Ohoi si lelaki itu

8:55 AM 23 Comments A+ a-


Dua tahun dulu aku pernah kongsi pasal sorang member aku ni si N dengan kesah dia kat sini .. Pasal konflik si N dengan kekaseh dia -- si lelaki tu terpaksa akur dengan pilihan keluarga dan si lelaki tak mampu untuk melawan kehendak keluarga atas sebab si ibu dan ayah yang sudah uzur dan berkeras mahukan juga pertunangan itu diteruskan sebab pilihan keluarganya tu memang orang 1 kampung dan dah kenal lama pulak... Maka bersedih hatilah si N bermula dari dua tahun lepas. Tapi masa tu baru mahu ditetapkan pertunangan. katanya lah.
Tapi, lepas tu mereka buat macam biasa -- go with the flow katanya sebab si lelaki memang sayaaaang sangat pada si N katanya dan berlaku pergaduhan jugak antara si lelaki dengan keluarganya disebabkan si lelaki seperti mahu melawan kehendak keluarga..
Tapi, kelmarin si lelaki wassap si N --- "keluarga abang dah tetapkan tarikh kawen.. dalam masa terdekat.. abang runsing lah... " 
Menggeletar si N masa baca wassap tu.. Menangis semahunya dia.. Segala persoalan keluar :

"Keluarga dia benci aku ke?"
"Mak dia tak suka aku ke?"
"Ayah dia tak suka aku ke?"

Dan si N tanya sendiri pada si lelaki tu : "Mak abang tak suka sayang ke?" 
Jawapan si lelaki tu pulak : "bukan tak suka lah sayang... tapi.. sebab diorang ada pilihan.."

Demmmmmm. aku yang cuma tengok si N tu sedih pon dah cukup sebak jiwa aku.. belum lagi aku yang kena tempuh.. Hurmmm bersabarlah wahai jiwa-jiwa yang aku sayang.. Barangkali ini teguran Dia buat hamba-hambanya yang sering leka dengan arus dunia.. N sempat berseloroh dengan aku dalam tangis dia -- "Hurmmm mungkin ini Allah tegur aku sebab selama ada kekaseh hati ni aku leka dan lupa pada Kekasih Hati yang sepatutnya kan ana kan..."
Hurmm aku dengan partner aku si Ida ngomel sesama kami berdua : Takkanla mamat tu langsung tak pernah cerita ke kat family dia yang dia dah ada pilihan sendiri.. Macam tak logik je zaman 2014 ni lelaki boleh akur je ikut pilihan family.. hurmmm macam something fishy je hurmm hurmm

Bertabahlah wahai N.. 


Ola ! Paris Souvenirs Giveaway by JINDRISSKA!!

11:36 AM 21 Comments A+ a-

Dalam angan-angan aku ada 2--3 negara yang aku teringiiiiiiiiiin sangat-sangat nak jejak kaki antaranya Jepun, Netherland dan jugak Jerman. Memandangkan buat masa ni aku masih belom berkemampuan untuk penuhkan tabung Glob Dunia aku tu, jadi aku setakat mampu jelajah dunia through blogwalking je lah.. Tengah sedaaap jelajah rumah-rumah engkorang tu tetiba aku TERsinggah kat blog Siti Aisya Ibrahim ni.. Kebetulan pulak dia buat GiveAway.. Ada ole-ole dari Jerman engko ! Ahah hape tunggu lagi, berdesup lah aku nak join ! Weeeee~

Aku tag Nanad  +  Aina  +  Gee untuk join lah sekali GA ni.. moh kite try kot2 dapat keychain Eiffel tu kehkehkeh

http://eemoticons.netTudia hadiah dia keychain Eiffel Tower.. ada lagi hadiah lain Aisya nak bagi.. Dah lama jugak aku tak join mana-mana GA.. Memandangkan sekarang ni banyak masa free, mungkin akan keraplah aku join GA pasni lalalala~




Ohemgee ! Apa Itu Bimbo?

1:30 AM 67 Comments A+ a-

(REMOVED : DUE TO 18SX)
*Selamat pengantin baru buat member aku si Eyra & Hakim yang selamat ijab kabul pada petang 24 oKTOBER 2014
---------------------------------------------------------------------------
Aku bersyukur sangat sebab dapat kerja dalam kampung aku sendiri.. Banyak indahnya kerja dalam kampung sendiri ni antaranya : dapat dekat dengan org kampung, dapat berkhidmat utk orang kampung kita sendiri.. Dan yang penting dapat save banyak wo ! Yelah kan duduk dengan parents -- sewa rumah takyah bayar. Apa mak ayah makan itulah kita makan. Disamping tu dapat gak jaga mak ayah depan mata sendiri kan.. 
Sebenarnye aku repost entry ni. 3-4 tahun dulu, masa aku dah dapat amek lesen hasil aku berjimat dan saving duit gaji aku, saat tu aku rasa macam nak terbang satu dunia punya eksaited bak hang! Yelah kawan-kawan lain majoriti habes je sekolah form 5, parents pakat bagi duit suruh ambik lesen motor kereta. Aku ? Memang tak la. Memandangkan family aku bukan orang senang. Makanya segala benda yang aku nak, aku kena wajib usaha sendiri untuk dapatkan. 
Lepas setel dapatkan lesen, barulah gedik-gedik pulak nak beli kereta. Errr tapi ekceli bukanlah gedik-gedik sesaja nak beli kereta, it is more to keperluan disebabkan rumah aku memang takde kereta dan kerja aku memerlukan aku ada kereta sebab selalu kena travel.

Jadi disebabkan aku perlu ada sebijik kereta, lepas 3 bulan dapat lesen, aku pon dah diskas dengan mak ayah aku untuk decide nak amek kereta jenis apa bla bla semua.. Mulanya niat aku nak rembat kereta Kelisa secondhand je. Yelah sebab pada pemikiran aku Kelisa tu kecik, senanglah untuk aku yang lesen baru nak bawak kesana sini. Pastu berangan kekonon nak convert + make up Kelisa kecik tu jadi ala-ala Mini Cooper gitttewww ahaksss   Nak yang secondhand pulak sebabnye aku rasa aku takkan rasa sayang tahap gaban sangatlah kalo nanti tak sengaja TERscratch ke hape ke.. Tapi last-last Big Boss yakni abah aku provok suruh amek kereta Proton Pesona sebab alasan dia 'bonet belakang yang luas dan dalam' amat sesuai untuk abah isi barang-barang bila nak travel ke mana-mana.. kalo Kelisa kan bontot kecik je. Haaa hamek engko. Terus tersadailah impian aku nak dapatkan Kelisa untuk digrooming cecantik macam kat atas tu kehkehkeh

Profile     Nama : Bimbo                   Tarikh Lahir : 31 Mac 2011

Rupa-rupanya Big Boss dah ada plan baekkkkkk punya dengan Mem Besar. Depa buat surprise p ambik sendiri Pesona tu dan lepas aku balik dari kerja tup tup tengok depan rumah dah ada tercongok ha Pesona Silver sebijik ! Eksaited kemain aku masa ni. Yelah my very own first car lah katekannnnnn kehkehkeh
Dan aku dah plan untuk namakan Pesona Silver aku ni dengan nama BIMBO. Tapi aku tak sangka sebenarnye menurut si Uncle Wiki -- Maksud Bimbo.

Bimbo is a derogatory slang term for an attractive but unintelligent female. The term was originally used in the United States as early as 1919 for an unintelligent or brutish male.


Arhhhh lantaklah pedulikkan apa si Uncle Wiki tu nak kata. 
Yang penting Bimbo dah banyak jasa dengan aku. 
Sampaikan dah injured-injured Bimbo selama hidup dengan aku sepanjang 4 tahun ni. http://eemoticons.net


Ohsem October Trip | Gold Coast Morib Part 2

5:30 PM 10 Comments A+ a-

Malam tu kamiorang decide untuk makan kat area Pantai Bagan Lalang sebabnya sebelum pergi tu dah google-google mana restoran / kedai makan yang best kat situ.. Kamiorang bertolak awal lebih kurang jam 6 dari hotel sebab untuk ke sampai ke Pantai Bagan Lalang tu amek masa lebih kurang 30minit jugak kalo tak silap.. Alhamdulillah masa kamiorang sampai kat Restoran Bayu Malam Wak Lan tu orang pon tak ramai lagi sebab baru je pukul 7 lebih kurang.. Ditambah pulak dengan hujan maka orang pon belum pakat keluar sarang lagi untuk cari makanan hehehe
Daripada hasil googling sana sini sebelum berangkat tu, ramai jugak yang share tentang tahap kemurahan harga kat restoran Wak Lan ni sebabnya segala mak nenek seafood ada dan fresh plus engko boleh pilih sendiri apa saja seafood yang terasa nak telan.. Kamiorang decide makan kerapu bakar + tomyam seafood +  lala masak apa entah lupa pulak + sotong goreng tepong yang ohsem baq hang + kailan ikan masin + pepahat masam manis pecah telor .. dapat je nasik suap ke mulut memang senyap sunyi tak sembang apa dah.. pakat menyuap je masing-masing.. maklumla laporrrr kehkehkeh
Dan memang terbukti murah harganya.. Gedebuk gedebak semua tu dalam seratus lebih je (makan 4 orang dan di lokasi tempat peranginan) selalunya jarang boleh dapat harga murah kan ? so Restoran Wak Lan ni is highly recomended jugak untuk sesiapa yang datang ke Gold Coast Morb ni ;)
Setel je makan dan perut dah full, kami pon cuci mata dekat gerai-gerai jualan yang ada bersebelahan dengan restoran tu.. macam-macam jugak barangan dijual.. sipbaik masa pegi belom gaji je, kalo tidak konfem macam-macam aku rembat kehkehkeh    Sepanjang perjalanan balik ke hotel tu dah plan nak sambung berendam lagi dalam jakuzi. Al maklumlah dua hari tu je dapat jadi orang kaya kekononnye hahahaha.. Pakat gilir-gilir masuk berendam dalam tu.. Takmau lepas peluang weyhh ahaksss
Pagi tu lepas je solat subuh, mata takmau lena dah. Punya la eksaited nak turun p ke Water Theme Park dia.. Apa tak eksaited, selak je langsir bilik, jenguk je bawah haaa tudia terbentang luas depan mata.. Menggoncang iman sungguh la =P  Breakfast start pukul 8 sampai lah 10 pagi so pagi tu seawal jam 8 pagi kamiorang dah siap sedia untuk attack segala apa yang ada untuk sarapan. Ingatkan time cuti Deepavali tak ramai la orang kat hotel tu sekalinya bila turun je, haaa tudiaaaaa jenuh beratoq nak amek sarapan.. Ahah ! yang ni lagi satu part aku tak bekenan -- susunatur tempat ambik makanan dengan tempat nak duduk tudiaaaa hujung dunia ! Punya tak praktikal. Jenuh la kena berjalan sebatuuuuuu dulu nak letak makanan atas meja pastu kena jalan p pulak sebatuuuuu lagi untuk p ambik ayaq. Huhhhh spoilt ! Sipbek semua yang aku ambik kena dengan tekak aku kecuali mini pau tu je rasa macam yang semalam semalam semalam punya dipanaskan balik je. 
Water Theme Park dia ni memang terang benderang nampak masa tengah dok sarapan tu.. maknanya orang boleh 'cuci mata' sambil menjamu selera. Lelaki suka la kan  time makan boleh ushar awek-aweks mandi manda wakakakaka =P

Puas jugakla semuanya aku try kecuali sliding yang utama kaler biru muda + biru tua tu je tak boleh try sebab tak pakai dress code yang sepatutnya.. Aku ingatkan buleh la nak bodek brader yang jaga tu dengan kenyit-kenyit mata ke rupanya beliau sungguh amanah dalam menjalankan tanggungjawab chittttt maka tak dapatlah aku nak tunjuk skill menggelongsor dalam terowong masa tu huwawawawa

nanges laju-laju  bawak diri cari batu belah batu bertangkup http://eemoticons.net

Ohsem October Trip | Gold Coast Morib Part 1

10:15 AM 8 Comments A+ a-

Memandangkan starting 20 Oktober haritu secara rasminya ofis aku dah dikosongkan untuk tujuan naik taraf, jadi, secara rasminya jugaklah aku dan partner kerja aku si Ida tu hanya bekerja secara on call je dari rumah.. Kamiorang (aku dan partner kerja aku si Ida, Shu dan Rihan) pun dengan dengan rasa bangganya sukacitanya meng'holiday'kan diri sebentar kehkehkeh =P http://eemoticons.net
Ekceli 'short holiday' ni kamiorang dah plan sebulan awal. Kesahnye adalah apabila jejari montok si Ida tu gatal pergi klik ke Groupon. Dok ushar baekkkkk punya promo yang ada kat situ.. Mulanya dia dok cuci mata tengok promo barang-barang ladies je tetiba dia terpesona pulak dengan tiket promo yang ada kat situ. Tu yang dia terus TERklik buy tiket ke Gold Coast Morib Resort nih.. Nak pegi ke sana memang mudahlah dengan bantuan Waze zaman sekarang ni.. tepat sampai ke depan pintu die hantar kita. kecuali lah kalo kita ni tak pandai guna gadget tu haaa itu buleh jadi masalah lah hehehe
  
Sepatutnya tiket Groupon tu tak valid on public holidays tapi disebabkan kamiorang antara first lucky buyer makanya tiket yang dibeli tu valid lah untuk digunakan pada 21 dan jugak 22 Oktober tu (Deepavali). Manusia jangan cakaplah memang ramai. Maklumlah public holiday katakan. Check in pukul 12.00 tengah hari dan kamiorang request nak bilik yang nampak seaview tapi malangnya, menurut receptionist tu memang tak nampak pantai sebabnya terlindung.. So bilik-bilik mana-mana pon memang takkan nampak seaview. Redho dengan jawapan tu, kami pon request pulak nak yang menghadap water theme park. Ahah sipbaik dapat. Dapat je kunci, tak tunggu lama terus check bilik. Yang besnya siap ada jakuzi wuuuuu ! Memang tepatlah pilihan. Badan pon dah letih drive, hape lagi ----- terjunnnnnnnnn ! *terus berendam + berangan kekonon orang kaya jap* wakakakaka =P  Errr tapi aku kurang puas hati part Foam Bath dia sebab dia bagi 1 botol kecikkk tu je. Aku dah request kat kaunter mintak tambah lagi 3--4 botol (sebab size dia kecik) tapi tak dapat pon sampailah check out. So berendamlah kami (gilir-gilir) dalam jakuzi yang agak kurang berbuih itttew kehkehkeh
Bilik dia memang aku highly recommendedlah.. untuk honeymoon pon ok sebab romantik-romantik gittewww kikiki.. Boleh pilih nak single bed atau pon queen size.. disebabkan aku dan Ida bukan suami isteri maka kamiorang hamek je single bed. Tunggu aku ada hasben nanti lah baru request katil queen *gatal* =P  
Dan untuk sesi petangnye pulak disebabkan musim hujaaaan je sekarang ni, sebelum awan mendung berarak, kamiorang pon p jejak jap ke tepian pantai tu.. View dan jugak decoration kat situ memang agak superb lah sebabnye kat situ memang ada tempat khas untuk wedding occation.. Siap ada tu apa benda tu yang ala-ala pondok kecil beratap nipah tu ha.. Cantik sungguh la kalo fotoshoot kat situ ! 
Aku memang telan ayaq lioq sajalah tengok view kat sini.. Nak gedik-gedik begambaq pon tak berapa buleh sebabnya si Ida, Shu dengan Rihan ni jenih suka bagi ayat camni :

"alaaaa Ana... kami tak pandaila nak tangkap... Hang je yang amek gambaq lawa..."

So disebabkan itu, aku terus terbantut nak gegedik enterframe. Deme-deme je lah belambak dalam gambaq. Gambaq yang ada aku, ada la kot sekeping dua. Huhhh takpa tunggulah nanti aku bawak Encik Hasben mai repeat pastu ambek gambaq aku bebanyak. hahahaha *berangan* 

Malam tu... jeng jeng jeng ~ nanti aku sambung Part II  =P


Ops Renovate

11:52 PM 10 Comments A+ a-

Dapat arahan daripada our superior untuk packing semua barang-barang dalam ofis secepat mungkin sebab kerja-kerja renovation ofis bakal dibuat dalam masa terdekat.. Tak cukup nafas aku mengemas dengan partner aku si Ida tu phewww ~

Boleh tahan penat jugak nak packing segala benda yang ada.. Sebenarnye rumous pasal renovation ofis ni dah dengar few months ago lagi dah tapi sampailah last week baru keluar arahan secara rasminya.. ofis kamiorang akan di renovate almost 90%.. compare dengan layout asal, aku tengok banyak jugak bakal ditambah  -- ditolak.. The renovation process will takes about 12 weeks starting from 20 Oktober 2014 sehingga end of Disember 2014.. 

Makanya ya tuan-tuan, sepanjang tempoh itu, aku tidak akan berada di ofis. Oncall saja dari rumah. Fuhhhhh bunyi macam heaven je.

http://eemoticons.netErrr macam buleh marking calendar untuk #TripBajet je nampak gaya nih.
kehkehkeh =P


Ohemgee !

12:50 AM 22 Comments A+ a-

http://matcuoi.com aku last hapdet blog 6 days ago ! sebab paling utama adalah Base Station utama pencawang pemancar P1 Wimax kat area aku ni kena kilat / petir disebabkan hujan lebat berserta angin kencang disertai juga kilat sabung menyabung beberapa hari kebelakangan ini.. Maka disebabkan itu, selama 6 hari berturut-turut line internet P1 down kat area aku ni.. habes tergendala segala benda. Termasuklah kerja-kerja harian aku sebab aku kerja memang kat center P1.. owhh aku takde kena mengena dengan page P1 sucks kat fesbuk tu ye. Totally takde kena mengena.

Tapi alhamdulillah lepas dah bertekak agak keras dengan pihak atasan selama beberapa hari yang internet down tak pulih-pulih tu, harini lebih kurang jam 8.45 malam signal dah up. semua LED are back to green which mean line dah fully recover.. tapi sekarang hujan masih berterusan. dan aku masih risau kalau-kalau perkara tak best berulang lagi =.='

Owhh ye by the way, aku nak share another gud news dengan engkorang-engkorang yang rajin jejak ke sini eventho aku tak dapat bw ke blog engkorang beberapa hari lepas.. Aku ada join satu pertandingan video editing yang bertemakan "Dunia ICT" pada bulan Julai yang lepas.. Aku hantar penyertaan pon dah last minit masa tu dan aku hantar hanya suka-suka sebab aku TERrajin pulak masa tu untuk buat video editing tu.. Tak sangka pulak 3 bulan lepas tu bila pengumuman dibuat, aku dapat johan rupanya.. Dan pihak berkenaan datang sendiri ke ofis aku untuk sampaikan hadiah tu yang merupakan Tab BenQ Ren76 white color.. 


Tapi masa diorang datang kat ofis aku tu kebetulan masa aku on leave disebabkan aku demam selsema haritu.. So partner kerja aku si Ida la yang wakilkan untuk terima hadiah tu.. Kemain exited lagi Ida wassap kat aku buat surprise kekononnya ada something yang berlaku kat ofis katanya. Nanti balik dia singgah rumah aku untuk bagi tahu.. Aku yang blur pon iyekan aje la.. Bila dia balik je dari kerja petang tu singgah rumah aku punya la dia exited bagi tab tu kat aku.. Terima kasih bebanyaklah Ida sebab tolong drop antar kat rumah hadiah tu.. Alhamdulillah another 'pelangi' on dis ohsem october hehehe http://matcuoi.com


Ohaiyo | Contest GA #2: Isi Buih-Kata Komik #2!!!

6:40 PM 25 Comments A+ a-


http://matcuoi.comOhaiyo ! Sesedap rasa je hang ni Ana nak Ohaiyo tetengah petang nih.. rasanya Ohaiyo tu selamat pagi dalam bahasa Jepun.. hahaha bantaila ! Aku belum fully recover dari demam selsema dan jugak batuk.. masih ada lagi saki baki batuk-batuk gatal gitteww.. tapi Alhamdulillah dah boleh bangun lah kalo compare two days ago.. 

Takmo cakap banyak. Aku nak join contest anjuran blogger Plain ni ha.. aritu aku ada cakap kekonon macam nak jadi co-sponsor tapi takmolah sebabnya Plain kata kalo jadi co-sponsor takleh jadi peserta. so kena pilih. Jadi dengan berbekalkan kepala yang masih ting tong ni, aku decide untuk jadi peserta. Berani mati dak aku ? hahahaha

Kalo rasa berani mati gak sesiapa nak join, klik je lah Banner Contest ni ha. Takyah malu-malu. Hadiah dia customize Tshirt by Plain. Haaaaa menarik ke idok ?


Isi Buih Kata Komik #2 versi ana-mizu 

Psttttt aku dah try salah satu cara tradisional yang aku share kat entry sebelum ni.. 
Nanti aku cerita apa kisah aku dan juga jeng jeng jeng tu =P


Ooo Baru Tahu #1 | Cara Merawat Demam Selsema Tanpa Ubat-Ubatan

5:39 PM 26 Comments A+ a-


http://matcuoi.comPelangi indah sudah muncul selama beberapa hari lepas.. Sekarang datang ujian kesihatan yakni demam selsema + batuk.. Nak angkat muka pon rasa tak larat.. Hingus pulak rasa meleleh-leleh je adehh takpe bersabarlah wahai manusia.. Sakit tu kan kifarah dosa-dosa :’)

Aku ni pulak memang jenis yang agak susah makan ubat-ubatan sejak dari kecik dulu lagi dah.. So bila demam-demam camni mula la lagi semua benda tak kena.. Yelah bila tak makan ubat, camne nak kebah (sihat) ye dak ?

Sebenarnya banyak je alternatif lain untuk pulihkan demam, badan panas dan selesema selain menggunakan kaedah perubatan seperti makan ubat-ubatan tu semua.

Simptom demam juga berkait rapat dengan selesema dan tanda awalnya adalah macam hidung berair dan tersumbat ataupun sakit tekak.

Kalau ikutkan petua orang dedulu, ada beberapa jenis bahan yang mampu membantu untuk memulihkan demam, badan panas dan selesema contohnye :

Halia
Boleh bantu menghilangkan rasa sejuk dalaman badan ketika demam caranya adalah menambah halia dan limau untuk air panas dan minum dua kali sehari.

Ikan
Selain kaya dengan protein, ikan seperti tuna, salmon, ikan kembung juga amat kaya dengan Omega-3 asid lemak, sebatian yang membantu dalam mengurangkan keradangan di dalam badan.Kita akan lebih terdedah kepada selesema jika mempunyai keradangan kronik.

Sayuran Hijau
Tidak dinafikan sayuran hijau sangat baik untuk kesihatan dan mempunyai kandungan nutrien yang tinggi dengan makan sayuran hijau ia akan membantu melawan sejuk dan selesema.

Bawang Putih
Sebagai antibiotik semulajadi, bawang putih membantu dalam melawan jangkitan. Selain itu, ia mempunyai beberapa ciri-ciri anti-virus dan juga menghasilkan antioksidan malah lebih baik kalau di makan mentah. DIULANGI : MAKAN MENTAH ok =P

Kunyit
Boleh membantu dalam merawat jangkitan virus dan bakteria. Kunyit membuktikan ia benar-benar membantu jika  menambah kunyit ke dalam makanan yang dimakan ataupun menambah kunyit untuk susu panas dan diminum ketika mengalami selesema.

Madu
Boleh membantu dan melawan jangkitan bakteria. Malah, madu bermanfaat jika mengalami sakit tekak.

Air Beras
Selain itu, untuk menghilangkan selesema adalah dengan cara ambil secawan air didihan beras dan minum ketika suam.

sumber : LINK

Ok lah nak kena try gak la petua ni. 
Takleh tahan dah hidung rasa macam 
badut sarkas dah ni huwawawa http://matcuoi.com


Ohsem October ! Part 2

11:45 PM 15 Comments A+ a-

Sebelum ni aku ada bagitahu yang 'i got something from someone' tu kan??? Jap lagi aku citer.. Ohh sebelum tu maaf sangat-sangat belum sempat terjah balas BW ke blog engkorang sebabnya semalam aku terlibat dengan Program Komuniti Sihat Tanpa Dadah yang dianjurkan oleh Agensi Anti Dadah Kebangsaan (AADK) cawangan Perak.. Program tu start seawal 7.30 pagi dengan aktiviti yang macam-macam.. 

Setel je program AADK tu aku terus shoot pergi Program Sukan Tahunan Sekolah pulak.. sukan tu pulak start jam 2.30 petang sampailah 6.00 petang... so semalam memang betul-betul outdoor plus berpanas plus berjerebu tebal gilerlah sampai ke petang.. Malamnye tu kononnye lepas isyak nak lah jalan-jalan terjah blog kawan-kawan sekalinya letak kepala terus hanyut tak ingat apa dah hehehe


Ahahhh ! Nindia la yang aku kata 'something from someone' tu ! Rupanya dalam peti surat merah tu ada Majalah Aisyah Edisi Oktober 2014 yang aku dapat PERCUMA yakni FREE pemberian akak blogger paling manis dan murah hati gitteeewww iaitu kak Anies.  Terima kasih Kak Anies ! Yang lagi menggumbirakan hati dan perasaanku ini adalah tu nampak dak yang 15% off tu??? Haaaa tu nama dia voucher free untuk shopping apa saja kat Zalora dot com dot my.. Kak Anies siap klip kan sekali kat dalam first page majalah tu.. siap ada p/s lagi tu ha dari Kak Anies.. InsyaAllah mudah-mudahan bermanfaat. Aku dah belek habeh dah majalah Aisyah ni memang semua info bermanfaat kat dalam tu.. Bagus sangat untuk pembacaan gegadis remaja sebab berunsurkan islamic.. 

Tak sangka dugaan kereta kena scratch dengan trailer aritu digantikan dengan dipermudahkan proses claim insurans untuk repair kereta tu, pastu pulak tak sangka-sangka kereta aku dah boleh ambik masa sehari sebelum raya haji aritu, pastu pulak ujian url blog pon dah pulih pastu pulak siap dapat FREE majalah Aisyah dari Kak Anies.. Alhamdulillah syukurnya rasa..

Eizz ada tanya kat komen box cemane nak buat scrollbox macam kat blog Ana ni kan? Pssttttt meh sini nak habaq.. errr sebenaqnya kan, Ana tak pandaila nak buat tutorial cemana.. sebabnya Ana pon main google je segala benda pastu godek-godek sampai puas hati sendiri.. Pusing code sana pusing code sini pastu setel.. konfem Eizz pon boleh aihhhhh kehkehkeh

Heyy siapa yang teka Ana dapat cheque dari nuffnang hah??? Salah la.. blog ana mana ade nuffnang pon kehkehkeh =P

hidung dah mula ketat.
hingus dan sinus dah mula pekat.
kepala mula berat.


Ohsem October !

12:45 AM 16 Comments A+ a-

Ok rasanya blog aku ni dah fully recover dari demam url tak terupdate pada bloglist kawan-kawan.. Walaupon aku dah hampir nak gigit peti ais disebabkan tak puas hati punya pasal sebab tak dapat figure out. Lepas bertungkus lumus perah otak check sana sini finally yeyyyy dah ok semuanya ! Alhamdulillah. 

Kereta pon dah kembali pulih. Dah discharge pun dari bengkel sehari sebelum raya haritu.. beraya dengan 'baju baru' jugakla kereta aku hehehe bak kata Acik Idah =P

Dannnnn pabila pulang dari kerja petang hari tadi dengan rasa terujanya aku pon cek la peti surat.. Tup tup haaaaa amek engkau ada surprise ! I got 'something form someone'

Wahhhhhhh dah macam menang lucky draw dapat TV LCD 72inci dah perasaan aku weyhhh ! Esok aku ada one day Program Anti Dadah anjuran Felda kat tempat aku.. Aku agak sibuk sebab terlibat secara langsung sebagai urusetia. Program start seawal 7.30 pagi dengan aerobik senamtari.. wuhuuuu dah agak lama tak join aerobik-aerobik bagai ni.. 

Nanti esok aku share kan apakah surprise yang ada dalam peti surat merah tu sebenarnye hehehe =P

Ok Moh Kite Cube

11:55 PM 16 Comments A+ a-

Malam semalam aku try godek sendiri akaun feedburner aku untuk check apa lagi yang tak kena sampai kan dah satu minggu url baru aku masih jugak belum diupdate pada bloglist kengkawan.. Mekaseh engkorang yang sudi jugak singgah sini walaupun url aku masih tak berapa nampak updated kat bloglist huwawawawa   Habeh segala keyword aku google asalkan ada kena mengena tentang cara untuk buat url updated kat bloglist.. Merecik segala peluh jantan betina ! sampaikan dah mula rasa macam nak gigit peti ais je tahap geram die tu tau tak ??? Ok yang tu aku tipu kehkehkeh


Tapi tadi aku nampak komen dari Plain tegur :

"woot woot... tetiba url dah boleh diaccess dari bloglist, dah berjaya la ni kiranya? huehue tahniah~ ;3"

Errr kat blog aku memang dah kuar la Nama Blog baru (ana-mizu™) dan updated 1 day ago tu ha.. Hurmm memang amek masa kot untuk robot crawl semula semuaaaaaaa entry-entry blog kita.. yelah sebab nak update link lama bawak ke link baru ye dak? 

Ke benda ni kat blog aku je updated?
Kat blog kengkawan dah ok ke?
Errr ke semua ni dusta belaka? sobss sobss

*entry takde gambar sebab jenuh loading. 
Tenet macam haremmmjadehh je huhuhu

UPDATED :
Alhamdulillah rasanye dah fully recover dah kot kan? kan? kan?
Ce komen ce komen kehkehkeh =P




Ouchh! Its A Smile :)

8:30 PM 27 Comments A+ a-

A day before Aidiladha -- received a call from the workshop yang aku antar kereta aku tu.. Mulanya aku macam taknak jawab je call tu bila nampak nombor tu naik sebab aku bayangkan mesti akan ada berita kurang menyenangkan hati yang bakal aku terima.

Tapi, ternyata sangkaan aku tak benar sama sekali. Jauh di corong sana aku dapat dengar dengan jelas satu suara tu mengatakan:

"Hello Miss... you punya kereta Pesona Silver number bla..bla..bla.. sudah siap aaaa.. You sudah boleh datang ambil hari ini after 3pm ya.."

Aku yang terasa macam tak berapa percaya, buat-buat tak berapa dengar dan tanya lagi sekali supaya dia ulang semula apa yang dia cakap tadi. Konon-konon macam pekak pulak.

Dah la aku bermuram durja beberapa hari kebelakangan ni sebab masalah blog tak terupdate pada bloglist masih belum setel lagi.. Hal  tuntutan insurans kereta pun masih samar-samar lagi.. 


Bila kali kedua dia repeat ayat yang sama, barulah aku senyum tak mau-mau... Sampaikan aku rasa yang dunia sekeliling aku terhenti seketika tatkala aku mendapat perkhabaran gumbira itu.. wahhhhhh gittewwww ahakssss

Petang tu lepas je setelkan apa yang wajib, aku terus ajak mommy daddy dan abang long beserta akak ipar dan juga si anaknye Rafael yang obses otromen tu ikot sekali p ambik kereta tu kat workshop tu kat Kampar, Perak.

Barula aku rasa semangat untuk beraya bila tengok segala koyak rabak yang haritu dah kembali pulih tanpa ada lagi cacat celanya... Alhamdulillah Allah permudahkan segalanya.. Terima kasih jugak engkorang-engkorang semua yang drop komen mendoakan segalanya dipermudahkan.. Sayang engkorang ketat-ketat ! Mmmmmmmuahhhhh ! XOXO ! haaaa kat pipi engkorang kehkehkeh



Salam Aidiladha.

Ohh Its October !

2:57 PM 20 Comments A+ a-

Hurmm dah oktober. I is sad.
















1.Dah godek sana sini.
2.Blog masih tak terupdate kat bloglist kengkawan.
3.Ada sebab kenapa aku tukar url.
4.Sedih T___T

Buat masa ni aku BW je lah tiap hari dan drop url baru aku ni kat komen entry engkorang yang sudi singgah blog aku ni.

Aku tak nampak cara lain untuk make sure engkorang nampak aku 'ada' dan 'online' .
Maafkan aku sekali lagi.

Aku masih menchoba sebaiknya.
Sedang layan The Piano Guys di youtube.

Saiaa ta kuaddd T___T