuak gila masa tu ana.. aku pun minum la air masak banyak-banyak untuk neutralkan balik kaler air kencing aku.. entah sampai pukul 6.00 kot baru la air kencing aku jadi kaler jernih semula.. pastu barula boleh terlena =.='  

pastu  pagi tadi Ida masuk kerja tapi memang lesu betul la muka dia.. kesian aku tengok dia.. and after lunch break harini, dia sms bagitahu aku yang dia pegi klinik untuk amek ubat apa semua.. dan aku tak sanggup pulak nak biarkan Ida masuk kerja semula  so i decided to let her take a rest je lah dulu sampai dia betul² recover.. *baik tak aku? kehkehkeh

so after lunch break tu memang aku on duty sorang² je la.. dan harini fuhhhh ramaigilababeng orang yang datang.. customer datang untuk bayar bil memang dah wajiblah tiap hari akan ada datang.. pastu yang datang untuk begambar ic photo size, drafting surat untuk tuntutan cerai mahkamah, typing lesson plan.. printing assigments dah tentu lah ramai.. dengan student sekolahnya, student lepasan SPM yang nak apply IPTA online lagi.. pastu pulak dengan cikgu tadika datang mintak tolong buatkan floor plan and nak printing jugak masa tu.. hadoiyai tak benapas mokcik tau ! hewhewhew

dan memandangkan cikgu tadika nak floor plan tu tak reti sabar nak dalam masa yang cepat dan pantas, so aku dengan bangganya terus buatkan floor plan tadika beliau yang sangat cantik begini.



cun kan ? baik puji je lah. kesian kat aku harini tercungap-cungap pulun kerja sorang-sorang tau =.=' huwawawawa .. so nak yang cepat dan pantas kan??  itulah hasil dia. kalo jenis yang buleh tunggu lama, sempat la jugak aku cari mood dulu nak godek and buatkan cantik-cantik guna floorplanner dot com ke hape.. ehh tapi yang camni pun beliau dah cukup puas hati dan kagummmmm sangat tau. hermm yelah, dia nak printing kasi besaaaaaar punya pastu nanti dia akan buat sesi mengenal huruf dan menampal.. haaaaa gittewww


Futus Bekalan Air

8:20 AM 8 Comments A+ a-

hai u olls. mood gedik santai sikit. ok harini satu hari macam agak packed. awal pagi harini agak kurang best. maklumlah sekarang kan selalu dingin sejukbeku gitu bila awal pagi. nak bangun pon bermalas-malasan je ishhh ~

dah la memang sejuk. mood nak tarik selimut tu makin menebal pulak eventho sedar je kena bangun cepat and kena besiap nak pegi kerja. and luckily aku kerja dalam kampung sendiri. dalam Felda. yes aku lah one of the thousand of anak Felda yang sangat bertuah =.='   dan yang buat aku lagi bertambah malas masa awal pagi tu adalah pabila sudah bersemangat waja nak mandi lalalalalalala sambil lenggang kangkung 

tiba-tiba... jeng jeng jeng ----


pulas punya pulas kepala paip tu, air yang keluar mak ai ! dua tiga titik je ? konfem. takdak air. nak kena mandi guna air yang sedia ada dalam kolah. dia punya tahap sejuk, pheww rasa macam nak mandi P ramlee :  celup air guna jari pastu cuci taik mata. ok dah setel. hahahaha

hermm tapi aku spesis yang takleh kalo tak mandi. sejuklah cemana pon, kena mandi. kalo tidak sakit kepala tahap holiau maaaaaaa ! hey kemon ladiessss, takkan nak pegi kerja tak mandi kot. apa barang main spray² perfume konon kasi wangi pada hal tak mandi hahaha

bila sudah mandi. sudah wangi. baru boleh touch up--touch up sikit. kasi iron itu tudung bawal kangaroo. sarung. kasi pin. jangan lupa pulak pakai baju,seluar apa semua. nanti karang haaaaa =P

sipbaikla masa balik kerja petang tadi bekalan air dah kembali pulih. tempat kerja pulak satu hari fullhouse. customer ramai phewwww =.='  hoyeahhh boleh mandi dengan jayanya seperti dulu kalaaaaaaaaaaaaaaa ;)


Future husband

11:19 PM 12 Comments A+ a-

ini kesah antara aku dengan sorang besfren aku ni. Nadia. aku dengan nadia kenai lama dah. dari sekolah rendah lagi dah. sampai la ni pon dok keep in touch selalu. pastu kesahnya, lepas isyak tadi aku pon macam biasa arr godek fesbuk. tengok apa yang patut.

tup tup. kat newsfeed aku kuaq menatang ni :

"nadia in a relationship <3>

yelah pada orang lain apa lah sangat setakat update relationship. tapi pada aku, bilamana si nadia sudah hapdet status in a relationship, woahhhhh inikali kena terjah wassap dia teros ! hahaha

so aku pon memulakan sesi terjah ke wassap nadia. dah la nadia tengah dok pulun makan masa aku wassap tu.. langsung kawan tu mintak hold sat. tunggu dia setel mencekik pastu baru dia reply. berasap gak aku dok tunggu.. nerves aku mengalahkan dia yang mula bercinta. hahaha

         

      

            

okeh pertamanya, aku bukanlah kepochi macam yang engkorang dok pikir tu.. eleh takyah nak deny sangatla.. betoi kan? dok pikiaq aku ni minah kepochi kan??? hahaha gurau. aku ni dengan nadia ni je macam gini. kalo dengan orang laen memang takla aku nak macam gaya wartawan gila berita sensasi sampai tahap ni hahaha

sebabnya -- dengan nadia ni- dia sebaya aku. kami ni sama-sama selalu borak pasal jodoh. tengok kengkawan lain yang sama muda sebaya pakat dah kawen.. tinggaila kami ni belom sampai jodoh lagi.. makanya ya ibu ibu, bapak bapak sekalian, ya jadinya kayak gini lah bila orang yang belom berjodoh telah mula dipertemukan dengan bakal jodohnya... gittewwwww =P

aku tumpang heppy bila nadia cita dia rasa 'lain maciammm' sikit kali ni.. rasa yang cemana entah dia pon taktau nak describe. inshaAllah dia planning nak bawak jumpak parent dia tak lama lagi.. aku doakan semoga semuanya dipermudahkan untuk hang nadia. 

aku dapat rasa kali ni he's the guy. sebab aku rasa hang punya feel tu lain maciammm sikit kali ni.. hehe.. moga bahagia sampai syurga :)



Fareeda Punya Tudung

12:30 PM 11 Comments A+ a-

isnin 3 februari. untungla sapa keja kat keyell. boleh cuti lagi harini.. aku keja kat Perak je. so dah kena masuk keja.. huwawawa. sipbaik la dapat gak offday CNY aritu.. kalo tak dapat cuti masa raya cina, konfem aku ngamuk kehkehkeh

eh jap.. memandangkan harini agak tak bizi, so aku pon jalan cuci mata nengok² kat fesbuk hape yang ade.. aku konfem majoriti perempuan / wanita memang akan tertarik bila tengok tudung Fareeda. tak kira la berapa layer.. dua ke tiga ke.. ada ring ke takde ring ke.. entah berapa macam fesyen yang lain yang aku tak tau lagi.. tapi tak semua wanita la yang tertarik atau minat kat tudung fareeda nih.. dia bukanlah tak minat sebenarnye... minat tu ada kot cuma salah satu sebabnya--mahai... itu yang menjadi batu penghalang dari wanita untuk memilikinyewww barangkali ahaksss ye lah customade kan. memang adatla mahai. pulak tu jenis material kain pon mestila dari yang jenis terbaek. konfemla harga kena mahai baq hang.
aku ni nak kata bekenan untuk beli, mungkin tak kot. aku repeat. MUNGKIN tak. buat masa ni memang tak mungkin la untuk aku beli memandangkan harga dia pun agak perrhhhh di luar kemampuan daku rakyat marhein ini huwuwuwuwu T___T sehelai tudung dia boleh buat makan 3-4 hari aku weyhh.. sebab tu buat masa ni aku mungkin takkan beli lah.. 

tapi 

err tapi..

bila selalu sangat dok TERtengok model dia pakai cantik--terletak je, pastu pulak kat  fesbuk plak skang ni bila friend kita 'like' je apa-apa mesti akan kuar kat newsfeed.. waduhh waduhh itu bisa menggoncang keimanan guwe nih !

sikit sebanyak mula lah ada rasa goyah dalam diri ini untuk membeli.. haishhhh  =.='  err tapi kalo aku beli pun mungkin aku tak pakai lah. aku planning untuk beli 2-3 helai pastu nak bagi mak aku pakai.. sebabnya aku rasa bila aku pakai tudung jenis sarung gitu, otomatik muka aku macam tahap makcik-makcik.. so better aku tak pakai.. baik aku beli je tudung bawal brand kangaroo-- selai baru dalam enam tujuh hengget je.. hoyeahhh ! hidup tudung bawal kangaroo ! hahaha



Fabulous February

6:33 PM 11 Comments A+ a-



Pejam celik--pejam celik, dah habes tigapuluhsatu hari dalam bulan januari.. skang dah februari.. Alhamdulillah masih diberi peluang bernafas. for FREE. nasib baik lah udara oksigen ni takleh jual beli.. kalo tidak mesti kita rakyat marhein ni tersepit ataupun konfemlah mati dah sebab tak mampu nak bayar harga oksigen yang makin meningkat  =.='

aku tertengok kat instagram si jihan rajalawak pasal kicap kipas udang botol besar tu.. harga kicap tu rm10 sebotol ! mak oi mahal betol dah skang ni kicap.. silalah bertukar kepada kicap jenama lain ye pasni =P


err tapi kalo tengok pada yang komen-komen tu ada yang kata maybe ini kicap yang dijual kat Jusco.. tu yang harga beza gila.. yelah kat dalam jusco aeon kan nak bayar sewa lot kedai lagi.. bla.. bla.. bla.. pfttt

makanya ya ibu-ibu, bapak-bapak sekalian ya.. pastikan nanti belinya jangan di dalam jusco ya.. cari aja di toko-toko runcit kecil yang enggak guna penyaman udara ya.. barangkali hargannya lebih sippppp gittuuu =P


aku tukar template sempena bertukar bulan.. konon-konon amek mood balik untuk blogging gittewwww ahaksss

pastu ada dua bloglist dah lost. aku dah back up before tukar macam-macam. tapi sampai ke sudah aku tak dapat figure out kenapakah boleh hilang. hurmmm nak kena cari balik satu--satu kawan-kawan dalam list tu huwawawawa