American & British English



Owhhhh rupanya orang yang suka cakap nak 'rubber' tu sebenarnye dia lebih gunakan British English. Ingatkan dia sesaje menggatal guna perkataan tu sebab bunyi sama macam 'raba' dalam Bahasa Malaysia kehkehkeh =P

'takeaway' tu pulak memang selalu la guna tambah pulak kalo masuk fastfood restaurant. memang 'takeaway' sesaje la. 

Kalau 'takeout' tu pulak, selalunya aku dengar masa subjek English, teacher yang mengajar tu akan cakap : "Please takeout your text book and open to page bla bla bla.."  hehehehe =P






18 Lovenote(S):

  1. kadang2 nak guna 's' atau 'z' pun confuse - organise vs organize.

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah betul tu Hanis. ana pon slalu konfius =.='

      Delete
  2. perkataan 'buku/book', 'tuala/towel' dan 'amuk/amok' tu diambil drpd melayu yee., hehe2

    ReplyDelete
  3. Saya duduk sini memang berterabur habis English saya. Grammar tu satu hal sebab saya memang lemah bab grammar ni. Tapi, penggunaan American English dengan British English ni pun jadi masalah juga. Selalunya dalam essay saya, memang bercampur aduk English saya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah la kan Farah duduk sana lagi lah. tiap hari mmg perlu guna English.

      Delete
  4. Org klntan panggil 'roba' klu pemadam :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahh Kelantan English nama nye tu Tomo hehe

      Delete
  5. Assalam ana,
    akak soka hat british lagi
    sedap telinga mendengor gitew he3

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm kak. ana ni suka jugak dedua nya. cuma kadang2 tu konfius hehe

      Delete
  6. Hihihi yg 'Please takeout your text book,..' tu, 'take out' - phrasal verb. Akak selalu confuse penggunaan chips. Klu British, maknanya kentang goreng (fries),...American pula chips tu kerepek kentang ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. owhhh phrasal verb ye teacher? baru tawu hehe. thank yo teacher Farah hehe. haah la chips. dua2nya kentang tp beza bentuk la pulak kan hehe

      Delete
  7. Itu la pentingnye engeles edukesen

    ReplyDelete
    Replies
    1. memula jenuh jugak nak memahamkan ape benda la engeles edukesen tu hahaha

      Delete
  8. ms kami bdk2 dulu, kami pggl rubber = rabet (ra-bird) ekekeke

    ReplyDelete
    Replies
    1. perhh lagi lain mcm bunyi english kak anies tu hehehe

      Delete

 
© Copyright | All Right Reserved by Anamizu