A Life Of A Wife


This is why I strongly disagree when people say.

"Eh perempuan kena lah buat semua kerja rumah, atuk nenek kita zaman dulu rumahtangga bahagia je bila perempuan buat semua kerja rumah."

Tak boleh nak samakan zaman dulu and zaman sekarang brader.
Dulu perempuan memang ramai yang tak bekerja.

Sekarang perempuan engineer, cikgu, doctor, dan sebagainya.

Why not help each other.
Kahwin is not about finding a maid for you brader.
Its about sharing hardships together.

Kalau rasa tak boleh nak hidup tolerate, layankan la dulu hidup single. Takde nak kena share bantal, katil, selimut, rumah. Semuanya engko layankan sorang-sorang je. Tapi jangan pulak makan hati bila tengok kawan sebaya engko dah ada orang tolong jaga makan pakai ape segala semua terurus cantik. Dan yang pasti itu bukan bibik dia.



11 Lovenote(S):

  1. Betul tu, isteri bukan bibik. Kalau kahwin sebab fikir camtu, baik awak bujang je dari nak seksa anak orang...

    ReplyDelete
  2. agree..perkahwinan bagi kak PC perjuangan dan perkongsian..

    ReplyDelete
  3. Betul tu! Setuju sangat :D

    ReplyDelete
  4. Setuju :) perkahwinan untuk saling lengkap melengkapi..bukanya isteri jadi kuli, suami goyang kaki..not fair..

    ReplyDelete
    Replies
    1. SETUJU ngna CIk Mimie...tapi sedih...kerap kali sis JM jumpa...setiap beratur di kaunter nk bayar beli barang isteri yg keluarkan duit sob sob sob

      Delete
  5. sbnrnya bukan tggjwb isteri untuk buat kerja rumah...taggungjawab isteri melayan suami....beza tuhhh....suami kena blajar lebih lgi kalau kata isteri kena buat kerja rumah....isteri buat bukan sbb wajib...tp skdar mmbantu....hihihi

    ReplyDelete
  6. Betul tu..perempuan skrg ramai yg bekerjaya. Memang x boleh la seorang isteri bekerjaya tahan nak buat kerja rumah macam isteri dulu2 yg full housewife. Patutnya boleh je bertolak ansur suami isteri. Susah senang bersama baru boleh happy. :)

    ReplyDelete
  7. Assalam ana,
    bertimbang rasa kena ada dalam diri setiap pasangan tu
    kalo betui sayang kena la sama2 ringankan beban pasangan kita
    isteri bantu kewangan rumah tangga
    suami bantu urusan rumah tangga
    sama2 gitew

    ReplyDelete

 
© Copyright | All Right Reserved by Anamizu