AjiNoMoto


Masa 15-20 tahun kebelakangan dulu, beg plastik Aji-No-Moto ni lah aku dan jugak kawan-kawan aku guna untuk bawak buku pegi sekolah fardhu ain. Masa tu bukan zaman gadget macam sekarang. Bawak beg plastik ajinomoto ni dah kira paling lejen dah masa tu. Harga pun baru 30 sen kalo aku tak silap.

Waktu tu sekolah fardhu ain atau aku panggil sekolah agama. Aku dapat sesi petang. Mula masuk kelas pukul 2.30 petang sampai 5.30 petang. Pegi sekolah agama memang boleh rilek bawak beg plastik ajinomoto ni sebabnya buku tak banyak. Cuma perlu bawak buku tulis yang masa tu buku tulis tu satu buku boleh dibahagi untuk kegunaan 2 subjek. 1 subjek tulis dari muka depan. 1 subjek lagi tulis dari belah belakang. Sempoi gila waktu tu. Ustaz ustazah pon memang sempoi habes waktu tu. Sangat tak berkira. Asalkan engko mau datang belajar pon dah cukup.

Dalam beg plastik ajinomoto tu jugak muat je aku sumbat telekung dengan bekal makanan. Tapi make sure kena pandai susun la. Baru dia compact dan senang nak dibimbit hehehe. Pastu bila waktu petang nak balik tu hujan, beg plastik ni waterproof. Ape ade hal. Redah je hujan. Siap balik sambil main lumba kapal kertas dalam longkang. Bila sampai rumah mak tanya kenapa habes baju basah pada hal hujan dah benti masa sampai rumah tu. slumber je jawab tadi masa kat sekolah hujan lebat lagi mak tu yang baju habes basah kikikiki =P







25 comments:

  1. Betul..hehe..akak pun bawak je beg simple2..asal ada seketul gambar katun..beres kayuh basikal..dengan gigi rongak..fardhu ain..pe de kesah..kihkihkih..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe tu la kan kak. buat rilek je nak beskal mkn cekedis hehe

      Delete
  2. Replies
    1. haah tu la mmg berjasa betul beg ajinomoto ni yui hehe

      Delete
  3. Tak pernah tahu pun yang Ajinomoto ada beg macam ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu tandanya Farah muda remaja hehe

      Delete
  4. First time tengok beg ajinomoto ni. hehe. legend betul ni. Dulu2 izz pun satu buku untuk 2 subjek time sekolah agama belah ptg. hihihi. ghinduuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la kn 1 buku utk 2 subjek tu yg rare tu hehe

      Delete
  5. First time kita tengok plastik ajinomoto ni :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. nani pon 1st time gak tengok? hehehe

      Delete
  6. kenapa mcm x pernah jumpa je beg ajinomoto ni..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebab beg tu x pnh dipertemukan dgn Una huhuhu

      Delete
  7. dulu macam tak kisah kan nak bawak beg apa pon.. bawak pensel sebatang, pemadam pembaris je apedehal.... hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah betul tu sis yoorin. pensel sebatang pon xpe. pndai jaga sampai jadi kontot la pensel tu hehehe

      Delete
  8. Beg ajinomoto kegemaran ramai....heheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. gunakanlah beg ajinomoto hehe

      Delete
  9. Budak sekarang try bagi guna beg ni... mau meronta taknak... maluuuu la kononnn..hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. budak skrg demand lebeyh hahaha

      Delete
  10. woah... pes tyme la plak gua tengok beg plastik "perasa punya moto" (aji-no-moto) ni ;3

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehh plain, hang pon 1st time ke tengok? sblm2 ni seriyes x pnh tgk ke? hehe

      Delete
  11. Legend betul plastik tu.
    Mana nak dapat dah sekarang ni...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg betul lejen beg ni. lenjan sampai koyak hehe. skrg entahla x penah nmpak ah beg ni cEro hehe

      Delete
  12. Assalam ana,
    haaaaaaaa
    ni pestime akak nengok plastik bag ini he3 :P

    pssttt : dari kecik xpernah makan ajinomoto

    ReplyDelete
  13. hihihi...rare nih...dulu2 pun g fardhu ain bawak beg plastik ni....multi purpose..blh jadi payung jugak time ujan

    ReplyDelete
  14. sy dulu jeles tgk kwn2 g mengaji isi quran / muqadam n rehal dlm beg mcm ni. jeles sbb apa? sbb diorg ada beg tu...tu je hehehehe

    ReplyDelete