Ada Apa Di Melaka | Part 1

Ada Apa Di Melaka Part 1 

Lepas kena soal jawab macam-macam masa sesi MCMC site visit aritu, aku terus bawa diri ke Melaka. Sebenarnya dah lama plan nak jelajah Melaka ni tapi ade je halangan. Akhirnya masa 01 dan 02 April haritu aku dan 6 orang lagi rakan zaman sekolah dulu ambil keputusan untuk luangkan masa ke Melaka.

Pada mulanya yang bakal terlibat :

1)Wan dan Lin (mak buyung serta 2 orang puteri diorang)
2)Ref dan Sam (mak buyung serta 1 orang puteri)
3)Roy dan Apiz (belum ada putera puteri)
4)Rozi (bujang)
5)Zura (bujang)
6)Aku (bujang trang tang tang)

Tapi bila dah sampai hari, tetiba Roy dan Apiz tak dapat join.
Tinggal 2 keluarga + 3 bujang je yang pergi.

Kami booking hotel awal Februari haritu untuk pastikan kami ada tempat tidur.
Maklumlah Melaka ni kalo weekend memang selalu fully booked sesaje.

Kami booking Hallmark Hotel Melaka.
Aku handle part book hotel
Book guna Apps Agoda je. 
Dapat special price untuk hari berkenaan.
Aku book 3 bilik family terus. 
Walaupun yang family hanya 2 keluarga saja,tapi memandangkan aku dan dua orang lagi member tu bujang jadi kami decide ambik 1 bilik besor senang nak begosip kehkehkeh

Kami bertolak masing-masing dari lokasi berbeza.
Aku gerak dari Perak sorang dan ambik member aku kat Stesen MRT Putra Heights.
Masa tu stesen MRT tu belum beroperasi lagi.
Wan dan Lin gerak dari Sham Alam pada Jumaat petang.
Ref dan Sam pun gerak Jumaat petang tapi dari Pahang.
Jadi, yang bekeluarga diorang dah sampai kat Melaka masa Jumaat malam.
Aku dan geng bujang bertolak Sabtu pagi disebabkan 31 Mac petang tu ada MCMC site visit tu.

Tengah syok-syok layan lagu sambil borak dalam kereta aku,
masa tu Zura yang drive sebab aku dah drive dari Perak sampai RnR Seremban.
Tak jauh lepas gerak dari RnR Seremban dalam 30 minit camtu,
Tetiba terasa kereta berat sebelah dan macam ditarik ke sebelah kiri.

Sah! Tayar pancit ! Aduhhhhai.
Udahla masa tu kami tiga-tiga perempuan.
Kalo gerak sekali dengan Wan dan Sam boleh jugakla diorang tolong.
Rozi agak panik sebab memikir siape lah nak tolong tukarkan tayar tengah highway tu.Aku decide mintak Zura tolong berhenti kat tepi yang agak-agak selamat.

Zura minta aku call bantuan PLUS untuk maklumkan tayar pancit.
Aku pon call pihak PLUS dan maklumat diminta.
Dalam masa 20-30 minit bantuan akan sampai katanya.
Zura yang macam 'jantan' sikit keluar untuk letakkan tanda amaran kereta rosak.
Dia tak benarkan kami keluar sebab lori besar-besar dan laju-laju masa tu.

Masa tengah tunggu bantuan PLUS tu, kami update pada geng family yang dah sampai Melaka.
Masa yang sama ada konvoi motorsikal lalu.
Biasalah konvoi motor memang meriahlah. 
Tetiba aku nampak ada 3 rider konvoi motorsikal tu patah balik.
Diorang menghala ke arah kereta aku yang pancit tu.
Diorang offer untuk tolong gantikan tayar.
Mulanya kami kata takpelah sebab dah call PLUS.
Tapi diorang cakap takpelah kalo tunggu PLUS takot lambat.
Sementara tu takpelah diorang boleh tolong dulu.

Zup-zap-zup-zap. Siap !
Sangat bersyukur sebab masih ada insan mulia cenggitu di saat kami susah T___T
Dah lah kami bagi duit, diorang taknak.

"Kecik je ni" -- kata diorang. 
Terharu rasanya ya Allah T_____T

Aku sangat berterima kasih pada rider bertiga tu (Azam, Zairi dan juga Khairul).
Diorang pesan jangan viralkan muka diorang. (takot member bahan karang katanya).
Disebabkan diorang taknak ambik duit yang kami bagi, so aku paksa minta fon number.
Diorang kata tolong doakan diorang selamat sampai ke Melaka pon dah cukup.

Ahah ! Suratan atau kebetulan??? 
Jeng jeng jeng ~

Nanti sambung Part 2 kehkehkeh 


5 Lovenote(S):

  1. Wah pergi bercuti ke ni. update part2 cepattt

    ReplyDelete
    Replies
    1. ini throwback short trip masa bln April aritu.
      dan update dah part 2 hehe =P

      Delete
  2. Waah bagusnya dorang riders tu, semoga brader2 riders tu dimurahkan rezeki dan terus sihat sejahteralah hendaknya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lah byk kali jugak terbaca kisah positif tentang Riders Motor ni.
      moga diorang dimurahkan rezeki & sentiasa sehat hendaknya :)

      Delete
  3. alhamdulillah, ada yang membantu.thanks abang-abang rider

    ReplyDelete

 
© Copyright | All Right Reserved by Anamizu