Di Penghujung Waktu



30 Disember 2015-Majlis Perpisahan Bersama Rakan Sekerja


"Penat tak kerja sorang-sorang selama partner takde Ana?"


Sesungguhnya aku tak tahu jawapan bagaimana harus aku berikan.Soalan tu mungkin boleh aku balas dengan 'jawapan' begini :

"You think working with your partner (kalau yang tak berapa ngam) is tough enough?
Try working alone"

Dalam hidup ni memang adatlah ada pertemuan dan perpisahan. Cuma, cara kita hadap 'perpisahan' tu je yang membezakan. Ada je orang yang buat rilek hati kering hadap perpisahan. Apa ade hal. Nak sedih-sedih bagai. Benda memang kena hadap. Chill lah bro! Setiap perkara yang jadi mesti ada hikmah. Betul tak? Dah tu yang nak bersedih bagai ape hal?

Sebab tu tadi aku kata : "cara kita hadap 'perpisahan' tu yang membezakan.

Aku sekarang ni dalam fasa muhasabah diri sendiri. Bermula 1 September aritu aku terpaksa kerja sorang diri disebabkan partner aku bersalin pra-matang. Mula dari saat tu, dalam mindset aku :

"Rilek Ana, nanti lepas setel hal anak, she'll be back in action with u
Boleh buat welcome party untuk Cik Ida and baby dia nanti" :( 

Aku tak pernah ready untuk hadap segala perkara ni. I mean, memang aku ada letak target bahawasanya one fine day nanti salah sorang antara kami akan pergi juga tapi tak sangka secepat ini.

4 bulan aku kena struggle kerja sesorang dengan harapan nanti partner aku will get back to work. Apa korang ingat aku tak sedih bila tetiba partner in crime kata dia terpaksa pilih antara ANAK dan KERJAYA?

Sampaikan aku takde jawapan bila ada yang tanya aku soalan :

"Hang tak sedih ke Ana?"

5 Tahun bekerja sama-sama. Sakit sama-sama. Susah sama-sama. Start everything from zero sampai diberikan rezeki berjaya membantu sorang brader ni "from zero to hero". Apa hang ingat hati aku tak koyak ke bilamana saat partner aku kata dia kena berhenti kerja disebabkan dia kena pilih ANAK.

Kalau ditanya aku sekarang ni apa perasaan aku. Seriyes aku tak tahu nak rasa macam mana. Yang aku tawu aku sedih. Aku cuma harapkan pengakhiran 2015 ni membawa keindahan masuk 2016.

Ye aku tawu- Allah Maha Mengetahui.

Aku belajar redha.
Tapi jiwa sedih tetap sedih.
Selagi nama manusia, perpisahan tetap membawa kesedihan.

Memang menipu kalau kata tak sedih.
Nak buat apa pun jadi tak semangat.

Layan lagu Semangat Yang Hilang kejap

Disable Touch Screen Windows 10 and Windows 8

Tempat kerja aku ni konsepnya lebih kurang macam cyber cafe tapi lebih kondusif (no games / online gambling / porn dan seumpamanya) dan juga telinga aku cukup pantang kalau sesiapa buat bising kecoh membabi buta. 

Kebanyakan waktu bekerja aku dikelilingi golongan kanak-kanak terutamanya waktu cuti sekolah. Dan disebabkan kedudukan meja kaunter yang agak 'kurang padu', golongan kanak-kanak tersebut selalunya akan 'bergayut' dan 'menjulurkan' tangan diorang sampai menyentuh skrin sesentuh laptop aku yang terletak di sebelah dalam kaunter. 

Bila tangan diorang tu gatal menjalar sampai menyentuh skrin sesentuh laptop aku, kerja-kerja yang aku sedang buat sedikit terganggu (dan selalunya bila ditegur supaya duduk jauh daripada kaunter tu, diorang buat macam takde telinga aje).



Oleh itu, aku amek solusi untuk 'disable' kan aje fungsi skrin sesentuh laptop aku tu. Lebih mudah dan tak menyakitkan hati aku.

CARA UNTUK DISABLE TOUCH SCREEN UNTUK WINDOWS 10 DAN WINDOWS 8

Differences : Montessori & Conventional Education

Aku tak tawu kenapa jiwa aku rasa tenang bila aku dikelilingi budak-budak / kanak-kanak (yang aktif dan tidak menjengkelkanlah maksud aku). Kalau yang anoyying tu tolak tepi atau tolak masuk longkang lah =P
Dan Alhamdulillah kerja aku sepanjang 5 tahun ni, kebanyakan masa kerja aku dikelilingi kanak-kanak yang aktif, bijak, soleh solehah dan tak kurang jugak ada je yang jenis menjengkelkan kadang-kadang tu. But i'm ok -- i'm cool (bak kata Shah Rukh Khan masa scene dia dengan Tina (Rani Mukherjee) dalam Kuch Kuch Hota Hai hahaha

Aku banyak kali selalu jugak ushar jawatan kosong berkenaan dengan kanak-kanak (mostly education) termasuklah jawatan kosong Tadika, Islamic Kindergarten (macam Children Islamic Center & Little Caliph), Montessori (mostly sekarang kena 'Good in Mandarin written & speaking' sebabnye kebanyakan Kindergarten di bandar sana memang ownernya Chinese) dan jugak jawatan kosong berkenaan Bakery. 

Memang dua benda tu feveret aku : children & foods. kehkehkeh

Daifkah Kita? | Kisah Telekung Busuk


Saya malu nak buka cerita ini. Namun, saya rasa penting juga jika sahabat semua tahu kesah yang menyedihkan ini.

Begini. Satu hari saya pergi party harijadi seorang kawan universiti. Itu adalah kali pertama saya ke rumah beliau. Masuk sahaja ke pagar rumah, di kiri kami ada laman hijau kecil dengan rumput karpet, kolam ikan, dan pasu-pasu bunga yang cantik. Mata ini terpegun. Owhhh sahabat ku sudah berjaya, beliau mampu hidup mewah sebegini. Alhamdulillah.

Melangkah masuk ke dalam rumah, ruang tamunya besar sekali (saya ketika itu masih tinggal rumah flat kecil 850 kaki persegi). Dalam hati, "Ya Allah. Ruang tamu ini sudah sebesar rumah flat kami." Ketika itu agak sedih juga kerana saya masih struggle dengan kerjaya. Masih duduk flat.

Party Harijadi itu amat meriah sekali. Mewah dengan makanan, kek, kuih muih dan hadiah goodies bag. Anak-anak saya teruja. Ini adalah kali pertama kami merasai suasana meriah penuh kemewahan.

sumber : Google

Sebelum pulang, saya meminta izin sahabat untuk tumpang solat asar. Beliau tunjukkan ruang solat, bilik air dan kemudian beri saya sepasang telekung dan sejadah.

Keluar sahaja dari bilik air, saya terus buka lipatan sejadah dan telekung. AllahuAkbar!
Sejadahnya sudah nipis dan lusuh sekali. Rambu ramba di hujung sejadah banyak yang dah terburai.

AIR MATA saya hampir menitik ketika saya hendak menyarung telekung. Telekungnya berkepam, sudah berbau masam. Kainnya sudah nipis sudah berwarna kekuningan. Telekung fesyen lama-lama dari kain cotton plain. BUSUK dan sungguh LUSUH sekali. Tali pengikat telekung di kepala hanya tinggal satu sahaja. Dagu telekung sudah bertahi lalat. AllahuAkbar!
Hiba sungguh hati ini. Keadaan sejadah dan telekung tidak SETIMPAL dengan kemewahan yang ada pada sahabat saya ini.

Hati ini terdetik.

Diikutkan sangat perasaan tu...

Ada banyak perkara yang berlaku dalam setiap hari-hari kita. Ada perkara yang membuatkan kita rasa nak senyuuuuuuuum je sepanjang hari.

Ada jugak perkara yang berlaku, membuatkan kita rasa nak memaki je. Rasa nak bagi penampor sulung je. Kan?

Sebenarnya, kita memang ada hak untuk marah. Allah tak ciptakan perasaan 'marah' tu saja-saja. Tapi walau macam mana kita rasa marah sekalipun, sebenarnya, dalam marah juga ada cara dan batasnya. 

Macam contohnya zaman media sosial sekarang ni, kalau kita marah pada seseorang, terus je nak up status kat social site contohnya fesbuk,twitter instagram dan lain-lain lagi tu.

Tunjuk betapa marahnya kita ni kat orang tu. Sampai ada yang viralkan muka orang tu. Punya nak bagitawu kat satu dunia bahawasanya kita ni betul dan dia tu yang salah. 

Dia yang salah tu perlu di viralkan. Perlu dicanang satu dunia yang dia tu bersalah. Dia tu tak sepatutnya buat camtu kat kita ni. Dia tu macamlah bagus sangat kan? Dia tu tak tawu sebenarnya dia dapat duduk kat kerusi situ pun disebabkan orang-orang macam kita ni lah. Bla bla bla...

Disember Aku dan Anoi

Cerita harini.
Aku masih sendiri menguruskan hal-hal kerja.
Partner in crime kerja aku masih di HKL.




NOTIS BERHENTI KERJA
Assalam Ana, 
Cik Ida akan berhenti kerja disebabkan faktor kesihatan baby dia.
Saya sudah maklumkan pada dia untuk penyerahan segala tugas,
kewangan dan juga akaun pada Ana.
Saya akan update maklumat terkini secepat mungkin.
Terima kasih.

Aku dapat email daripada Boss awal pagi ni. Seperti yang aku share pada entry sebelum-sebelum ni, pasal partner kerja aku Cik Ida terbersalin awal (melahirkan baby pre-matured) dan baby dia terpaksa stay dalam incubator bermula 31 Ogos haritu.

Aku tak tawu nak rasa macam mana.
Aku tergamam beberapa second lepas baca email ni.

Aku dan Ida (atau lebih mesra dan lebih terbiasa aku gelar dengan panggilan Anoi).
Kami membesar sama-sama. Rumah aku dan Anoi hanya selang sebuah rumah saja.
Dari tadika main sama-sama. Sekolah sama-sama sampai tingkatan lima.
Terpisah sekejap masa zaman diploma dan aku di Tingkatan Enam saja.
Rezeki kerja kami tertulis bersama juga.
Februari 2010 bermula hingga 31 Ogos 2015 saja.

1 September bermula kisah kami masing-masing di tempat berbeza.
Anoi dan Assyifa terpaksa 'bersama' di HKL sana.
Aku sorang saja yang masih setia di tempat kerja.

Semoga keputusan ini memberi hikmah besar pada kami berdua.
Oh ya. dan baby Assyifa juga.

Noi, merambu ayaq mata T________T



Nak bersyukur je lah...

Setiap kali ada program Karnival yang kami kena buat, walaupun ada banyak acara yang diadakan tapi takkan pernah miss acara cabutan nombor bertuah. Semua yang terlibat hadir dan mendaftar di kaunter pendaftaran pada hari tersebut layak untuk mendapat SATU nombor yang melayakkan diri masing-masing tercalon semasa sesi cabutan nombor bertuah.

Boleh dikatakan sudah 3-4 kali jugak nombor di tangan aku terpilih semasa sesi cabutan nombor bertuah tu. Rezeki barangkali. 

Bukan selalu akan jadi BERTUAH. Yang selalunya mesti tak bertuah. Setakat jadi : "Bertuah punya budak!"  ada la hahahaha

Ini antara hadiah hamper barang makanan dan barangan plastik yang nombor-nombor aku berjaya terpilih menyelit di antara nombor-nombor bertuah tu hehehe

Basikal jenama Marsstar (Mountain Bike) Orange color yang aku dapat semasa cabutan bertuah di Karnival Felda Sg Klah, Sungkai (4 November 2015).

Nasib baik bukan dapat basikal color pink cenggini. Kalau tidak memang menonggeklah setiap hari berkayuh pergi dan balik kerja hahahaha

Alhamdulillah untuk musim karnival tahun ni, terselit juga beberapa kali aku dapat bawa balik hadiah-hadiah bertuah yang disediakan pihak penganjur. Antaranya ada hamper makanan, hamper barangan plastik dan yang paling bertuah adalah dapat menang basikal hehehe

Hangat je hati kengkawan lain bila tengok nombor di tangan aku terpilih dapat menang hadiah basikal tu. Nasib baik bukan menang motor.

Kalau tidak macam iklan Power Root tu la aku buat:
"Saya menang motor"  ahaksss =P



Nak pergi Krabi?

Baru-baru ni kawan kerja aku (dari site lain) 
berpeluang menjejakkan kaki ke Thailand. 
Aku pulak? 
Macam biasalah.
Masih duduk kat kerusi dalam ofis tu. 
Hadap kerja-kerja harian. 
Punya tak bes life aku ahahaha



Kawan aku si A ni berpeluang p ke sana pon,
disebabkan dia ikat perut beberapa bulan 
untuk saving tabung ayam dia semata-mata nak pergi ke sana. 
Dah lama dah teringin katanya nak pergi 
dan akhirnya dapat jugak dia merealisasikan impian dia.

Si A pergi bawak kereta sendiri aje ke sana. Dua buah kereta. Satu dia drive dan satu kereta lagi adik dia drive. Pergi satu family dia. Saja nak cuba bawak kereta sendiri katanya. Aku pun belum sempat soal jawab dia lagi tentang pro n cons membawa kenderaan sendiri ke negara orang. Nanti kalau dia agak free sikit, aku buat sesi soal jawab. Kalau engkorang ada soalan drop kat komen nanti aku tolong tanyakan. Pengerasnye senang je : belanje kepsi kehkehkeh =P

Pastu dapatlah seketul coin purse yang comel ni special edition dari Krabi. Tak dapat jejak kaki, dapat orang yang tak lupa kat kita masa dia p travel pun jadilah nakkkkkkkk hehehe

Nak tunggu aku p sana entah bila aku pon tak tawulah nak cakap. Banyak kali jugak aku dok bercakap pasal ni (pasal nak travel jauh tapi .. ermm tapi... ermm ) 

Maybe one fine day. 
Gittewwwww =P




Nak Tahu Siapa Selalu Stalk Akaun Facebook Kita?

Aku pengguna tegar browser Chrome. Jarang sangat aku guna browser lain sebab browser yang lain selalu mengecewakan aku. Ada yang tak support adobe flash player lah, ada yang tak support Java lah dan lain-lain sebab yang membuatkan aku terus setia guna Chrome saja.

Pastu aku dapat tawu tentang Facebook Flat Extension daripada blog Ubi Badok dan kalau sesiapa pengguna tegar Chrome macam aku, bolehlah terus klik ke sini untuk dapatkan extension Facebook Flat tu. 

Mudah je step dia untuk download extension tu. Klik - klik - klik je pastu pooffff ! Tadaaaaa kikiki

Facebook Flat Extension ni kita boleh disable kan dia kalau kita nak guna balik facebook style yang biasa tu. Lepas tu pulak, layout facebook flat ni jugak bebas daripada segala iklan bersepah menyelit muncul kat celah-celah akaun facebook kita tu. Laju pon laju daripada facebook yang biasa t



Pastu pulak, baru-baru ni, ada satu new feature pulak untuk sesiapa yang menggunakan Facebook Flat Extension ni. Ada satu feature yang dinamakan 'Profile Visitors' . 

Untuk apa benda tu kan? Nampak dak tu yang dia tulis : 

"People that visit your profile most"

Nampak kan? Dari situ, kita boleh tawu siapa yang selalu stalk facebook kita. Ye dok? Tiada lagi kerunsingan tentang siapa yang selalu jadi stalker kat fesbuk kita hahahaha



NICU stands for?

Alhamdulillah dah hampir selesai semua lokasi Karnival Hari Terbuka Pusat Internet under department yang aku bekerja sekarang ni.


10 Oktober : Felda Gunung Bongsu,Kedah
11 Oktober : Felda Ijok, Selama,Perak
14 Oktober : Felda Sungai Behrang,Slim River,Perak
17 Oktober : Felda Besout 2,Sungkai,Perak
31 Oktober : Felda Trolak Utara,Sungkai,Perak
4 November : Felda Sungai Klah,Perak
7 November : Felda Besout 1,Sungkai,Perak
14 November : Felda Besout 4,Sungkai,Perak
24 November : Felda Besout 5,Sungkai,Perak

Tinggal satu lagi lokasi terakhir. Semoga dipermudahkan segala urusan nanti. Dan buat masa ni, aku masih lagi berkerja seorang diri sebab partner kerja aku masih belum dapat masuk kerja sebab bersalin baby pre-matured masa 31 Ogos haritu. 



Khabar gembira aku dapat kemarin - dia akan room in bersama baby pindah dari wad KK9 kepada wad KK8 dan baby juga sudah mampu breastfeed direct daripada ibu dia. Berat juga semakin naik. Lepas 79 hari barulah dapat stay bersama dengan baby. Touching tak touching imagine sendirilah cemane rasa dia kan.

Mohon doa daripada kawan-kawan ya :")



Na, Mintak Tolong...

Macam biasa.. Tempat kerja aku ni dah memang jadi tempat wajib untuk cecikgu terutamanya cikgu tadika mohon pertolongan sebabnye majoriti cecikgu tadika di kawasan sekitar kawasan kampung aku ni, cikgu-cikgunya berusia hampir 40-50 tahun. Maka dengan itu, apa saja yang melibatkan kerja-kerja pengkomputeran mesti terus datang ke tempat kerja aku ni sebab alasannya cuma DUA:

iaitu TAK PANDAI GUNA KOMPUTER dan TIADA MASA. 

Untuk tahun ni, aku diminta untuk tolong designkan brochure 
untuk hari pendaftaran murid tabika 
kemasukan 2016 nanti. MINTAK TOLONG DESIGNKAN okay. 
Untuk pengetahuan engkorang semua, aku memang takde ambil sebarang jurusan komputer ataupun design atau apa-apa yang seangkatan dengannya. Aku jenis explore je selagi boleh. Dan untuk itu, demi membantu cecikgu tadika sekitar sini, aku tak kenakan sebarang charge pun selalunya. Artwork & Design (yang tak seberapa daripada kepala hotak aku tu aku tak charge apa pun kat deme)

Aku ni jugak ada satu kelemahan : SUSAH UNTUK MENOLAK KALAU ORANG MINTA TOLONG (depends jugak tolong dari segi apa. kalau melibatkan kewangan memang aku tolak tanpa was-was. hahahaha) 

Entry kalini panjang lebih sikit daripada biasa. Kalau sanggup nak baca, boleh la klik readmore. Kalau tak sanggup, takyah teruskanlah kehkehkeh


Namanya Tugu Monas

Aku pernah dengar pasal Tugu Monas ni masa dengar satu lagu dari seberang tu.. apa tajuk dia aku dah lupa tapi yang aku ingat memang ada kat lirik dia : "...Tugu Monas...." hahaha haaa gitteww =P


sumber : Monas

Aku tak pernah sampai pun lagi ke Tugu Monas (Jakarta) ni. Ini pun cuma souvenier dari Incik Boss aku (Ex Boss aku yang sempoi gila dedulu tu). Incik Boss aku ni memang kalo p memana, jenis tak pernah lupa kami ex staff dia. Dia anggap kami-kami ni dah macam adik-adik / anak-anak dia. 

Haritu dia ada urusan kerja kat Bangkok-beli jugak something untuk kami. Pastu urusan kerja kat Singapore pon sama jugak. Kalini dia lepas ada urusan kerja di Indonesia -- pun ingat jugak belikan something untuk kami-kami ni semua. Terima kaseh Incik Boss. 

Terharu saya sebab Encik tak pernah lupa kami T__________T (panjang gila muka terharu. Tak taw coding cemana nak buat bagi boleh boh icon-icon yang macam kat whatsapp tu. yang ada monyet tutup mata apa semua tu) Ada sesapa taw dak? Cer kongsi cer kongsi kikiki




Oooi Lama Tak Hapdet

Aku agak bizi terlajak bizi sebenarnye semenjak dua tiga menjak ni. Memandangkan kena kerja sorang² sebab partner kerja aku terbersalin awal daripada due date dia. Pastu pulak banyak program luar kena buat. Tu yang lama tak muncul sini.

Bebaru ni pulak, turn ofis aku kena buat Open Day (Karnival) untuk komuniti sekitar sini. Aku terpaksa mohon bantuan rakan² sekerja dari site lain untuk bantu aku sepanjang persiapan sebelum, semasa dan selepas program. Sipbaiklah jugak diorang semua tak berkira tenaga. Sudi jugak tolong aku ni. 

Alhamdulillah penuh jugak dewan untuk program separuh hari tu. Mulanya masa pagi tu aku...

Online Video Rotator

Bebaru ni aku didatangi (tudia skemanya rasa ayat) oleh seorang cikgu tadika (bukan cikgu tadika yang selalu datang bawak anak murid dia belajar komputer kat ofis aku ni) Ni cikgu dari tadika kawasan jajahan kampung sebelah.

Dia datang ofis aku pastu mintak bantuan kat aku cemana nak combine video yang dia record kat fon untuk jadikan 1 video panjang terus. Bila aku dah tolong tunjukkan cara untuk transfer video dari henfon dia tu masuk ke komputer pastu aku ingatkan bolehlah terus combine kan aje. 

Rupanya tidak seperti yang aku angankan. Tak semudah itu. Dah la masa dia datang tu waktu tu lah jugak ramaaaaaaai pulak customer datang waktu yang sama. Masa tu lah jugak semuanya perlu dibantu macam-macam. Semput gak aku mulanya tu. Sana sini dok panggil.

Aku terpaksa handle ofis sesorang bermula 1 September haritu disebabkan partner kerja aku TERbersalin awal (baby pra-matang) masa subuh 31 Ogos kat Hospital Kuala Lumpur. So bermulanya September aritu maka bermulalah jugak timeline kerja berseorangan bagi aku. Semuanya aku kena handle sorang compare sebelum ni kami berdua handle sesama.

Bila dah terpaksa kerja sesorang, segala masalah aku kena telan sesoranglah sebab takde dah lagi sebelah sayap T__T . 


Untuk kes cikgu tadika yang datang mintak tolong tu,


Short Trip Di Cameron Highland | Part 2

Lepas setel drop by kat TIGA pit stop yang aku citer sebelum ni, kami gerak lagi dan singgah ke pit stop seterusnya. 

Pit Stop #4 : Butterfly Garden


Tak jauh sangat pon dengan Bee Farm pastu kami singgah pulak kat Butterfly Garden ni. Tiket masuk RM5.00 (dewasa) dan RM2.00 (kanak-kanak) . Daripada pemerhatian aku, kebanyakan rate tiket masuk kat CH ni cenggitulah. 5ringgit dewasa dan 2ringgit kanak-kanak. Selain daripada tu masuk percuma je.

Dalam Buterfly Garden ni bukan ada rama-rama je rupanya. Ada jugak haiwan lain antaranya ular, spiderman, guinea pig, kura-kura, scorpion, King Praying Mantis (bapak ahhhhh besar giler! meremang segala bulu roma aku masa terpandang cengkadak tu dalam cage). Aku nak snap gambar pon tak sanggup. Cepat-cepat aku jalan tengok tempat lain =P


Sepuluh Hari Cabaran | Day #10

Cabaran terakhir #10 aku kena list Best Childhood Memories. Kalau memori zaman kanak² dulu memang banyak je yang aku rasa best. Zaman aku kecik dulu mana ada gadget elektronik internet apa segala tu takde. Aktiviti kebanyakannnya outdoor. Main hujan, main mandi sungai, main kawen-kawen hahaha

Day #10 : Best Childhood Memories



1.Main Tepuk Terup

Permainan ni dulu geng lelaki yang selalunya terer. Abang Long aku antara yang otai main benda ni. Terup tu dulu ada macam² gambar kartun yang ada masa zaman tu antaranya Power Rangers, He Man, Thundercats, Masked Rider dan lain-lain. Terup tu pulak akan dibengkokkan sikit dan disusun banyak-banyak. Ikotla berapa banyak yang peserta berani nak bertaruh. Benda ni bukanlah berunsur judi pon sebab takde bertaruh wang ringgit apa pon sekadar suka-suka lawan sapa terer tepuk dan dapat terbalikkan terup paling banyak dia lah pemenang. Pastu kalo tak puas hati jadi bergaduh hahaha



2.Milo Percuma

Ini memori paling lejen pada aku. Siapa yang ada memori Milo Percuma ni kita lahir dalam zaman yang sama lettewwww kehkehkeh. Aku dengan Abang Long aku ada sikit tragedi berkenaan dengan milo percuma ni. Berebut cawan milo percuma tu punya pasal, aku dengan Abang Long aku kena penampar dengan abah aku huhu. Tu la mengada lagi. Siapa suruh berebut. Kes nya masa balik sekolah, aku bawak balik cawan milo percuma tu kononnya nanti nak tanam kaktus dalam tu. Cawan yang aku dapat tu versi yang plastik bukan jenis kertas. Abang Long aku pulak takde pon bawak balik cawan tu. Yerlah budak lelaki mana pedulik pon benda gitu. Bila dia tengok aku dah cuci cawan milo tu pastu aku taruk atas rak elok² tetiba ewah kemain lagi Abang Long aku acah-acah nak rosakkan cawan tu. Aku pon emo lah hape lagi bergaduhlah berebutkan cawan milo percuma tu. Gaduh punya gaduh sampai abah aku yang tengah berehat balik dari kerja terjaga. Aku pulak bergaduh sampai nanges² nak kan jugak cawan aku tu. Abah aku dah tegur dua tiga kali suruh jangan gaduh tapi degil jugak. Last² dapat penampar sorang seliang. Degil sangat berebut. Pastu abah aku campak terus cawan tu ke tanah. Siapa pon tak berani nak amek dah. Leburlah angan² aku untuk tanam kaktus dalam cawan milo percuma tu =P


Sepuluh Hari Cabaran | Day #9

Cabaran kedua terakhir yakni cabaran #9 nampaknye aku kena listkan DUA feveret eskrem flavor. Wow! Ini aku suka hahaha. Dah la memang hantu eskrem. Pantang tengok peti eskrem mesti aku terjah tak kasi chance hahaha

Day #9 : Two Favourite Ice Cream Flavor

1.Vanilla  Chocolate 



Of kos lah pilihan pertama yang bertakhta di hati aku ini ha chocolate flavour. Mana mampu aku nak tolak tepi kalo dah nampak eskrem berperisa coklat pastu disalut pulak dengan kepingan coklat rangup disertakan pulak dengan taburan bijirin kekacang hazel yang menyempurnakan lagi kerangupan bunyi bila eskrem tu digigit lembut penuh syahdu. Ditambah pulak kalo eskrem tu vanilla coklat pastu boh pulak oreo crunch taburrrr menghiasi seluruh pelosok eskrem vanilla tu tadi. Perhhhh! meleleh ayaq lioq sambil menaip. Adehhhh eskremmmmmmm plisss come to me T___T


2.Chocolate Mint 

Flavor kedua pilihan tekak aku ni ha Chocolate Mint. Kalo yang  vanilla chocolate tu mudah je nak jumpa dalam pelbagai bentuk dan rupa (sama ada dalam bentuk scoop atau pon popsicle) tapi yang chocolate mint ni setakat ni aku jarang jumpa yang versi popsicle. Selalunya mesti kena beli jenis scoop baru ada flavor ni. Pastu tak semua brand pulak tu ada flavor ni. Sambil makan eskrem yang sejuk ditambah pulak flavor mint yang 'berangin' tu perhhhhhhh berdoudle-double sejuknye rawrrr!


DUA ni flavor yang paling aku suka. Flavor lain pon aku tak tolak sebenarnye selagi nama dia eskrem cumanye dua flavor ni yang paling aku naik hantu. Pantang tengok mesti sangkut terus. Jarang sangat aku boleh berlalu tanpa beli barang se-scoop dua hahaha







Short Trip Di Cameron Highland | Part 1

Selesai je program hari raya pertama Aidil Adha : beraya ke rumah jiran tetangga dan isi perut sana sini ziarah kengkawan zaman sekolah dedulu, balik rumah masing² tebongkang kenyang. Berhari raya ditemani jerebu adalah tak berapa ohsem. 

Malam hari raya pertama tu aktiviti membakor otak-otak masih diteruskan sebab masih ada berbaki satu beg (50 pieces) lagi sebab semalamnye baru setel satu beg je kami kerjakan. Sambung malam raya pertama pulak. Sambil membakor tu si akak ipar aku tak habes² lagi dengan wishlist dia : Nak pergi Cameron Highland. Dah lama ekceli dia teringin nak pergi sana tapi bila nak pergi, ada je hal yang tak dapat dielakkan dan terpaksa di cancle trip nak mendaki ke Cameron Highland tu.

Untuk tak menghampakan keinginan akak ipar aku tu, Abang Long aku setuju jugak untuk tunaikan impian wife kesayangan dia. Pagi tu seawal jam 8.00 pagi kami gerak dari rumah dan terus masuk highway kat Sungkai dan keluar Simpang Pulai. Ekceli untuk ke Cameron Highland ni boleh naik ikut jalan Tapah tapi kat situ laluan jalannya agak sempit dan corner dia lebih tajam kalo dibandingkan ikut Simpang Pulai.

Kami pergi naik satu kereta je sebabnya... 


Sepuluh Hari Cabaran | Day #8

Untuk cabaran #8 kalini aku kena listkan "Three Best Things Happen In This Year". Nasib baik kena listkan Best Things, kalo kena listkan Worst Things macam teruk pulak nak fikir hehehe.

Day #8 : Three Best Things Happen In This Year.

1.Office Fully Renovate

Perkara paling buat aku happy untuk permulaan tahun 2015 adalah ofis tempat aku bekerja siap renovate masa awal Januari haritu. Minggu kedua Januari dah siap dan boleh kembali beroperasi sepenuhnya setelah aku dan partner kerja aku terpaksa jadi mandor yang tak berapa mandor sangat selama 2 bulan. Kembali bertugas sepenuhnya dengan keadaan dan perabot serba baru berserta semangat jugak baru. Tu yang bersemangat lain macam sikit kikiki

2.Eagle Ranch Resort


Dapat peluang berkampung kat Kampung Cowboy di Eagle Ranch Resort, Nismilan. Ekceli kamiorang berkursus kat sana. Tema masa tu dah dipilih masa voting session. Pastu tema 'cowboy' menjuarai carta so berkoboilah kami sepanjang kat sana. Koboi atas darat dan jugak koboi dalam air hahaha

3.Abang Bomba Da Bomb!


Tajuk propa sangat kan? hahaha. Ekceli ni masa April haritu. Aku dapat surat jemputan dari pihak tadika yang selalu datang bawak student diorang belajar komputer kat ofis aku, untuk join program Lawatan Balai Bomba Slim River. Sepanjang aku jadi budak tadika dulu (aku tadika 2 tahun. 5 & 6 tahun) tak pernah pon kami dapat peluang pergi melawat ke balai bomba pastu siap dapat pakai uniform bomba kecik cenggitu. Jeles aku nengok bebudak tu dapat pakai uniform comel cenggitu. Kalo lah aku dulu dapat merasa pakai gitu, mesti double triple comel aku kahkahkah!


Ada lagi 2-3 perkara yang berlaku tahun ni yang aku kategorikan 'Best Things' tapi sebab kena listdown TIGA ajer, cukupla tu. Nanti-nanti kalo ada lagi next cabaran, aku listkan lagi yang lain pulak kehkeheh




Sate Korban

Hari Raya AidilAdha macam biasalah memang berkait rapat dengan daging korban. Kat kampung tempat aku tinggal ni pon tak terkecuali dengan proses korban lembu dan jugak kambing. Ayah aku antara yang tak ketinggalan dalam proses gotong-royong menumbangkan dan melapah daging lembu dan jugak kambing tu.

Selalunya, siapa yang rajin turun padang dan bergelumang dengan bau lembu / kambing, maka akan dapatlah sedikit habuan agihan daging lembu atau pon kambing tadi tu. 

Alhamdulillah ayah aku tak ketinggalan dapat sikit sekilo dua daging korban tu. Selebihnya yang lain ayah aku tolong jadi posmen agihkan dari rumah ke rumah ahli-ahli kariah sekitar kawasan kejiranan tempat aku tinggal ni.

Petang tu pulak,


Sepuluh Hari Cabaran | Day #7

Cabaran #7 kalini aku kena list kan 4 feveret cartoon character and why? banyak jugak kartun yang aku suka tengok tapi tu dulu la masa internet belum lagi power macam sekarang ni. Petang² je mesti berebut dengan adik² nak tengok feveret kartun masing².

Day #7 : Four Favourite Cartoon Characters And Why?

1.Cosmo and Wanda (The Fairly OddParents)


Dalam citer The Fairly OddParents ni ada sorang watak utama si budak kecik (Timmy Turner). Dia dianugerahkan 2 ekor pari² bernama Cosmo (lelaki) dan Wanda (perempuan) Banyak jugak yang Timmy belajar hasil daripada nasihat si Cosmo dan Wanda ni walaupon kadang-kadang pari² tu pulak yang terikut-ikut arahan / nasihat si Timmy kemetot tu. Biasalah citer pari-pari, pooffff je jadi ikan duyung, poofff je jadi cheese tart. Segalanya mungkin dengan pari-pari hahaha


2.Jimmy Neutron


Aku suka character si Jimmy ni sebab dia budak genius. Macam² masalah yang Jimmy berjaya handle disebabkan kepala hotak dia yang genius tu. Walaupon selalunya pada mulanya nampak macam tak mampu nak handle problem tu tapi akhirnya berjaya jugak Jimmy handle dengan bantuan kawan² dia si Cindy, Libby, Carl dan jugak Sheen. Eh tak lupa jugak anjing robot dia si Godard tu.


Sambutan Hari Keluarga


Masuk 4 bulan terakhir setiap tahun, macam biasalah aku dan jugak team kerja aku akan sibuk dengan aktiviti hari keluarga dan jugak karnival. Selalunya September akan dipenuhi 2 atau 3 event, sama jugak untuk bulan Oktober hingga Disember. Cuma tahun ni mungkin berbeza sikit disebabkan ada 2 orang team kerja aku bakal menamatkan zaman bujang dalam bulan November dan jugak Disember. Jadual program juga berlaku beberapa anjakan paradigma lah nampaknya. Aku je tak tawu lagi bila nak sampai ke garisan penamat zaman bujang =P

19 September baru-baru ni, kamiorang selesai handle program Sambutan Hari Keluarga Maahad Al-Ummah yang diadakan di Chalet Mengkawan di Felda Sg Klah. 

Jangan tanya aku kenapa nama chalet tu 'Mengkawan' sebab aku lupa nak soal jawab owner chalet tu tentang asal usul nama tu. Nanti kalo ada masa free, aku cuba jadi Detektif Conan. Siasat kenapa nama chalet tu cenggitu hehehe

Sepuluh Hari Cabaran | Day #6

Pada cabaran #5 sebelum ni, aku perlu list kan senarai lagu, kalini aku kena list kan pulak tempat menarik yang ada dalam negeri yang aku tinggal sekarang. Banyak tempat menarik di negeri Perak ni sebenarnya.

Sekarang ni aku tinggal dalam negeri Perak. Negeri kelahiran aku sendiri. Sini lah tempat aku lahir. Sini lah tempat aku habeskan masa dari zaman aku kecik sampai habes sekolah menengah. Pastu berhijrah sekejap dok Penang 3 tahun pastu balik semula sebab dapat kerja di Perak.

Day #6 : Five Interesting Places Near Your Hometown

1.Sg Klah Hot Spring-Sungkai
Lokasi Hot Spring ni tak jauh dari rumah aku sendiri. Lebih kurang 30-40 minit cenggitu dah sampai. Landscape dalam dia cantik jugak. Masa awal pembukaan dia dulu aku selalu gak la pergi sebab masa tu tiket masuk masih murah dalam 5-7 ringgit gitulah. Sekarang ni tak dapatlah dah harga tu kikiki


2.Menara Condong-Teluk Intan
Menara Condong ni sebuah menara jam yang menjadi landmark bandar Teluk Intan. Asalnya dulu dia menjadi takungan air sebelum adanya tangki air di Changkat Jong dan rekabentuk dia seakan-akan Menara Pisa-Itali. Bangunan ni ada 110 anak tangga. Aku pernah naik sampai atas dan masa naik tu terasa pening lalat sikit maybe sebab kecondongan dia tu kot.


Sepuluh Hari Cabaran | Day #5

Aku teruskan lagi dengan Sepuluh Hari Cabaran. Macam hampir kelaut pon ada jugak aku rasa. Maklumlah sibuk sikit. Takpa takpa aku sambung. kikikiki =P

Sebenarnya lagu-lagu yang aku list kan ni bukanlah aku melalak sangat pon kalo aku dengar. Setakat humming telinga sendiri je yang dengar mampulah. Kalo nak pulun melalak mungkin tidak. Suara aku lebih baik tak menyanyi. Kang kalah suara katak panggil hujan kehkehkeh

Day #5 : Six Songs You Sing Outloud

1.Steelheart-She's Gone

Ini band otai ni. Steelheart ni band zaman 90-an kalau tak silap. Power gila vocalis dia. Lagu ni memang kena sing outloud sebab memang high pitch dari start sampai habeh. Ada la 1 - 2 baris je kot yang slow, lain tu semua kena nganga luas punya. Kalo tak, tak sampai pulak mesej lagu dia ni hehehe

2.Michael Learns To Rock-25 Minutes Too Late

Ini pon band otai gak ni. MLTR. Jangan tanya kenapa nama band dia cenggitu. Deep gila lagu ni. Macam konon² sambungan kisah kat lagu nombor 1 tu tadi. Kekaseh dia dah takde pastu sambungan kat lagu MLTR ni, dia jumpa semula kekaseh dia tapi dia dah lambat 25 minit sebab hari kejadian tu dia tengok si gadis dah cantik lengkap dengan wedding dress tapi gadis tu nanges sambil cakap :
"Boy I missed your kisses,
all the time but this is,
twenty five minutes too late.."

Pada aku deep gak la lagu ni. Lagu-lagu MLTR ni mostly memang power. Band otai la katakan. Mana entah composer dia dapat idea buat lagu ni. Based on true story agaknye kot hehehe


Sakan Di Limastiga Melaka | Part 2

Slot riadah pada sesi petang kami diarahkan untuk melibatkan diri dalam sukan air. Aku kalau bab sukan air ni bukanlah tak suka tapi kurang suka sikit je sebabnya aku tak pandai berenang. Aku otomatik jadi sesak nafas kalau paras air tu melebihi paras dada aku. Kalo dalam kolam untuk kanak-kanak takde hal la. Boleh lah aku tunjuk skil renang gaya bebas ke segala macam gaya kuak kupu-kupu ahaksss

Tapi disebabkan atas arahan, aku terpaksa akur. Aku terpaksa merelakan diri aku untuk masuk dalam kolam yang kedalaman air dia melebihi paras dada aku. Mula masuk je dalam tu aku dah monolog dalam hati:

"Habessss. Masakla engko ana"


Sakan Di Limastiga Melaka | Part 1

Dua hari satu malam berkampung di Melaka kebetulan pulak waktu jerebu paling teruk masa tu (14 & 15 September). Dari mula kami bertolak dari Perak, lintas Selangor, masuk ke Negeri Sembilan dan akhirnya sampai di Melaka, yang kami nampak hanya kabus dan berasap je sepanjang jalan. Mata jadi pedih dan terasa sesak dada.

Pit stop kat RnR Seremban. Masing-masing pakat pedih mata dan sesak dada. Aku dah rasa macam bukan ada kat Malaysia. Jerebu tebal kemain. Kekonon feeling macam kabus kat Cameron Highland tapi yang ni jerebu. Chissss~

Sepanjang kami kat Melaka tu, kami dah decide dah sapa akan jadi Captain so kami pon sepakat untuk bagi Ali handle jadi tour guide merangkap chef-de-mission sepanjang kami kat sana. Untuk hari pertama tu, Ali decide untuk cuba makan tengah hari kat Ikan Bakar Malim yang terletak berhampiran dengan kawasan MiTC Melaka. Senang je nak cari sebab restoran ni kat ujung corner lot. Nak parking pon mudah.

Tambah pulak...

Sepuluh Hari Cabaran | Day #4

Cabaran #4 fokus kepada quotes atau sayings. Ada banyak quotes and sayings tapi ini antara Seven Wonders Quotes pada aku kehkehkeh

Day #4 : Seven Favourite Quotes or Sayings

1.

2.

Sepuluh Hari Cabaran | Day #3

Untuk cabaran seterusnya, aku senaraikan cara-cara yang bakal menambat hati aku. Huhh 'menambat hati'??? jeng jeng jeng...


Day #3 : Eight Ways To Win Your Heart

1.Konfiden.
Aku suka orang yang jenis konfiden. Tapi bukan yang jenis over konfiden. Yang tu poyo. Biar dia mereput sana. Maksud aku konfiden kat sini, tak kiralah lelaki atau wanita, dia konfiden tapi secara berpada. Tak buat orang lain annoying.

2.Bertolak Ansur.
Bila dia dah konfiden, haruslah dia kena ada sifat tolerate ni. Takdela nanti asyik pendapat dia je yang betul. Kalau dia ada sifat tolak ansur ni, dapatlah unlock next level untuk 'menambat hati' aku =D

3.Pendengar dan Pemberi Nasihat Yang Baik.
Gegerl biasanya memang selalu je ada banyak masalah. Yelah segala benda nak difikir. Tudung tak matching dengan baju pon dia boleh mood swing dari pagi sampai malam. Aku takdelah cenggitu. Aku jenis tak matching. Aku color-blocked kan aje semuanya. Puas hati kehkehkeh.


Sampai Di Limastiga, Melaka

Pagi tadi kami (aku dan rakan sekerja yang lain) selamat sampai di Melaka. Kami berkampung 2 hari 1 malam di Limastiga, Melaka. Ada annual training di sini. Aku tak pernah dengar dan tak pernah tawu langsung tentang kewujudan Limastiga ni sehinggalah Boss kamiorang inform yang kami akan berkursus di sini. Aku malas nak cakap banyak, cuci mata dulu okay.



Rupanya Limastiga ni...


Sepuluh Hari Cabaran | Day #2

Untuk yang belum baca cerita pertama aku tentang Sepuluh Hari Cabaran ni, boleh tengok kisah yang lepas. Kalau rajin lah. Kalau malas, proceed je kisah yang kalini. 



Day #2 : Nine Things About Yourself.

1.Sudah bekerja.
Ya aku dah bekerja. Ada yang rasa aku belum bekerja ke? Kalau yang selalu datang sini dah tawu lah aku ni dah bekerja. Pada yang baru datang, selamat datang, hai awak. Saya dah berkerja dah hehehe

2.Anak kedua.
Aku anak kedua. Atas aku Abang Long dan bawah aku ada  adik lelaki dua orang.



3.Lahir Tahun Harimau.
Boleh check kalendar kuda (aku panggil kalendar tu kalendar kuda sebab ada kuda kat belah bawah atau kadang-kadang belah atas tu. kehkehkeh) untuk ambik tawu aku ni lahir tahun berapa =P



4.Darah Jenis O Positif.
"Approach to  most things calm, relaxed and dont care about the consequences" -- aku rasa memang selalu aku tak fikir consequences. Kalau nak buat benda baik selalunya aku redah je, tak peduli dah kesan akibat dia. Lantak engkolah nak kata hape pon pastu kikiki

5.Tak Minum Soya.
Aku tak minum air soya tapi aku hantu tempe. Tak kesah tempe tu dimasak cara cemana sekalipun, kalau letak tempe sebelah KFC,

Sedekahkan Al-Fatihah

Makcik Rusiah orang kampung aku. Kawan mak aku sendiri. Makcik Rusiah disahkan terkorban. Berita jam lapan tadi umumkan secara rasmi. Ada hikmah pemergiannya di Tanah Suci.

Status Terkini Jerebu

Jerebu tebal gila sekarang. Aku yang duduk di kawasan kampung ni pun cukup terasa betapa tebalnye jerebu apatah lagi yang tinggal di kawasan bandar. Dah la asap kilang dan asap kenderaan cukup sesak dah, ditambah pulak jerebu. Pening lalat aku jadinya. Tekak dah mula sakit. Ini pun kira dah pakai facemask dah ni. Kalau tak pakai entahla.



Sepuluh Hari Cabaran | Day #1


Tahun lepas, untuk bulan September, aku ada buat Ten Days Photo Challenge. Untuk tahun ni aku rasa macam nak buat Ten Day Blogging Challenge pulak. Aku jumpa kat google benda ni. Mudah je caranya. Follow je daripada Day 1 sampailah Day 10. (Takde keje cenggini la jadinya hahaha)



Day #1 : Reasons You Love Your Job.

1.Punca Rezeki
Of kos la disebabkan aku ada kerja sekarang ni, aku boleh teruskan kelangsungan hidup aku untuk hari-hari mendatang. Bayar segala hutang yang ada. Kalo takde job, mane nak dapat duit? Tunggu jatuh dari langit? Cliche sangat aih jawapan kikiki

2.Faedah / Benefit
Aku tak kejar sangat pon benda ni. Aku jenis selagi mana aku mampu kerja, aku pulun je. Pada hal kadang tu orang sekeliling pulak yang kata : 

"Apalah hang ni Ana. Orang lain semua kerja sebab nak bonus etc bla bla bla.. Hang ni rajin tahap apa je. Fikir la bonus sama".

Jawapan aku mudah je. Aku kerja ikut ikhlas hati aku. Macam ada orang pernah kata :

"Kalau gaji kita seribu tapi kita kerja macam gaji kita tiga ribu, nanti Allah bayar yang belen lagi dua ribu dalam bentuk lain contohnya kesihatan ke, keluarga bahagia ke dan lain lain lagi lah.."

3.Untuk Dapat Perhatian
'Perhatian' kat sini maksud aku dari segi yang positif. Contohnya kalau kita kerja ikhlas tak berkira, ishaAllah nanti pihak atasan (Boss / Superior) kita akan nampak je keikhlasan kita tu. Tapi ada je Boss yang jenis tak reti-reti nak nampak semua keikhlasan kita tu. Maklumlah mungkin sebab jerebu tebai sekarang ni hahaha

4.Batu Loncatan
Pekerjaan yang sekarang ni jadikan tangga untuk kita pergi next level dalam bidang pekerjaan. Maksud aku, contohnya kita dah beberapa tahun dalam bidang kerja yang sekarang ni dan akan sampai satu tahap kita akan jadi bosan. Kalau kita pandai cipta networking yang positif di kalangan rakan sekerja atau pun Boss / Superior kita, mana tahu nanti akan ada peluang kerja yang lebih baik lagi dorang boleh suggest kat kita. Kadang-kadang ada je orang lain nampak kebolehan kita yang kita sendiri tak perasan pun selama ni ;)

5.Kepuasan
Aku suka ada satu phrase tu lebih kurang cenggini :

"Kalau kita tak anggap pekerjaan kita satu KERJA, kita akan rasa ikhlas dan lebih puas"

Paham kot? Aku tak tawu nak explain cemana tapi pada aku, KERJA aku yang sekarang ni, aku memang tak rasa pon ia satu KERJA. Aku tak terasa pon bebanan kerja tu. Boleh masuk kerja rilek. Balik kerja rilek. Kerja dalam kampung sendiri. Stay dengan family sendiri. Mungkin yang tu lebih membuatkan aku tak rasa terbeban agaknya kot.

Engkorang ok dengan kerja yang sekarang? Kalau makin rasa tekanan, tu maknanya kena tukar kerja lain lettewwww kehkehkeh =P







 
© Copyright | All Right Reserved by Anamizu