Alkisah Windows 10 Percuma

Sempoi mempoi jugak Windows 10 ni. Aku balik dari keje, adik bongsu aku si Aiman kalut panggil aku ajak tengok 'benda' kat bilik dia.



Aiman : "Kak cepat masuk kak. Ada benda nak tunjuk ni! "

Aku : "Benda apa? Nanti-nanti lah kakak tengok. Nak rehat sat. Jem otak."

Aiman : "Alaaaa mai la sat kak tengok ni dulu. Pastu satgi rehat lah lama mana pun.."

Aku pon lemah longlai tak berapa nak cargas sangat melangkah la ke bilik aiman.  Melangkah masuk ke pintu bilik dia tetiba...

Tadaaaaaaaaaaaaaa! 

Aiman : "Nah laptop hang dah jadi Windows 10 dah kak!" 

Aku eksyen kekonon tak eksaited pon. Aku pon try godek sana. godek sini. Try open browser internet explorer. Zasssss! 

Wow! (Aku teruja dalam hati. Boleh tahan bedesup gak IE dia). Aku pengguna tegar browser Google Chrome. Selalunya aku memang akan memandang enteng (baku gila bahasa) pada browser IE. Yelah sapa nak pandang kalau performance tak power. Guna chrome kan memang jenis bedesup aje peginye. Tapi kalini bedesup dia lain macam. Shutdown pon lagi cepat compare to Windows 8 haritu.

Aku : "Ok. smart gak la ni. Boleh la.''

Pastu aku pon bangun dan tinggalkan Aiman sorang kat situ walaupun dia masih eksaited gila nak tunjuk macam-macam kat aku betapa bestnya guna Windows 10 tu. Aku buat-buat pekak je. Terus ke dapur. Bukak peti sejuk. Cari apa yang boleh dimasak. Sayup-sayup aku dengar suara Aiman dok panggil aku lagi. Lapaq weyh =P



34 Lovenote(S):

  1. Tulah..kak PC pun terpandang juga tadi pada note book tu..tapi tak usha lagi..hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehe takpe nti pandang2 la lebih sikit hehe

      Delete
  2. pergh! smart giler....kita windows 8.1 pun terkial nak update, inikan pula windows 10....huhuhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah smart giler interfere dia sofie! pastu smooth giler lak tu hehehe

      Delete
  3. samelah kita pun pndg rendah jer dekat IE...sep2, samelah! kita peminat Google Chrome jugak... Google chrome selalu impressed kita :D hihihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehh sama kita ye aisya! sep! chrome mmg olwez impressed kita! hihihi

      Delete
    2. Chrome tak kena ngan jiwa akak..(more to tak serasi ngan laptop akak sebenarnya hehehe). Akak pakai 'musang berapi' ;)

      Delete
  4. Okay tak Windows 10 ni? Saya ada juga dapat offer untuk free upgrade tapi masih ragu-ragu lagi sebab dah terbiasa pakai Windows 7.

    ReplyDelete
    Replies
    1. setakat ni ana guna semua ok je. smooth je semuanya.

      Delete
  5. smart windows 10 ni..
    laptop kite gune windows 8 je.. uhuk

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah smart ezy. laptop ana pon sblm ni guna win8 jugak.
      tapi pastu adik ana tu la dia rajin sangat p hapdet win10 hehe

      Delete
  6. Aku pun dapat offer upgrade free dr Win7, tapi sebab dah sedap dah pakai Win7 ni takut plak nak upgrade, takut2 nanti banyak software yg tak compatible.
    Nanti buat laa entri elaborate panjang sikit apa syoknya Win10 ni ye :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah betul tu cEro. aku pon memula mmg x berani nk upgred tapi lepas adik aku si Aiman dah upgred jadi win10 tu, semuanya ok je. laptop aku tu takde software ape sangat pon tu yg aku bagi greenlite je utk adik aku upgred tu. okeh inshaAllah nti aku elaborate sikit syok & tak syok nye win10 ni. kalau aku rajin la nanti k hehehe

      Delete
  7. lawaaaaaaaaaaaanya! kite masih guna win7 lol

    ReplyDelete
    Replies
    1. lawa ieyra! kalo ada chance nti upgred la hehe

      Delete
  8. Eyh hari tuu dapat offer tukar Win 10.. Hahaha Tak berani aa.. Terlajak perahu boleh diundur... Terlajak klik berhuhuhuhu laa kita... So, kekal guna Win 7. Kuikuikuiiiii

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau takot dilambuk ombak, jgn pegi berlawan dgn ong bak kikiki =D

      Delete
  9. Kena tunggu beli laptop baru lah. Sekarang akak malas nak upgrade2. Dah terbiasa dengan yang lama. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah tu la mula-mula rasa kekok jugak sbb dah terbiasa dgn yg lama hehe

      Delete
    2. Tadi berpeluang godek laptop kawan akak yg pki windows 10. Memang cool!
      Tapi bak kata Ana lah, a bit kekok.

      Delete
    3. tu la mmg cool betul kak! hehehe tp tu la kekok skit sbb belum biasa hehe

      Delete
  10. Replies
    1. aku belum fully explore lagi window 10 ni Sarip Kumbang. stakat yg aku guna ni semuanya smooth & better than win 8.

      Delete
  11. kite tak update lagi. malas nak godak2 laptop tu. hehe

    ReplyDelete
  12. nnti nk upgrade jugak laa w7 kt umah tuhh...kot2 leh laju skit dari biasa bedesupppp gitu...hahahha

    ReplyDelete
  13. ahahahhahaa. sian dia. punya excited. akak nya pkir makan lagi :P

    ReplyDelete
  14. Memang layan Windows 10 ni. Aku baru je upgrade gak. X sempat lagi nak habis2 godek laptop Windows 10 aku ni.hehe..

    Kalau nak tau browser tu bukan IE nama dia. Browser tu nama dia Microsoft edge. Browser baru ganti IE. memang super laju kan.hahaha...

    Haa..ni aku baru plan nak up entri tutorial cara nak upgrade Windows 10. Stay tune. Lol. Hehe...

    Btw, xyah nak cover sgt la. Kalau dah jakun tu buat la cara jakun. Hahaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehhhh haah la nama dia bukan IE. nama dia Microsoft Edge la! baru perasan nama dia ME! ahahaha

      ha elok sgt tu bro ley, nti hang tlg up entri pastu aku tumpang copy paste nanti hehehe


      harusla kena cover dpn adik. hahaha

      Delete
  15. sis JM yg guna windows 8 ni pun dah terkujat2 ni kan windows 10..dah advance microsoft skrg

    ReplyDelete
  16. Wah, macam menarik je window 10 ni.. :)

    ReplyDelete
  17. Assalam ana,
    cemana dapat free tu???
    nak jugaks he3

    ReplyDelete

 
© Copyright | All Right Reserved by Anamizu